Zobrazit minimální záznam

Autophagy in yeast
dc.contributor.advisorPalková, Zdena
dc.creatorNejedlý, Adam
dc.date.accessioned2021-06-24T09:14:50Z
dc.date.available2021-06-24T09:14:50Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126294
dc.description.abstractAutophagy is a process of degradation of the cell cytoplasm, proteins, and organelles. It appears mainly as a response to a lack of nutrients or damage of cell structures and components. Yeast Saccharomyces cerevisiae and also Komagataella phapphi are the main model organisms for the research of autophagy. Autophagy is classified by two main criteria. Firstly, we divide autophagy into macroautophagy and microautophagy. During macroautophagy, the phagophore vesicle, called the autophagosome, is created around sequestrated cargo and then fuses with the vacuole. Microautophagy is a process in which a vacuolar membrane directly surrounds and sequester degraded cargo. During non-selective (bulk) autophagy, a random non- specific portion of cytoplasm is degraded. On the other hand, selective autophagy serves as a pathway for the degradation of specific proteins and organelles. Autophagy research has nowadays a great medical significance thanks to the role of autophagy defects in a wide area of human diseases.en_US
dc.description.abstractAutofagie je proces degradace buněčné cytoplazmy, proteinů a organel zejména v odpověď na nedostatek živin nebo poškození buněčných struktur. Modelovým organismem pro výzkum autofagie u eukaryot jsou kvasinkové organismy, zejména Saccharomyces cerevisiae, v menší míře pak Komagataella phapphi. Autofagii dělíme podle dvou kritérií jednak na makroautofagii a mikroautofagii, druhak na selektivní a neselektivní autofagii. Při makroautofagii se kolem degradovaného materiálu tvoří autofagozom, který následně fúzuje s vakuolou. Mikroautofagie probíhá přímým vychlípením a obalením degradovaného materiálu vakuolární membránou. Během neselektivní autofagie je sekvestrována náhodná část cytosolu, selektivní autofagie slouží ke specifické degradaci konkrétních proteinů a organel. Výzkum autofagie má značný medicínský význam kvůli úloze defektů autofagie v mnoha závažných lidských onemocněních.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectautophagyen_US
dc.subjectmicroautophagyen_US
dc.subjectmacroautophagyen_US
dc.subjectprotein and organelle degradationen_US
dc.subjectAtg protein familyen_US
dc.subjectCvt pathwayen_US
dc.subjectyeast organismen_US
dc.subjectautofagiecs_CZ
dc.subjectmikroautofagiecs_CZ
dc.subjectmakroautofagiecs_CZ
dc.subjectdegradace proteinů a organelcs_CZ
dc.subjectAtg proteinycs_CZ
dc.subjectCvt dráhacs_CZ
dc.subjectkvasinkový organismuscs_CZ
dc.titleAutofagie u kvasinekcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-05-31
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId220964
dc.title.translatedAutophagy in yeasten_US
dc.contributor.refereeLibus, Jiří
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csAutofagie je proces degradace buněčné cytoplazmy, proteinů a organel zejména v odpověď na nedostatek živin nebo poškození buněčných struktur. Modelovým organismem pro výzkum autofagie u eukaryot jsou kvasinkové organismy, zejména Saccharomyces cerevisiae, v menší míře pak Komagataella phapphi. Autofagii dělíme podle dvou kritérií jednak na makroautofagii a mikroautofagii, druhak na selektivní a neselektivní autofagii. Při makroautofagii se kolem degradovaného materiálu tvoří autofagozom, který následně fúzuje s vakuolou. Mikroautofagie probíhá přímým vychlípením a obalením degradovaného materiálu vakuolární membránou. Během neselektivní autofagie je sekvestrována náhodná část cytosolu, selektivní autofagie slouží ke specifické degradaci konkrétních proteinů a organel. Výzkum autofagie má značný medicínský význam kvůli úloze defektů autofagie v mnoha závažných lidských onemocněních.cs_CZ
uk.abstract.enAutophagy is a process of degradation of the cell cytoplasm, proteins, and organelles. It appears mainly as a response to a lack of nutrients or damage of cell structures and components. Yeast Saccharomyces cerevisiae and also Komagataella phapphi are the main model organisms for the research of autophagy. Autophagy is classified by two main criteria. Firstly, we divide autophagy into macroautophagy and microautophagy. During macroautophagy, the phagophore vesicle, called the autophagosome, is created around sequestrated cargo and then fuses with the vacuole. Microautophagy is a process in which a vacuolar membrane directly surrounds and sequester degraded cargo. During non-selective (bulk) autophagy, a random non- specific portion of cytoplasm is degraded. On the other hand, selective autophagy serves as a pathway for the degradation of specific proteins and organelles. Autophagy research has nowadays a great medical significance thanks to the role of autophagy defects in a wide area of human diseases.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantVáchová, Libuše
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV