Show simple item record

Determination of total iron content in selected food supplements
dc.contributor.advisorHraníček, Jakub
dc.creatorŠtádlerová, Barbora
dc.date.accessioned2017-06-01T00:32:23Z
dc.date.available2017-06-01T00:32:23Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/1249
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá stanovením celkového obsahu železa ve třech různých potravinových doplňcích pomocí tří analytických metod. Výživové doplňky zkoumané v této práci jsou Biovit C60, Hemofin a Aktiferrin Compositum. Použité metody jsou manganometrická titrace, atomová absorpční spektrometrie a sekvenční injekční analýza s UV/VIS spektrofotometrickou detekcí. Roztoky jednotlivých přípravků byly připraveny dvěma způsoby - rozpuštěním v deionizované vodě a pomocí mikrovlnného rozkladu. Mikrovlnný rozklad je vzhledem ke složení přípravků vhodnější metodou přípravy roztoků. Manganometrická titrace vzhledem k matrici analyzovaných vzorků není vhodná pro stanovení celkového množství železa v těchto výživových doplňcích. Atomovou absorpční spektrometrií byl stanoven obsah železa technikou plamenové atomizace výpočtem z kalibrační závislosti. U metody sekvenční injekční analýzy se spektrofotometrickou detekcí byl jako činidlo použit 1,10-fenantrolin, který se železnatými ionty tvoří červený komplex. Měření bylo prováděno při vlnové délce 512 nm. Hodnoty nejbližší hodnotám obsažených v příbalových informacích přípravků byly obdrženy při stanovení atomovou absorpční spektrometrií.cs_CZ
dc.description.abstractIn this bachelor's thesis a comparison of three analytical methods for total iron determination in three different food supplements is described. The examined food supplements are Biovit C60, Hemofin and Aktiferrin Compositum. The three methods used for determination of iron are manganometric titration, atomic absorption spectrometry and sequential injection analysis paired with spectrophotometric detection. Two methods were used to prepare solutions of each supplement - they were dissolved in distilled water and also prepared by microwave decomposition of samples. The microwave decomposition is definitely a more suitable preparation method in this case, considering the composition of each supplement. The least suitable of all three methods mentioned above has to be the manganometric titration due to the composition of the matrix. The calibration curve was used to determine total iron content by atomic absorption spectrometry with flame atomization. The agent used in sequential injection analysis to create a product, which can be detected by UV/VIS spectrophotometry was 1,10-phenantroline. The final product was red with the absorption maximum at 512 nm. The most accurate results were obtained by atomic absorption spectrometry.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleStanovení celkového obsahu železa ve vybraných výživových doplňcíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-07
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId174633
dc.title.translatedDetermination of total iron content in selected food supplementsen_US
dc.contributor.refereeRychlovský, Petr
dc.identifier.aleph002108290
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá stanovením celkového obsahu železa ve třech různých potravinových doplňcích pomocí tří analytických metod. Výživové doplňky zkoumané v této práci jsou Biovit C60, Hemofin a Aktiferrin Compositum. Použité metody jsou manganometrická titrace, atomová absorpční spektrometrie a sekvenční injekční analýza s UV/VIS spektrofotometrickou detekcí. Roztoky jednotlivých přípravků byly připraveny dvěma způsoby - rozpuštěním v deionizované vodě a pomocí mikrovlnného rozkladu. Mikrovlnný rozklad je vzhledem ke složení přípravků vhodnější metodou přípravy roztoků. Manganometrická titrace vzhledem k matrici analyzovaných vzorků není vhodná pro stanovení celkového množství železa v těchto výživových doplňcích. Atomovou absorpční spektrometrií byl stanoven obsah železa technikou plamenové atomizace výpočtem z kalibrační závislosti. U metody sekvenční injekční analýzy se spektrofotometrickou detekcí byl jako činidlo použit 1,10-fenantrolin, který se železnatými ionty tvoří červený komplex. Měření bylo prováděno při vlnové délce 512 nm. Hodnoty nejbližší hodnotám obsažených v příbalových informacích přípravků byly obdrženy při stanovení atomovou absorpční spektrometrií.cs_CZ
uk.abstract.enIn this bachelor's thesis a comparison of three analytical methods for total iron determination in three different food supplements is described. The examined food supplements are Biovit C60, Hemofin and Aktiferrin Compositum. The three methods used for determination of iron are manganometric titration, atomic absorption spectrometry and sequential injection analysis paired with spectrophotometric detection. Two methods were used to prepare solutions of each supplement - they were dissolved in distilled water and also prepared by microwave decomposition of samples. The microwave decomposition is definitely a more suitable preparation method in this case, considering the composition of each supplement. The least suitable of all three methods mentioned above has to be the manganometric titration due to the composition of the matrix. The calibration curve was used to determine total iron content by atomic absorption spectrometry with flame atomization. The agent used in sequential injection analysis to create a product, which can be detected by UV/VIS spectrophotometry was 1,10-phenantroline. The final product was red with the absorption maximum at 512 nm. The most accurate results were obtained by atomic absorption spectrometry.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV