Show simple item record

Determination of nitrates in herbal products and evaluation of their antimicrobial activities
dc.contributor.advisorVytlačilová, Jitka
dc.creatorDrdová, Diana
dc.date.accessioned2017-04-10T10:52:42Z
dc.date.available2017-04-10T10:52:42Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/14905
dc.description.abstractDetermination of nitrates in herbal products and evaluation of their antimicrobial activities (Diploma thesis) Diana Drdová Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Pharmaceutical Botany and Ecology The aim of this diploma thesis is to ascertain the content of nitrates in herbal teas and evaluate the microbiological toxicities. We tested 47 specimens of herbal teas, bought in Pharmacies and in herbalist shops. Occurrence of moulds and yeasts in specimens was measured with a technique of counting colonies, cultivated at 25 žC on agar plates with yeast extract, glucose and chloramphenicols after five days of incubation. Occurrence of Escherichia coli in specimens was measured with another technique of counting colonies cultivated at 44 žC on agar plates with 5-Bromo-4-chloro-3-indolyl-_-D-Glucoronid, after 24 hours of incubation. The presence of nitrates was measured with a method of High Performance Liquid Chromatography with a detection of UV light spectrum, in accordance with standards setting limits for nitrates in food. Nearly each specimen contained moulds, of which mostly Rhizopus niger (47.37 %) and Aspergillus niger (33,33 %). No yeasts were found in tested specimens. The Gram-negative bacteria Escherichia coli was found only in one herb tea - Milk...en_US
dc.description.abstractStanovení obsahu dusi_nan_ v p_írodních lé_ivých _ajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnosti (diplomová práce) Diana Drdová Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Cílem diplomové práce bylo stanovení obsahu dusi_nan_ v p_írodních lé_ivých _ajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnosti. M__ení bylo provád_no u 47 vzork_ bylinných _aj_, zakoupených v lékárnách a prodejn_ lé_ivých rostlin. Výskyt plísní a kvasinek byl hodnocen pomocí techniky po_ítání kolonií vykultivovaných p_i 25 0C na agarové p_d_ s kvasni_ním extraktem, glukózou a chloramfenikolem po p_ti dnech inkubace. Výskyt Escherichia coli byl zjiš_ován pomocí techniky po_ítání kolonií vykultivovaných p_i 44 0C, po 24 hodinách inkubace, s použitím 5-bromo-4-chloro-3-indolyl--D-glukuronidu na kultiva_ní p_d_ složené z agaru s tryptonem, žlu_ovými solemi a glukuronidem. P_ítomnost dusi_nan_ byla m__ena pomocí metody kapalinové chromatografie s detekcí v UV oblasti spektra, dle p_íslušných norem pro stanovení obsahu dusi_nan_ v potravinách. Tém__ každý vzorek obsahoval plísn_, nej_ast_ji se jednalo o druhy Rhizopus niger (47,37%) a Aspergillus niger (33,33%). Kvasinky nebyly nalezeny v žádném ze zkoušených _aj_. Gramnegativní bakterii Escherichia coli byla stanovena...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStanovení obsahu dusičnanů v přírodních léčivých čajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnostics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2008
dcterms.dateAccepted2008-05-27
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Botany and Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId17970
dc.title.translatedDetermination of nitrates in herbal products and evaluation of their antimicrobial activitiesen_US
dc.contributor.refereeJahodář, Luděk
dc.identifier.aleph000980638
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Botany and Ecologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csStanovení obsahu dusi_nan_ v p_írodních lé_ivých _ajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnosti (diplomová práce) Diana Drdová Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Cílem diplomové práce bylo stanovení obsahu dusi_nan_ v p_írodních lé_ivých _ajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnosti. M__ení bylo provád_no u 47 vzork_ bylinných _aj_, zakoupených v lékárnách a prodejn_ lé_ivých rostlin. Výskyt plísní a kvasinek byl hodnocen pomocí techniky po_ítání kolonií vykultivovaných p_i 25 0C na agarové p_d_ s kvasni_ním extraktem, glukózou a chloramfenikolem po p_ti dnech inkubace. Výskyt Escherichia coli byl zjiš_ován pomocí techniky po_ítání kolonií vykultivovaných p_i 44 0C, po 24 hodinách inkubace, s použitím 5-bromo-4-chloro-3-indolyl--D-glukuronidu na kultiva_ní p_d_ složené z agaru s tryptonem, žlu_ovými solemi a glukuronidem. P_ítomnost dusi_nan_ byla m__ena pomocí metody kapalinové chromatografie s detekcí v UV oblasti spektra, dle p_íslušných norem pro stanovení obsahu dusi_nan_ v potravinách. Tém__ každý vzorek obsahoval plísn_, nej_ast_ji se jednalo o druhy Rhizopus niger (47,37%) a Aspergillus niger (33,33%). Kvasinky nebyly nalezeny v žádném ze zkoušených _aj_. Gramnegativní bakterii Escherichia coli byla stanovena...cs_CZ
uk.abstract.enDetermination of nitrates in herbal products and evaluation of their antimicrobial activities (Diploma thesis) Diana Drdová Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Pharmaceutical Botany and Ecology The aim of this diploma thesis is to ascertain the content of nitrates in herbal teas and evaluate the microbiological toxicities. We tested 47 specimens of herbal teas, bought in Pharmacies and in herbalist shops. Occurrence of moulds and yeasts in specimens was measured with a technique of counting colonies, cultivated at 25 žC on agar plates with yeast extract, glucose and chloramphenicols after five days of incubation. Occurrence of Escherichia coli in specimens was measured with another technique of counting colonies cultivated at 44 žC on agar plates with 5-Bromo-4-chloro-3-indolyl-_-D-Glucoronid, after 24 hours of incubation. The presence of nitrates was measured with a method of High Performance Liquid Chromatography with a detection of UV light spectrum, in accordance with standards setting limits for nitrates in food. Nearly each specimen contained moulds, of which mostly Rhizopus niger (47.37 %) and Aspergillus niger (33,33 %). No yeasts were found in tested specimens. The Gram-negative bacteria Escherichia coli was found only in one herb tea - Milk...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990009806380106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV