Show simple item record

Personal data protection in labour law relationships and protection of whistleblowers
dc.contributor.advisorMorávek, Jakub
dc.creatorPodlešák, Pavel
dc.date.accessioned2022-04-13T09:22:44Z
dc.date.available2022-04-13T09:22:44Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/172104
dc.description.abstractOchrana osobních údajů v pracovněprávních vztazích a ochrana oznamovatelů protiprávních jednání Abstrakt S rozvojem technologií na přelomu tisíciletí přišel i nárůst v počtu zpracování osobních údajů, což si vyžádalo podrobnější legislativní úpravu. Ta je důležitá především s ohledem na pracovněprávní vztahy, ve kterých zaměstnavatel musí osobní údaje svých zaměstnanců zpracovávat z důvodu zákonných povinností, nebo se může rozhodnout pro zpracování z vlastního rozhodnutí a zpracování založit na svém oprávněném zájmu či souhlasu zaměstnance, čemuž zaměstnanec vzhledem ke svému podřízenému postavení jen stěží odolá. Cílem této práce je rozebrat základní pojmy, zásady a právní tituly zpracování osobních údajů a poukázat na některé aspekty jejich aplikace v pracovněprávních vztazích. K dosažení tohoto cíle autor využívá mezinárodní, evropskou i národní právní úpravu a množství odborné literatury, článků, internetových zdrojů, dokumentů Úřadu pro ochranu osobních údajů a dokumentů WP29 a Evropského sboru pro ochranu osobních údajů. Na podporu svých tvrzení pak využívá evropskou a národní judikaturu. První část práce je věnována právním pramenům ochrany osobních údajů (a soukromí) na mezinárodní, evropské a národní úrovni. Druhá část práce je zaměřena na působnost právní úpravy a některé základní pojmy, jejichž...cs_CZ
dc.description.abstractPersonal data protection in labour law relationships and protection of whistleblowers Abstract With the development of new technologies at the turn of the millennium came an increase in the number of personal data processing, which required more detailed legislation. This is especially important with regards to labour law relationships in which the employer has to process the personal data of their employees due to legal obligations, or may decide to process them by their own decision and base this processing of personal data on their legitimate interest or consent of the employee, which the employee can hardly resist due to their weaker position. The aim of this thesis is to analyze the basic legal terms, principles and legal grounds of personal data processing and to point out some aspects of their application in labour law relationships. To achieve this goal, the author uses international, European and national legislation and a wealth of literature, articles, internet resources, documents of the Office for Personal Data Protection and documents of WP29 and the European Data Protection Board. He then uses European and national case law to support his claims. The first part of the thesis is devoted to the legislation of personal data protection (and privacy) at the international, European and national...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Právnická fakultacs_CZ
dc.subjectPersonal data protectionen_US
dc.subjectlabour law relationshipsen_US
dc.subjectwhistleblowingen_US
dc.subjectOchrana osobních údajůcs_CZ
dc.subjectpracovněprávní vztahycs_CZ
dc.subjectwhistleblowingcs_CZ
dc.titleOchrana osobních údajů v pracovněprávních vztazích a ochrana oznamovatelů protiprávních jednánícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-03-01
dc.description.departmentDepartment of Labor Law and Social Security Lawen_US
dc.description.departmentKatedra pracovního práva a práva sociálního zabezpečenícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Lawen_US
dc.description.facultyPrávnická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId220234
dc.title.translatedPersonal data protection in labour law relationships and protection of whistleblowersen_US
dc.contributor.refereeLang, Roman
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePrávocs_CZ
thesis.degree.disciplineLawen_US
thesis.degree.programPrávo a právní vědacs_CZ
thesis.degree.programLaw and Jurisprudenceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPrávnická fakulta::Katedra pracovního práva a práva sociálního zabezpečenícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Law::Department of Labor Law and Social Security Lawen_US
uk.faculty-name.csPrávnická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Lawen_US
uk.faculty-abbr.csPFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPrávocs_CZ
uk.degree-discipline.enLawen_US
uk.degree-program.csPrávo a právní vědacs_CZ
uk.degree-program.enLaw and Jurisprudenceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csOchrana osobních údajů v pracovněprávních vztazích a ochrana oznamovatelů protiprávních jednání Abstrakt S rozvojem technologií na přelomu tisíciletí přišel i nárůst v počtu zpracování osobních údajů, což si vyžádalo podrobnější legislativní úpravu. Ta je důležitá především s ohledem na pracovněprávní vztahy, ve kterých zaměstnavatel musí osobní údaje svých zaměstnanců zpracovávat z důvodu zákonných povinností, nebo se může rozhodnout pro zpracování z vlastního rozhodnutí a zpracování založit na svém oprávněném zájmu či souhlasu zaměstnance, čemuž zaměstnanec vzhledem ke svému podřízenému postavení jen stěží odolá. Cílem této práce je rozebrat základní pojmy, zásady a právní tituly zpracování osobních údajů a poukázat na některé aspekty jejich aplikace v pracovněprávních vztazích. K dosažení tohoto cíle autor využívá mezinárodní, evropskou i národní právní úpravu a množství odborné literatury, článků, internetových zdrojů, dokumentů Úřadu pro ochranu osobních údajů a dokumentů WP29 a Evropského sboru pro ochranu osobních údajů. Na podporu svých tvrzení pak využívá evropskou a národní judikaturu. První část práce je věnována právním pramenům ochrany osobních údajů (a soukromí) na mezinárodní, evropské a národní úrovni. Druhá část práce je zaměřena na působnost právní úpravy a některé základní pojmy, jejichž...cs_CZ
uk.abstract.enPersonal data protection in labour law relationships and protection of whistleblowers Abstract With the development of new technologies at the turn of the millennium came an increase in the number of personal data processing, which required more detailed legislation. This is especially important with regards to labour law relationships in which the employer has to process the personal data of their employees due to legal obligations, or may decide to process them by their own decision and base this processing of personal data on their legitimate interest or consent of the employee, which the employee can hardly resist due to their weaker position. The aim of this thesis is to analyze the basic legal terms, principles and legal grounds of personal data processing and to point out some aspects of their application in labour law relationships. To achieve this goal, the author uses international, European and national legislation and a wealth of literature, articles, internet resources, documents of the Office for Personal Data Protection and documents of WP29 and the European Data Protection Board. He then uses European and national case law to support his claims. The first part of the thesis is devoted to the legislation of personal data protection (and privacy) at the international, European and national...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Právnická fakulta, Katedra pracovního práva a práva sociálního zabezpečenícs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV