Zobrazit minimální záznam

Orthorexia nervosa, Social media and the Internet
dc.contributor.advisorŠporclová, Veronika
dc.creatorKrálová, Daniela
dc.date.accessioned2020-11-02T11:21:13Z
dc.date.available2020-11-02T11:21:13Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/123002
dc.description.abstractThis study focuses on an obsession with healthy eating called orthorexia nervosa, a term coined by Steven Bratman. It describes a pathological fixation on healthy eating, with a negative influence on the quality of human life. The study aimed to present orthorexia in the context of the Internet, social media, and the wellness industry. The research sample was composed of 324 participants aged 15 to 68 (M = 34), interested in healthy eating. The data was obtained via an online two-part questionnaire. The first part explored the healthy eating lifestyle of the participants (motivation, sources, healthy eating influencers, diets, time spent on the Internet, positive and negative aspects of a healthy diet). The second part was focused on orthorexic tendencies measured by ORTO-15. There was no difference in orthorexic tendencies between people who visit healthy eating websites frequently as well as between people who use social networks to follow healthy food influencers. Also, there was no difference in orthorexic tendencies between people whose work/study deals with healthy eating and those whose physical appearance is important for their job. It was found out that the wellness influencer trend is not very common in Czech society, popular influencers are mainly Czech nutritionists and fitness coaches. The...en_US
dc.description.abstractPráce se zabývá posedlostí zdravou stravou, pro kterou Steven Bratman vytvořil pojem orthorexia nervosa (v českém prostředí ortorexie). Označuje patologické upínání se na zdravou stravu, které má negativní dopad na kvalitu lidského života. Cílem práce bylo představit ortorexii v kontextu internetu, sociálních sítí a problematiky wellness průmyslu. Výzkumný soubor tvořilo 324 respondentů se zájmem o zdravou stravu, ve věku 15-68 let (M = 34). Data byla získána online dotazníkem, složeného ze dvou částí. První mapovala respondentův přístup ke zdravé stravě (motivace, zdroje informací, propagátoři zdravé stravy, diety, čas trávený na internetu, pozitiva a negativa zdravé stravy), druhá se zaměřila na ortorektické tendence. Použita byla česká verze dotazníku ORTO-15. Oproti očekávání nebyl nalezen rozdíl v ortorektických tendencích mezi lidmi, kteří různě často navštěvují internetové stránky s tématem zdravé stravy a rozdíl nebyl nalezen ani u lidí, kteří využívají sociální sítě ke sledování propagátorů zdravé stravy. Dále nebyl zjištěn rozdíl v ortorektických tendencích u lidí, kteří se v rámci svého zaměstnání/studia zabývají tématem zdravé stravy ani u lidí, pro jejichž zaměstnání je důležitý vzhled nebo fyzická kondice. Bylo zjištěno, že v českém prostředí trend wellness propagátorů zatím není rozšířen,...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectOrthorexia nervosa|disordered eating|healthy eating|social mediaen_US
dc.subjectOrtorexie|orthorexia nervosa|zdravá strava|sociální sítě|poruchy příjmu potravycs_CZ
dc.titleOrthorexia nervosa v kontextu internetu a sociálních sítícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-01
dc.description.departmentKatedra psychologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Psychologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId222244
dc.title.translatedOrthorexia nervosa, Social media and the Interneten_US
dc.contributor.refereeŠtětovská, Iva
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologiecs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra psychologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Psychologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPsychologyen_US
uk.degree-program.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-program.enPsychologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPráce se zabývá posedlostí zdravou stravou, pro kterou Steven Bratman vytvořil pojem orthorexia nervosa (v českém prostředí ortorexie). Označuje patologické upínání se na zdravou stravu, které má negativní dopad na kvalitu lidského života. Cílem práce bylo představit ortorexii v kontextu internetu, sociálních sítí a problematiky wellness průmyslu. Výzkumný soubor tvořilo 324 respondentů se zájmem o zdravou stravu, ve věku 15-68 let (M = 34). Data byla získána online dotazníkem, složeného ze dvou částí. První mapovala respondentův přístup ke zdravé stravě (motivace, zdroje informací, propagátoři zdravé stravy, diety, čas trávený na internetu, pozitiva a negativa zdravé stravy), druhá se zaměřila na ortorektické tendence. Použita byla česká verze dotazníku ORTO-15. Oproti očekávání nebyl nalezen rozdíl v ortorektických tendencích mezi lidmi, kteří různě často navštěvují internetové stránky s tématem zdravé stravy a rozdíl nebyl nalezen ani u lidí, kteří využívají sociální sítě ke sledování propagátorů zdravé stravy. Dále nebyl zjištěn rozdíl v ortorektických tendencích u lidí, kteří se v rámci svého zaměstnání/studia zabývají tématem zdravé stravy ani u lidí, pro jejichž zaměstnání je důležitý vzhled nebo fyzická kondice. Bylo zjištěno, že v českém prostředí trend wellness propagátorů zatím není rozšířen,...cs_CZ
uk.abstract.enThis study focuses on an obsession with healthy eating called orthorexia nervosa, a term coined by Steven Bratman. It describes a pathological fixation on healthy eating, with a negative influence on the quality of human life. The study aimed to present orthorexia in the context of the Internet, social media, and the wellness industry. The research sample was composed of 324 participants aged 15 to 68 (M = 34), interested in healthy eating. The data was obtained via an online two-part questionnaire. The first part explored the healthy eating lifestyle of the participants (motivation, sources, healthy eating influencers, diets, time spent on the Internet, positive and negative aspects of a healthy diet). The second part was focused on orthorexic tendencies measured by ORTO-15. There was no difference in orthorexic tendencies between people who visit healthy eating websites frequently as well as between people who use social networks to follow healthy food influencers. Also, there was no difference in orthorexic tendencies between people whose work/study deals with healthy eating and those whose physical appearance is important for their job. It was found out that the wellness influencer trend is not very common in Czech society, popular influencers are mainly Czech nutritionists and fitness coaches. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra psychologiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV