dc.contributor.advisor | Vilikus, Zdeněk | |
dc.creator | Kubíková, Kristýna | |
dc.date.accessioned | 2022-03-30T09:41:25Z | |
dc.date.available | 2022-03-30T09:41:25Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/148162 | |
dc.description.abstract | Úvod: Tématem této diplomové práce byla výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života. Cíl: Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání výživy fitness sportovců s osobami se sedavým způsobem života pomocí rozboru jídelníčku. Materiál a metoda: Hodnotili jsme jídelníčky 40 žen ve věku 20-30 let, které byly rozděleny na skupinu nesportovců ("sedentary people") a žen cvičících ve fitness ("fitness people"). Jejich průměrný věk byl v rozmezí 25,3-26 let. Respondentky si zaznamenávaly stravu pomocí třídenního 24 hod. recall do připravených formulářů. Záznamy byly následně vyhodnoceny pomocí rozsáhlé databáze potravin vytvořené na Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK. Pro porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před t-testem byl každý parametr podroben analýze na tzv. rovnost rozptylu, k čemuž byl použit F-test. Výsledky: Skupina fitness sportovkyň přijímala v průměru o 335 kcal méně celkové energie (p = 0,008), o 15,17 g více rostlinných bílkovin (p = 0,031), o 15,24 g méně tuků (p = 0,025), z toho o 13,23 g méně živočišných tuků (p = 0,044). Výsledky u ostatních nutrientů nebyly z pohledu statistiky významné, ale z pohledu výživy přinesly zajímavý přehled stravovacích zvyklostí mezi porovnávanými skupinami. Závěr: Fitness... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Introduction: The main topic of this diploma thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle. Aim: The main goal of the thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle using analyzing dietary regimen. Material and methods: We evaluated the dietary regimen of 40 women at the age of 20- 30 years old. Women were divided into the groups of non-athletes ("sedentary people") and women who exercise fitness sports ("fitness people"). Their average age was in the range of 25,3-26 years. Respondents filled out the form with their dietary regimen for three days using a 24-hod recall. Records where evaluated with using an extensive food database which was created at the Institute of Physical Education, First of Medicine, Charles University. Student's two-tailed unpaired mean t-test was used to compare the groups. We used the F-test to analysing a equation scattering before using t-test. Results: Group of fitness athletes consumed average 335 kcal less total energy (p = 0.008), 15.17 g more plant-based proteins (p = 0.031), 15.24 g less fats (p = 0.025) and 13.23 g less animal fat (p = 0.044). The results for other nutrients weren't statistically significant, but from a nutritional point of view they provided an interesting overview of eating... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | sport nutrition | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | sedentary people | en_US |
dc.subject | protein intake | en_US |
dc.subject | carbs intake | en_US |
dc.subject | fats intake | en_US |
dc.subject | minerals | en_US |
dc.subject | vitamins | en_US |
dc.subject | low fat | en_US |
dc.subject | low carb | en_US |
dc.subject | fitness výživa | cs_CZ |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.subject | osoby se sedavým způsobem života | cs_CZ |
dc.subject | příjem bílkovin | cs_CZ |
dc.subject | příjem tuků | cs_CZ |
dc.subject | příjem sacharidů | cs_CZ |
dc.subject | minerály | cs_CZ |
dc.subject | vitaminy | cs_CZ |
dc.subject | low fat | cs_CZ |
dc.subject | low carb | cs_CZ |
dc.title | "Výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života." | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2021 | |
dcterms.dateAccepted | 2021-09-09 | |
dc.description.department | Institute of Sports Medicine First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.department | Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 228884 | |
dc.title.translated | "Nutrition of athletes compared to people with a sedentary way of life." | en_US |
dc.contributor.referee | Větrovská, Renata | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutriční specialista | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Dietitian with Specialization | en_US |
thesis.degree.program | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializations in Health Service | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::Institute of Sports Medicine First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční specialista | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Dietitian with Specialization | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Úvod: Tématem této diplomové práce byla výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života. Cíl: Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání výživy fitness sportovců s osobami se sedavým způsobem života pomocí rozboru jídelníčku. Materiál a metoda: Hodnotili jsme jídelníčky 40 žen ve věku 20-30 let, které byly rozděleny na skupinu nesportovců ("sedentary people") a žen cvičících ve fitness ("fitness people"). Jejich průměrný věk byl v rozmezí 25,3-26 let. Respondentky si zaznamenávaly stravu pomocí třídenního 24 hod. recall do připravených formulářů. Záznamy byly následně vyhodnoceny pomocí rozsáhlé databáze potravin vytvořené na Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK. Pro porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před t-testem byl každý parametr podroben analýze na tzv. rovnost rozptylu, k čemuž byl použit F-test. Výsledky: Skupina fitness sportovkyň přijímala v průměru o 335 kcal méně celkové energie (p = 0,008), o 15,17 g více rostlinných bílkovin (p = 0,031), o 15,24 g méně tuků (p = 0,025), z toho o 13,23 g méně živočišných tuků (p = 0,044). Výsledky u ostatních nutrientů nebyly z pohledu statistiky významné, ale z pohledu výživy přinesly zajímavý přehled stravovacích zvyklostí mezi porovnávanými skupinami. Závěr: Fitness... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Introduction: The main topic of this diploma thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle. Aim: The main goal of the thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle using analyzing dietary regimen. Material and methods: We evaluated the dietary regimen of 40 women at the age of 20- 30 years old. Women were divided into the groups of non-athletes ("sedentary people") and women who exercise fitness sports ("fitness people"). Their average age was in the range of 25,3-26 years. Respondents filled out the form with their dietary regimen for three days using a 24-hod recall. Records where evaluated with using an extensive food database which was created at the Institute of Physical Education, First of Medicine, Charles University. Student's two-tailed unpaired mean t-test was used to compare the groups. We used the F-test to analysing a equation scattering before using t-test. Results: Group of fitness athletes consumed average 335 kcal less total energy (p = 0.008), 15.17 g more plant-based proteins (p = 0.031), 15.24 g less fats (p = 0.025) and 13.23 g less animal fat (p = 0.044). The results for other nutrients weren't statistically significant, but from a nutritional point of view they provided an interesting overview of eating... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |