Show simple item record

Eating habits of bank customer service representatives and their possible risks
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorPetříčková, Lenka
dc.date.accessioned2022-03-30T09:32:59Z
dc.date.available2022-03-30T09:32:59Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/171810
dc.description.abstractTato práce se zabývá tématem sedavého zaměstnání bankovních poradců, jejich stravovacími návyky, pohybovou aktivitou a možnými zdravotními riziky, vyplývajícími ze sedavého způsobu života.. Cíl práce: Zjistit stravovací návyky bankovních poradců v ČSOB a.s., míru jejich pohybové aktivity a vyhodnotit možná zdravotní rizika. Metoda výzkumu: Výzkum proběhl v pobočkové síti ČSOB a.s. formou anketního šetření, kdy byl bankéřům osobně, nebo e-mailem distribuován dotazník. Celkový vzorek tvořilo 66 bankéřů, 40 žen a 26 mužů. Výsledky: 56 % bankéřů ze sledovaného vzorku se dle jejich zjištěného BMI pohybuje v pásmu nadváhy a obezity, u 73 % došlo za dobu, kterou pracují jako bankéři, k nárůstu hmotnosti. 79 % se v pracovním týdnu stravuje převážně v restauracích, 24 % má nízký příjem tekutin, 9 % jako hlavní zdroj tekutin uvádí slazené nápoje, 26 % konzumuje alkohol ve vyšším než doporučeném množství, 12 % nepěstuje žádnou pohybovou aktivitu. Výsledky potvrdily, že sedavé zaměstnání významně přispívá k nárůstu tělesné hmotnosti a že bankéři patří do rizikové skupiny z hlediska možného rozvoje civilizačních onemocnění. Klíčová slova: zdravá výživa, sedavý způsob života, obezita, kardiovaskulární onemocnění, pohybová aktivitacs_CZ
dc.description.abstractThe thesis of this work looks at sedentary job - using the example of bank advisers, their eating habits and physical activity - and possible health risks resulting from the sedentary lifestyle. Objective: To recognise eating habits of the bank advisers in ČSOB a.s., the degree of their physical activity and possible health risk evaluation. Research method: The research took place in the ČSOB a.s. branch network in the form of a survey, in which a questionnaire was distributed to bankers either in person or by e-mail. The sample consisted of 66 bankers, 40 of them were women and 26 men. Result: 56% of bankers surveyed are overweight or even obese, taking their MBI into consideration, 73% have gained weight after becoming bankers. 79% eat mainly at restaurants during their workdays, 24% have inadequate water consumption, 9% mention sugary drinks as their main source of water, 26% consume alcohol in higher than recommended amounts, 12% do not occupy themselves with any physical activity. The result has confirmed that sedentary jobs contribute significantly to weight gain and that bankers are among the groups in risk of possible development of civilisation-related diseases. Keywords: healthy nutrition, sedentary lifestyle, obesity, cardiovascular diseases, physical activityen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecthealthy nutritionen_US
dc.subjectsedentary lifestyleen_US
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectcardiovascular diseasesen_US
dc.subjectphysical activityen_US
dc.subjectzdravá výživacs_CZ
dc.subjectsedavý způsob životacs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectkardiovaskulární onemocněnícs_CZ
dc.subjectpohybová aktivitacs_CZ
dc.titleStravovací návyky bankovních poradců a jejich možná rizikacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-02-10
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId218424
dc.title.translatedEating habits of bank customer service representatives and their possible risksen_US
dc.contributor.refereeSadílková, Aneta
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá tématem sedavého zaměstnání bankovních poradců, jejich stravovacími návyky, pohybovou aktivitou a možnými zdravotními riziky, vyplývajícími ze sedavého způsobu života.. Cíl práce: Zjistit stravovací návyky bankovních poradců v ČSOB a.s., míru jejich pohybové aktivity a vyhodnotit možná zdravotní rizika. Metoda výzkumu: Výzkum proběhl v pobočkové síti ČSOB a.s. formou anketního šetření, kdy byl bankéřům osobně, nebo e-mailem distribuován dotazník. Celkový vzorek tvořilo 66 bankéřů, 40 žen a 26 mužů. Výsledky: 56 % bankéřů ze sledovaného vzorku se dle jejich zjištěného BMI pohybuje v pásmu nadváhy a obezity, u 73 % došlo za dobu, kterou pracují jako bankéři, k nárůstu hmotnosti. 79 % se v pracovním týdnu stravuje převážně v restauracích, 24 % má nízký příjem tekutin, 9 % jako hlavní zdroj tekutin uvádí slazené nápoje, 26 % konzumuje alkohol ve vyšším než doporučeném množství, 12 % nepěstuje žádnou pohybovou aktivitu. Výsledky potvrdily, že sedavé zaměstnání významně přispívá k nárůstu tělesné hmotnosti a že bankéři patří do rizikové skupiny z hlediska možného rozvoje civilizačních onemocnění. Klíčová slova: zdravá výživa, sedavý způsob života, obezita, kardiovaskulární onemocnění, pohybová aktivitacs_CZ
uk.abstract.enThe thesis of this work looks at sedentary job - using the example of bank advisers, their eating habits and physical activity - and possible health risks resulting from the sedentary lifestyle. Objective: To recognise eating habits of the bank advisers in ČSOB a.s., the degree of their physical activity and possible health risk evaluation. Research method: The research took place in the ČSOB a.s. branch network in the form of a survey, in which a questionnaire was distributed to bankers either in person or by e-mail. The sample consisted of 66 bankers, 40 of them were women and 26 men. Result: 56% of bankers surveyed are overweight or even obese, taking their MBI into consideration, 73% have gained weight after becoming bankers. 79% eat mainly at restaurants during their workdays, 24% have inadequate water consumption, 9% mention sugary drinks as their main source of water, 26% consume alcohol in higher than recommended amounts, 12% do not occupy themselves with any physical activity. The result has confirmed that sedentary jobs contribute significantly to weight gain and that bankers are among the groups in risk of possible development of civilisation-related diseases. Keywords: healthy nutrition, sedentary lifestyle, obesity, cardiovascular diseases, physical activityen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV