Show simple item record

Properties of lipidic nanodispersion delivery systems 1
dc.contributor.advisorDoležal, Pavel
dc.creatorPelikánová, Šárka
dc.date.accessioned2017-04-11T12:01:49Z
dc.date.available2017-04-11T12:01:49Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/16179
dc.description.abstractŠárka Pelikánová Vedoucí diplomové práce: doc. RNDr. Pavel Doležal, CSc. Katedra farmaceutické technologie, UK - FaF v Hradci Králové Vlastnosti lipidických nanodisperzních aplikačních soustav Souhrn: V práci je podán přehled vlastností mikroemulzí, potřebných vlastností akcelerantů transdermální penetrace, kritérií pro výběr mikroemulzních složek a stručně popsán princip měření velikosti částic metodou dynamického rozptylu světla (DLS). V experimentální části byl zkoumán vliv teploty na viskozitu a hustotu vzorků sedmi emulzních soustav obsahujících nenasycené mastné kyseliny (vzorky A až G). Hustota vzorků se téměř nemění v závislosti na vzrůstající teplotě, viskozita se s rostoucí teplotou snižuje. Vzorky se poměrně výrazně liší svojí viskozitou v intervalu od 2,2 mm2 s-1 pro emulzi G po 19,1 mm2 s-1 pro emulzi D. Hodnoty hustoty mají všechny testované vzorky téměř stejnou, na úrovni ρ = 0,985 g.cm-3 . Z hlediska velikosti částic se výrazněji se lišil pouze vzorek B s obsahem částic větších než 300 nm. Ostatní hodnocené vzorky mají většinový podíl částic v oblasti pod velikostí 100 nm a lze je z hlediska velikosti částic všechny považovat za vhodné pro další biofarmaceutické hodnocení. Metoda DLS byla použita pro prvotní posouzení teplotní stability vzorků, předběžně nebylo nutné žádný ze zkoumaných...cs_CZ
dc.description.abstractCharacteristics of lipophilic nanodispersed application systems Abstract: The master thesis brings a survey of microemulsions characteristics, suitable penetration enhancers characteristics, criterions for choice of microemulsion components and compendious survey of DLS (dynamic light scattering). An experimental part is oriented to the temperature influence on the viscosity and consistency of seven samples of emulsion systems containing of unsaturated fatty acids (samples A to G). Depending on temperature, the consistency is practically invariable, the viscosity decreases with increasing of temperature. The samples are expressively different in their viscosity from 2,2 mm2 s-1 for emulsion G to 19,1 mm2 s-1 for emulsion D. The consistency of every tested samples is nearly the same, about ρ = 0,985 g.cm-3 . The sample B was more expressively different in the size of its particles, it contained particles greater than 300 nm. The other tested samples had majority portion of particles with the size bellow 100 nm and they can be considered as suitable for next biopharmaceutic evaluation in light of the size of its particles. The DLS method was used for pilot assessment of temperature stability of samples, tentatively it wasn't necessary to eliminate any sample because of its unstability.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVlastnosti lipidických nanodisperzních aplikačních soustav 1cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2008
dcterms.dateAccepted2008-06-02
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId17995
dc.title.translatedProperties of lipidic nanodispersion delivery systems 1en_US
dc.contributor.refereeMusilová, Marie
dc.identifier.aleph000977197
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csŠárka Pelikánová Vedoucí diplomové práce: doc. RNDr. Pavel Doležal, CSc. Katedra farmaceutické technologie, UK - FaF v Hradci Králové Vlastnosti lipidických nanodisperzních aplikačních soustav Souhrn: V práci je podán přehled vlastností mikroemulzí, potřebných vlastností akcelerantů transdermální penetrace, kritérií pro výběr mikroemulzních složek a stručně popsán princip měření velikosti částic metodou dynamického rozptylu světla (DLS). V experimentální části byl zkoumán vliv teploty na viskozitu a hustotu vzorků sedmi emulzních soustav obsahujících nenasycené mastné kyseliny (vzorky A až G). Hustota vzorků se téměř nemění v závislosti na vzrůstající teplotě, viskozita se s rostoucí teplotou snižuje. Vzorky se poměrně výrazně liší svojí viskozitou v intervalu od 2,2 mm2 s-1 pro emulzi G po 19,1 mm2 s-1 pro emulzi D. Hodnoty hustoty mají všechny testované vzorky téměř stejnou, na úrovni ρ = 0,985 g.cm-3 . Z hlediska velikosti částic se výrazněji se lišil pouze vzorek B s obsahem částic větších než 300 nm. Ostatní hodnocené vzorky mají většinový podíl částic v oblasti pod velikostí 100 nm a lze je z hlediska velikosti částic všechny považovat za vhodné pro další biofarmaceutické hodnocení. Metoda DLS byla použita pro prvotní posouzení teplotní stability vzorků, předběžně nebylo nutné žádný ze zkoumaných...cs_CZ
uk.abstract.enCharacteristics of lipophilic nanodispersed application systems Abstract: The master thesis brings a survey of microemulsions characteristics, suitable penetration enhancers characteristics, criterions for choice of microemulsion components and compendious survey of DLS (dynamic light scattering). An experimental part is oriented to the temperature influence on the viscosity and consistency of seven samples of emulsion systems containing of unsaturated fatty acids (samples A to G). Depending on temperature, the consistency is practically invariable, the viscosity decreases with increasing of temperature. The samples are expressively different in their viscosity from 2,2 mm2 s-1 for emulsion G to 19,1 mm2 s-1 for emulsion D. The consistency of every tested samples is nearly the same, about ρ = 0,985 g.cm-3 . The sample B was more expressively different in the size of its particles, it contained particles greater than 300 nm. The other tested samples had majority portion of particles with the size bellow 100 nm and they can be considered as suitable for next biopharmaceutic evaluation in light of the size of its particles. The DLS method was used for pilot assessment of temperature stability of samples, tentatively it wasn't necessary to eliminate any sample because of its unstability.en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990009771970106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV