Show simple item record

Trends in Traditional Czech Cuisine
dc.contributor.advisorVinopal, Jiří
dc.creatorJaníčková, Klára
dc.date.accessioned2021-08-31T08:27:23Z
dc.date.available2021-08-31T08:27:23Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/121429
dc.description.abstract(english) Just like the whole society is going through modernization, culture and tradition is experiencing the very same modernization and it is being changed. Every culture contains food, it is a component of everyday life for all people. Food satisfies needs, it develops creativity, but it is as well part of socialization and interpersonal communication. The whole process of food purchase, food preparation and food consumption is interwoven by values and norms, learned stereotypes and social pressures. This bachelor's thesis works with content analysis and it reveals changes made in the presentation of recipes for czech traditional dishes, looking at the modernization of society, eating habits and gastronomic scene of the Czech Republic in culinary magazines printed for Czech public. These recipes are compared to traditional version from author Marie Janků- Sandtnerová. The content analysis showed that modern recipes are rich in ingredients and there are as well changes in terms of health and nutritional benefits. Key words: tradition; modernization; food; traditional kitchen; eating habits; eating trends; gastronomyen_US
dc.description.abstractStejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy tato bakalářská práce odhaluje změny v prezentaci receptů na tradiční pokrmy vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomiecs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjecttradition|modernization|food|traditional kitchen|eating habits|eating trends|gastronomyen_US
dc.subjecttradice|modernizace|jídlo|tradiční kuchyně|stravování|stravovací trendy|gastronomiecs_CZ
dc.titleTrendy v české tradici stravovánícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-02
dc.description.departmentDepartment of Sociologyen_US
dc.description.departmentKatedra sociologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId220662
dc.title.translatedTrends in Traditional Czech Cuisineen_US
dc.contributor.refereeRichter, Eva
dc.identifier.aleph002383979
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologyen_US
thesis.degree.programSociologyen_US
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra sociologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Sociologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSociologyen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csNeprospěl/acs_CZ
thesis.grade.enFailen_US
uk.abstract.csStejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy tato bakalářská práce odhaluje změny v prezentaci receptů na tradiční pokrmy vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomiecs_CZ
uk.abstract.en(english) Just like the whole society is going through modernization, culture and tradition is experiencing the very same modernization and it is being changed. Every culture contains food, it is a component of everyday life for all people. Food satisfies needs, it develops creativity, but it is as well part of socialization and interpersonal communication. The whole process of food purchase, food preparation and food consumption is interwoven by values and norms, learned stereotypes and social pressures. This bachelor's thesis works with content analysis and it reveals changes made in the presentation of recipes for czech traditional dishes, looking at the modernization of society, eating habits and gastronomic scene of the Czech Republic in culinary magazines printed for Czech public. These recipes are compared to traditional version from author Marie Janků- Sandtnerová. The content analysis showed that modern recipes are rich in ingredients and there are as well changes in terms of health and nutritional benefits. Key words: tradition; modernization; food; traditional kitchen; eating habits; eating trends; gastronomyen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologiecs_CZ
thesis.grade.code4
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusN
dc.identifier.lisID990023839790106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV