Zobrazit minimální záznam

Foods affecting function of the thyroid glande
dc.contributor.advisorChrpová, Diana
dc.creatorCiprová, Markéta
dc.date.accessioned2022-03-30T09:33:12Z
dc.date.available2022-03-30T09:33:12Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/171451
dc.description.abstract4 Abstrakt Východiska: Tato magisterská práce se zabývá problematikou potravin ovlivňujících funkci štítné žlázy. Štítná žláza je významným endokrinním orgánem zasahujícím do mnoha tělesných pochodů, je zcela závislá na vnějším příjmu jodu a současně je náchylná vůči některým přirozeně se vyskytujícím antinutričním látkám. Hlavním předmětem zkoumání byly tedy zdroje jodu a strumigenních látek ve stravě a jejich výskyt ve stravě dospělých osob. Mezi hlavní prameny, z nichž bylo pro tuto práci čerpáno, patří monografie Štítná žláza, uspořádaná Zdeňkou Límanovou, webové stránky odborných institucí Ministerstva zdravotnictví ČR a Světové zdravotnická organizace a samozřejmě aktuální studie zabývající se touto problematikou dostupné ve světových zdravotnických databázích. Téma bylo zvoleno autorkou na základě vyhledání aktuálních témat v oblasti výživy, jež nebyla v posledních letech v rámci oboru Nutriční specialista zpracována jiným studentem. Cíle práce: Primárním cílem diplomové práce bylo prozkoumat a zpracovat aktuální problematiku funkce štítné žlázy, a to hlavně v souvislosti s konzumací potravin, které tuto funkci ovlivňují. Pro tyto účely byl sestaven dotazník usilující o získání dostatečného množství podkladů a dat s cílem určit průměrnou spotřebu jodu a strumigenů z potravin u jednotlivých skupin a...cs_CZ
dc.description.abstract6 Abstract Basis: This master's thesis deals with the issue of foods affecting thyroid function. The thyroid gland is an important endocrine organ involved in many bodily processes, it is completely dependent on external iodine intake and at the same time it is susceptible to some naturally occurring antinutritive substances. The main subject of research were therefore the sources of iodine and strumigenic substances in the diet and their occurrence in the diet of adults. The main sources for this thesis include the monograph Thyroid Gland, organized by Zdeňka Límanová, websites of professional institutions of the Ministry of Health of the Czech Republic and the World Health Organization and of course current studies dealing with this issue available in world health databases. The topic was chosen by the author on the basis of finding current topics in the field of nutrition, that have not yet been reserched by other students in the Nutrition Specialist field of study in recent years. Aims: The primary goal of the master's thesis was to examine and process current issues of thyroid function, especially in connection with the consumption of foods that affect this function. For this purpose, a questionnaire was compiled to obtain sufficient base and data to determine the average consumption of iodine and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectthyroid glanden_US
dc.subjecthypothyroidismen_US
dc.subjecthyperthyroidismen_US
dc.subjectgoiteren_US
dc.subjectiodine supplyen_US
dc.subjectiodineen_US
dc.subjectstrumigensen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectštítná žlázacs_CZ
dc.subjecthypotyreózacs_CZ
dc.subjecthypertyreózacs_CZ
dc.subjectstrumacs_CZ
dc.subjectzásobení jodemcs_CZ
dc.subjectjodcs_CZ
dc.subjectstrumigenycs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titlePotraviny ovlivňující funkci štítné žlázycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-09
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId219563
dc.title.translatedFoods affecting function of the thyroid glandeen_US
dc.contributor.refereeEzechiášová, Věra
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs4 Abstrakt Východiska: Tato magisterská práce se zabývá problematikou potravin ovlivňujících funkci štítné žlázy. Štítná žláza je významným endokrinním orgánem zasahujícím do mnoha tělesných pochodů, je zcela závislá na vnějším příjmu jodu a současně je náchylná vůči některým přirozeně se vyskytujícím antinutričním látkám. Hlavním předmětem zkoumání byly tedy zdroje jodu a strumigenních látek ve stravě a jejich výskyt ve stravě dospělých osob. Mezi hlavní prameny, z nichž bylo pro tuto práci čerpáno, patří monografie Štítná žláza, uspořádaná Zdeňkou Límanovou, webové stránky odborných institucí Ministerstva zdravotnictví ČR a Světové zdravotnická organizace a samozřejmě aktuální studie zabývající se touto problematikou dostupné ve světových zdravotnických databázích. Téma bylo zvoleno autorkou na základě vyhledání aktuálních témat v oblasti výživy, jež nebyla v posledních letech v rámci oboru Nutriční specialista zpracována jiným studentem. Cíle práce: Primárním cílem diplomové práce bylo prozkoumat a zpracovat aktuální problematiku funkce štítné žlázy, a to hlavně v souvislosti s konzumací potravin, které tuto funkci ovlivňují. Pro tyto účely byl sestaven dotazník usilující o získání dostatečného množství podkladů a dat s cílem určit průměrnou spotřebu jodu a strumigenů z potravin u jednotlivých skupin a...cs_CZ
uk.abstract.en6 Abstract Basis: This master's thesis deals with the issue of foods affecting thyroid function. The thyroid gland is an important endocrine organ involved in many bodily processes, it is completely dependent on external iodine intake and at the same time it is susceptible to some naturally occurring antinutritive substances. The main subject of research were therefore the sources of iodine and strumigenic substances in the diet and their occurrence in the diet of adults. The main sources for this thesis include the monograph Thyroid Gland, organized by Zdeňka Límanová, websites of professional institutions of the Ministry of Health of the Czech Republic and the World Health Organization and of course current studies dealing with this issue available in world health databases. The topic was chosen by the author on the basis of finding current topics in the field of nutrition, that have not yet been reserched by other students in the Nutrition Specialist field of study in recent years. Aims: The primary goal of the master's thesis was to examine and process current issues of thyroid function, especially in connection with the consumption of foods that affect this function. For this purpose, a questionnaire was compiled to obtain sufficient base and data to determine the average consumption of iodine and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV