Zobrazit minimální záznam

Alternative ways of eating and attitude to them in the general public
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorKovačičová, Aneta
dc.date.accessioned2022-03-30T09:39:47Z
dc.date.available2022-03-30T09:39:47Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/148146
dc.description.abstractTato bakalářská práce je zaměřena na alternativní způsoby stravování, jejich znalost a postoj k nim v laické veřejnosti. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část uvádí všeobecná výživová doporučení pro dospělé občany České republiky a popisuje základní složky potravy, které by ve zdravé racionální stravě neměly chybět. Dále rozebírá nejčastější důvody, proč se někteří lidé raději rozhodují pro alternativní stravu. Popisuje také dva populární alternativní výživové směry včetně jejich pozitiv a negativ. Praktická část je vypracována na základě anonymního dotazníkového šetření. Byl zjišťován vztah respondentů ke zdravému životnímu stylu, jejich vědomosti a názor na alternativní dietologii. Součástí výzkumu bylo i několik otázek zaměřených na vlastní zkušenosti respondentů s alternativní stravou. Cílem práce je zjistit, jaké povědomí mají lidé napříč generacemi o alternativní dietologii, jak ji vnímají a jaké s ní mají osobní zkušenosti. Klíčová slova: Alternativní výživa, výživa, zdravícs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis is focused on alternative ways of eating, their knowledge and attitude to them in the general public. The thesis is divided into two parts, theoretical part and practical part. The theoretical part presents general nutritional recommendations for adults in the Czech Republic and describes the basic components of nutrition, which should be included in a healthy rational diet. It also discusses the most common reasons why some people prefer an alternative diet. Furthermore the thesis describes two popular alternative diets, including their positive and negative aspects. The practical part is developed on the basis of an anonymous questionnaire survey. The relationship of respondents to a healthy lifestyle, their knowledge and opinion on alternative dietetics was ascertained. The research also included several questions focused on the respondents' own experiences with alternative diets. The aim of the bachelor thesis is to measure the awareness people across different generations have about alternative dietetics, how they perceive it and to find out about their personal experiences with it. Key words: Alternative nutrition, nutrition, healthen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectAlternative nutritionen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecthealthen_US
dc.subjectAlternativní výživacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectzdravícs_CZ
dc.titleAlternativní způsoby stravování a postoj k nim v laické veřejnostics_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-09
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId230094
dc.title.translatedAlternative ways of eating and attitude to them in the general publicen_US
dc.contributor.refereePourová, Veronika
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce je zaměřena na alternativní způsoby stravování, jejich znalost a postoj k nim v laické veřejnosti. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část uvádí všeobecná výživová doporučení pro dospělé občany České republiky a popisuje základní složky potravy, které by ve zdravé racionální stravě neměly chybět. Dále rozebírá nejčastější důvody, proč se někteří lidé raději rozhodují pro alternativní stravu. Popisuje také dva populární alternativní výživové směry včetně jejich pozitiv a negativ. Praktická část je vypracována na základě anonymního dotazníkového šetření. Byl zjišťován vztah respondentů ke zdravému životnímu stylu, jejich vědomosti a názor na alternativní dietologii. Součástí výzkumu bylo i několik otázek zaměřených na vlastní zkušenosti respondentů s alternativní stravou. Cílem práce je zjistit, jaké povědomí mají lidé napříč generacemi o alternativní dietologii, jak ji vnímají a jaké s ní mají osobní zkušenosti. Klíčová slova: Alternativní výživa, výživa, zdravícs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis is focused on alternative ways of eating, their knowledge and attitude to them in the general public. The thesis is divided into two parts, theoretical part and practical part. The theoretical part presents general nutritional recommendations for adults in the Czech Republic and describes the basic components of nutrition, which should be included in a healthy rational diet. It also discusses the most common reasons why some people prefer an alternative diet. Furthermore the thesis describes two popular alternative diets, including their positive and negative aspects. The practical part is developed on the basis of an anonymous questionnaire survey. The relationship of respondents to a healthy lifestyle, their knowledge and opinion on alternative dietetics was ascertained. The research also included several questions focused on the respondents' own experiences with alternative diets. The aim of the bachelor thesis is to measure the awareness people across different generations have about alternative dietetics, how they perceive it and to find out about their personal experiences with it. Key words: Alternative nutrition, nutrition, healthen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV