Show simple item record

The effect of abiotic factors on house dust mites Dermatophagoides farinae
dc.contributor.advisorHubert, Jan
dc.creatorVacková, Tereza
dc.date.accessioned2022-06-20T10:39:29Z
dc.date.available2022-06-20T10:39:29Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/173019
dc.description.abstractHouse dust mites are one of the most important allergenic agents found in households worldwide. The biology of these mites is significantly affected by hygrothermal factors - especially by temperature and humidity. The study is focused on the influence of temperature and humidity to the behavior of Dermatophagoides farinae within a thermal gradient (simulating a vertical section of a mattress), on its metabolism (represented by respiration rate) and population growth. Within a constant thermal gradient (19-41 řC) run for 24 h D. farinae mites most often received food in the sector with a temperature range of 32-36 řC. In experiment with 5 days of alternating cycles of the same gradient (8 h / day) and room temperature (16 h / day) was the sector with a temperature range of 32-36 řC for mite's feeding also the most prefered. In contrast, in both variants of the experiment, non-feeding mites preferred the sector with a temperature range of 19-23 řC (or rather, the largest number of them were found in this sector during the evaluation). During the measurement of respiration, mites of this species showed significant CO2 production when were incubated at temperatures of 25- 30 řC. Out of the studied combinations of temperature and humidity, the highest respiration was measured when mites were incubated...en_US
dc.description.abstractPrachoví roztoči patří k významným alergenním činitelům vyskytujícím se v domácnostech po celém světě. Život těchto roztočů je značně ovlivněn hygrotermálními faktory - zejména teplotou a vlhkostí. V této práci byl studován vliv teploty a vlhkosti na chování roztočů druhu Dermatophagoides farinae v rámci teplotního gradientu (simulujícího příčný řez matrací), na jejich metabolismus (reprezentovaný mírou respirace) a populační růst. V rámci teplotního gradientu v rozmezí 19 až 41 řC přijímali roztoči nejčastěji potravu v sektoru s rozpětím teploty 32-36 řC. Tento sektor u nich byl nejvíce preferován nejen v experimentu s 24 h zapnutým teplotním gradientem, ale i v případě pětidenního experimentu se střídajícím se teplotním gradientem (8 h/denně; představujícím období spánku) a pokojovou teplotu (16 h/denně). Největší množství potravu nepřijímajících roztočů bylo v obou variantách experimentu nacházeno v rámci teplotního gradientu v sektor s teplotním rozpětím 19-23 řC. Při měření respirace vykazovali roztoči tohoto druhu značnou produkci CO2, pokud byli inkubováni v teplotách 25-30 řC. Ze studovaných kombinací teplot a relativních vlhkostí (RH) u nich byla naměřena vůbec nejvyšší respirace při inkubaci ve 25 řC a 65% RH. V dalším experimentu byl ze 20 studovaných kombinací teplot a vlhkostí patrný...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectDermatophagoides farinaecs_CZ
dc.subjectroztočics_CZ
dc.subjectrůstcs_CZ
dc.subjectteplotacs_CZ
dc.subjectvlhkostcs_CZ
dc.subjectrespiracecs_CZ
dc.subjectpreferencecs_CZ
dc.subjectDermatophagoides farinaeen_US
dc.subjectmitesen_US
dc.subjectgrowthen_US
dc.subjecttemperatureen_US
dc.subjecthumidityen_US
dc.subjectrespirationen_US
dc.subjectpreferenceen_US
dc.titleVliv abiotických faktorů na prachové roztoče Dermatophagoides farinaecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-05-26
dc.description.departmentDepartment of Parasitologyen_US
dc.description.departmentKatedra parazitologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId229054
dc.title.translatedThe effect of abiotic factors on house dust mites Dermatophagoides farinaeen_US
dc.contributor.refereeZemek, Rostislav
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineParazitologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineParasitologyen_US
thesis.degree.programParazitologiecs_CZ
thesis.degree.programParasitologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra parazitologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Parasitologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csParazitologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enParasitologyen_US
uk.degree-program.csParazitologiecs_CZ
uk.degree-program.enParasitologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPrachoví roztoči patří k významným alergenním činitelům vyskytujícím se v domácnostech po celém světě. Život těchto roztočů je značně ovlivněn hygrotermálními faktory - zejména teplotou a vlhkostí. V této práci byl studován vliv teploty a vlhkosti na chování roztočů druhu Dermatophagoides farinae v rámci teplotního gradientu (simulujícího příčný řez matrací), na jejich metabolismus (reprezentovaný mírou respirace) a populační růst. V rámci teplotního gradientu v rozmezí 19 až 41 řC přijímali roztoči nejčastěji potravu v sektoru s rozpětím teploty 32-36 řC. Tento sektor u nich byl nejvíce preferován nejen v experimentu s 24 h zapnutým teplotním gradientem, ale i v případě pětidenního experimentu se střídajícím se teplotním gradientem (8 h/denně; představujícím období spánku) a pokojovou teplotu (16 h/denně). Největší množství potravu nepřijímajících roztočů bylo v obou variantách experimentu nacházeno v rámci teplotního gradientu v sektor s teplotním rozpětím 19-23 řC. Při měření respirace vykazovali roztoči tohoto druhu značnou produkci CO2, pokud byli inkubováni v teplotách 25-30 řC. Ze studovaných kombinací teplot a relativních vlhkostí (RH) u nich byla naměřena vůbec nejvyšší respirace při inkubaci ve 25 řC a 65% RH. V dalším experimentu byl ze 20 studovaných kombinací teplot a vlhkostí patrný...cs_CZ
uk.abstract.enHouse dust mites are one of the most important allergenic agents found in households worldwide. The biology of these mites is significantly affected by hygrothermal factors - especially by temperature and humidity. The study is focused on the influence of temperature and humidity to the behavior of Dermatophagoides farinae within a thermal gradient (simulating a vertical section of a mattress), on its metabolism (represented by respiration rate) and population growth. Within a constant thermal gradient (19-41 řC) run for 24 h D. farinae mites most often received food in the sector with a temperature range of 32-36 řC. In experiment with 5 days of alternating cycles of the same gradient (8 h / day) and room temperature (16 h / day) was the sector with a temperature range of 32-36 řC for mite's feeding also the most prefered. In contrast, in both variants of the experiment, non-feeding mites preferred the sector with a temperature range of 19-23 řC (or rather, the largest number of them were found in this sector during the evaluation). During the measurement of respiration, mites of this species showed significant CO2 production when were incubated at temperatures of 25- 30 řC. Out of the studied combinations of temperature and humidity, the highest respiration was measured when mites were incubated...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra parazitologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV