dc.contributor.advisor | Bojarová, Pavla | |
dc.creator | Horáčková, Karolína | |
dc.date.accessioned | 2022-04-11T10:12:28Z | |
dc.date.available | 2022-04-11T10:12:28Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/151054 | |
dc.description.abstract | Fukosylované oligosacharidy se přirozeně vyskytují v těle savců, tvoří například antigeny krevních skupin nebo oligosacharidy mateřského mléka. Oligosacharidy mateřského mléka působí jako inhibitory epiteliální buňky trávicího traktu kojenců, čímž zabraňují vzniku průjmových onemocnění Mezi nejhojněji zastoupené oligosacharidy mateřského mléka patří 2' Syntéza fukosylovaných oligosacharidů je výhodná z hlediska suplementace do umělé kojenecké výživy, čímž lze riziko průjmových onemocnění snížit. Syntéza oligosacharidů mateřského mléka přirozeně probíhá v Golgiho aparátu pomocí fukosyltransferas, avšak glykosyltransferasy jsou obecně velmi stereo selektivní a jako donory používají cukerné nukleotidy, které jsou nestabilní a finančně nákladné. V rámci této práce je demonstrována příprava fukosylgalaktosy a 2' fukosyllaktosy pomocí mutantní α patřící do glykosidhydrolas (rodina GH 29), která díky mutacím vykazuje vyšší transglykosylační aktivitu. Rekombinantní enzym byl exprimován v a byla charakterizována jeho enzymová aktivita, pH a teplotní optimum. Jako donor pro enzymovou syntézu byl využit α Preparativně byla provedena pouze příprava 2 ktosy, přítomnost 2' reakční směsi byla potvrzena měřením hmotnostních spekter. Klíčová slova enzymová syntéza; fukosidasa; fukosylace; mateřské mléko; sacharid | cs_CZ |
dc.description.abstract | Fucosylated oligosaccharides occur naturally in the mammalian body, for example in the form of blood group antigens or human milk oligosaccharides. Human milk oligosaccharides act as inhibitors of pathogen binding to infantile gastrointestinal epithelial cells, thereby preventing diarrheal diseases. The most abundant human milk oligosaccharides are 2' fucosylgalactose and 2' fucosyllactose using mutant α α 2' Key words carbohydrate; enzymatic synthesis; fucosidase; fucosylation; human milk | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | enzymatic synthesis | en_US |
dc.subject | fucosidase | en_US |
dc.subject | fucosylation | en_US |
dc.subject | human milk | en_US |
dc.subject | carbohydrate | en_US |
dc.subject | enzymová syntéza | cs_CZ |
dc.subject | fukosidasa | cs_CZ |
dc.subject | fukosylace | cs_CZ |
dc.subject | mateřské mléko | cs_CZ |
dc.subject | sacharid | cs_CZ |
dc.title | Enzymová fukosylace oligosacharidů | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2021 | |
dcterms.dateAccepted | 2021-09-13 | |
dc.description.department | Department of Biochemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra biochemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 231482 | |
dc.title.translated | Enzymatic fucosylation of oligosaccharides | en_US |
dc.contributor.referee | Moserová, Michaela | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biochemie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biochemistry | en_US |
thesis.degree.program | Biochemie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Biochemistry | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra biochemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Biochemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Biochemie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Biochemistry | en_US |
uk.degree-program.cs | Biochemie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Biochemistry | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Fukosylované oligosacharidy se přirozeně vyskytují v těle savců, tvoří například antigeny krevních skupin nebo oligosacharidy mateřského mléka. Oligosacharidy mateřského mléka působí jako inhibitory epiteliální buňky trávicího traktu kojenců, čímž zabraňují vzniku průjmových onemocnění Mezi nejhojněji zastoupené oligosacharidy mateřského mléka patří 2' Syntéza fukosylovaných oligosacharidů je výhodná z hlediska suplementace do umělé kojenecké výživy, čímž lze riziko průjmových onemocnění snížit. Syntéza oligosacharidů mateřského mléka přirozeně probíhá v Golgiho aparátu pomocí fukosyltransferas, avšak glykosyltransferasy jsou obecně velmi stereo selektivní a jako donory používají cukerné nukleotidy, které jsou nestabilní a finančně nákladné. V rámci této práce je demonstrována příprava fukosylgalaktosy a 2' fukosyllaktosy pomocí mutantní α patřící do glykosidhydrolas (rodina GH 29), která díky mutacím vykazuje vyšší transglykosylační aktivitu. Rekombinantní enzym byl exprimován v a byla charakterizována jeho enzymová aktivita, pH a teplotní optimum. Jako donor pro enzymovou syntézu byl využit α Preparativně byla provedena pouze příprava 2 ktosy, přítomnost 2' reakční směsi byla potvrzena měřením hmotnostních spekter. Klíčová slova enzymová syntéza; fukosidasa; fukosylace; mateřské mléko; sacharid | cs_CZ |
uk.abstract.en | Fucosylated oligosaccharides occur naturally in the mammalian body, for example in the form of blood group antigens or human milk oligosaccharides. Human milk oligosaccharides act as inhibitors of pathogen binding to infantile gastrointestinal epithelial cells, thereby preventing diarrheal diseases. The most abundant human milk oligosaccharides are 2' fucosylgalactose and 2' fucosyllactose using mutant α α 2' Key words carbohydrate; enzymatic synthesis; fucosidase; fucosylation; human milk | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |