Zobrazit minimální záznam

Epidemiological and Clinical Aspects of Food Allergy
dc.contributor.advisorPanzner, Petr
dc.creatorBělohlávková, Simona
dc.date.accessioned2021-07-06T10:17:46Z
dc.date.available2021-07-06T10:17:46Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126836
dc.description.abstractPrevalence potravinové alergie v posledních dvou desetiletích výrazně stoupla. Její výskyt se mezi lety 1999 a 2011 zdvojnásobil. V současnosti postihuje 6-8 % dětí a 3-6 % dospělých v Evropě a okolo 10 % v USA. Potravinová alergie je častější u dětí než u dospělých a její prevalence se v rozvinutých západních zemích liší. Spektrum nejčastějších spouštěcích potravin, příznaky potravinové alergie a typy potravinové senzibilizace jsou geograficky odlišné. Dosud byla data týkající se epidemiologie potravinové alergie v České republice dostupná pouze v omezené míře. Cílem studie bylo získat epidemiologická data týkající se pacientů trpících potravinovou alergií z různých regionů ČR. Ke sběru dat byl použit elektronický registr DAFALL (Databáze potravinových alergií, Database of food allergies), do nějž byla prospektivně vkládána data pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií. Během 3 let sledování bylo do registru zařazeno celkem 1747 pacientů s IgE i non-IgE mediovanou potravinovou alergií. 22,1 % pacientů byli kojenci, 26,1 % děti od 1 do 6 let věku, 24,9 % děti mezi 7 a 18 roky věku a 26,9 % pacientů byli dospělí. Sledovali jsme nejčastější spouštěče potravinových reakcí v jednotlivých věkových skupinách, závažnost symptomů a prevalenci IgE senzibilizace ve srovnání s daty dostupnými z...cs_CZ
dc.description.abstractThe prevalence of food allergy is rising rapidly in last two decades. It almost doubled between 1999 and 2011. It currently occurs in 6-8 % of children and 3-6 % of adults in Europe, and about 10 % in the US. Food allergy is more common in children than in adults and it's prevalence differs in industrialized/westernized countries. The spectrum of most frequent triggering foods, symptoms of food allergy and types of food sensitization are geographically different. Until now, we have only limited data available of food allergies in patients in the Czech republic. The aim of the study was to gather epidemiological data of food allergies in patients from the Czech republic. We used electronic registry DAFALL (Database of Food Allergies) to prospectively collect data from patients with newly diagnosed food allergy. During the 3 years of follow up, 1747 patients with IgE or non-IgE mediated food allergy were enrolled into the registry. 22,1 % of them were infants, 26,1 % children at the age of 1 to 6 years, 24,9 % kids between 7 and 18 years and 26,9 % adults. We compared the most frequent types of food triggering reactions in different age groups, severity of symptoms, the prevalence of IgE sensitization considering available data from the other parts of Europe. We have found some specific patterns of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Plznics_CZ
dc.titleEpidemiologické a klinické aspekty potravinové alergiecs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-15
dc.description.departmentÚstav imunologie a alergologiecs_CZ
dc.description.facultyLékařská fakulta v Plznics_CZ
dc.description.facultyFaculty of Medicine in Pilsenen_US
dc.identifier.repId159706
dc.title.translatedEpidemiological and Clinical Aspects of Food Allergyen_US
dc.contributor.refereeKrčmová, Irena
dc.contributor.refereeRybníček, Ondřej
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.programHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
thesis.degree.programHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csLékařská fakulta v Plzni::Ústav imunologie a alergologiecs_CZ
uk.faculty-name.csLékařská fakulta v Plznics_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Medicine in Pilsenen_US
uk.faculty-abbr.csLFPcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
uk.degree-program.enHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csPrevalence potravinové alergie v posledních dvou desetiletích výrazně stoupla. Její výskyt se mezi lety 1999 a 2011 zdvojnásobil. V současnosti postihuje 6-8 % dětí a 3-6 % dospělých v Evropě a okolo 10 % v USA. Potravinová alergie je častější u dětí než u dospělých a její prevalence se v rozvinutých západních zemích liší. Spektrum nejčastějších spouštěcích potravin, příznaky potravinové alergie a typy potravinové senzibilizace jsou geograficky odlišné. Dosud byla data týkající se epidemiologie potravinové alergie v České republice dostupná pouze v omezené míře. Cílem studie bylo získat epidemiologická data týkající se pacientů trpících potravinovou alergií z různých regionů ČR. Ke sběru dat byl použit elektronický registr DAFALL (Databáze potravinových alergií, Database of food allergies), do nějž byla prospektivně vkládána data pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií. Během 3 let sledování bylo do registru zařazeno celkem 1747 pacientů s IgE i non-IgE mediovanou potravinovou alergií. 22,1 % pacientů byli kojenci, 26,1 % děti od 1 do 6 let věku, 24,9 % děti mezi 7 a 18 roky věku a 26,9 % pacientů byli dospělí. Sledovali jsme nejčastější spouštěče potravinových reakcí v jednotlivých věkových skupinách, závažnost symptomů a prevalenci IgE senzibilizace ve srovnání s daty dostupnými z...cs_CZ
uk.abstract.enThe prevalence of food allergy is rising rapidly in last two decades. It almost doubled between 1999 and 2011. It currently occurs in 6-8 % of children and 3-6 % of adults in Europe, and about 10 % in the US. Food allergy is more common in children than in adults and it's prevalence differs in industrialized/westernized countries. The spectrum of most frequent triggering foods, symptoms of food allergy and types of food sensitization are geographically different. Until now, we have only limited data available of food allergies in patients in the Czech republic. The aim of the study was to gather epidemiological data of food allergies in patients from the Czech republic. We used electronic registry DAFALL (Database of Food Allergies) to prospectively collect data from patients with newly diagnosed food allergy. During the 3 years of follow up, 1747 patients with IgE or non-IgE mediated food allergy were enrolled into the registry. 22,1 % of them were infants, 26,1 % children at the age of 1 to 6 years, 24,9 % kids between 7 and 18 years and 26,9 % adults. We compared the most frequent types of food triggering reactions in different age groups, severity of symptoms, the prevalence of IgE sensitization considering available data from the other parts of Europe. We have found some specific patterns of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni, Ústav imunologie a alergologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePlzeňcs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV