Úloha výživy v prevenci osteoporózy: vápník, bílkoviny a střevní mikrobiota
The role of nutrition in the prevention of osteoporosis: calcium, proteins and gut microbiota
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/147810Identifiers
Study Information System: 219088
Collections
- Kvalifikační práce [4311]
Author
Advisor
Referee
Vágnerová, Tereza
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
7. 9. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Osteoporóza, menopauza, výživa, vápník, bílkoviny, střevní mikrobiotaKeywords (English)
Osteoporosis, Menopause, Nutrition, Calcium, Proteins, Gut MicrobiotaÚvod: Osteoporóza je definována jako systémové metabolické onemocnění skeletu, charakterizovaném sníženým množstvím kostní hmoty a zhoršením mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a následným výskytem zlomenin. U žen po menopauze může za zvýšení rizika vzniku osteoporózy nedostatek pohlavních hormonů - estrogenů. Cíl: Cílem diplomové práce bylo zhodnotit nutriční stav žen po menopauze s osteoporózou (S OP) a bez osteoporózy (BEZ OP) se zaměřením na vápník, bílkoviny a nutrienty ovlivňující střevní mikrobiotu (prebiotika a probiotika). Metody: Nutriční stav byl hodnocen na základě rozboru třídenních jídelníčků a dotazníkového šetření tykající se stravovacích preferencí. Množství jednotlivých živin v jídelníčcích respondentek bylo získáno pomocí webové stránky www.kaloricketabulky.cz. Denzity kostního minerálu byly měřeny pomocí dvouenergiová rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Nutriční rozbor jídelníčků neukázal ve většině případů žádné statisticky významné rozdíly v příjmu živin. Jako statisticky významné se ukázaly pouze rozdíly v příjmu bílkovin a vlákniny mezi skupinou žen s OP a kontrolní skupinou žen bez OP, vyšší příjem vykazovala skupina bez OP. U obou skupiny byl zjištěn vyšší příjem energie, tuků a bílkovin oproti doporučeným hodnotám. Naopak nízký příjem u...
Introduction: Osteoporosis is defined as a systemic metabolic disease of skeleton. It is characterized by reduced amounts of bone mass and degradation of bone tissue microarchitecture with increased chances of fractures occurring. Women after menopause are affected by lack of estrogen and therefore have increased risk of osteoporosis. Goal: The goal of the diploma thesis is to evaluate the nutritional state of women after menopause with osteoporosis (With OP) and without osteoporosis (Without OP) focusing on calcium, proteins and nutrients which are affecting gut microbiota (prebiotics and probiotics). Methods: Nutritional state was evaluated based on three-day diet analysis and questionnaire about dietary preferences. Amounts of particular nutrients in respondents diets were obtained by using web page www.kaloricketabulky.cz. Bone material densities were measured by dual energy X-ray absorptiometry (DXA). Results: Nutritional breakdown of diets did not show any statistically significant differences in most of the cases. The only exception was protein and fiber intake, where the group without OP reported higher intake. Both sets of respondents reported higher intake of calories, fats and proteins then recommended. On the other hand, low intake of carbs, fiber, calcium and probiotics was discovered...