Show simple item record

Analysis of fruits and vegetables extracts by atomic spectrometry methods
dc.contributor.advisorHraníček, Jakub
dc.creatorPetráňová, Karolína
dc.date.accessioned2020-09-28T09:55:21Z
dc.date.available2020-09-28T09:55:21Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/120566
dc.description.abstractCZ V této bakalářské práci bylo cílem stanovit vybrané prvky, konkrétně chrom, měď, železo, mangan a zinek v extraktech ovoce a zeleniny. Metodou stanovení byla atomová absorpční spektrometrie s plamenovou atomizací. Před samotnou analýzou vzorků byla provedena optimalizace podmínek pro stanovení u jednotlivých prvků. Konkrétně byla stanovena optimální výška paprsku nad hranou hořáku a také bylo zjišťováno vhodné naředění vzorků. Následně byly stanoveny základní charakteristiky stanovení jednotlivých prvků za optimálních podmínek. Při analýze reálných vzorků extraktů byly používány zjištěné optimální podmínky. Připravené vzorky byly před samotným měřením vhodně naředěny. Ve všech 36 extraktech z ovoce a zeleniny byl stanoven obsah všech 4 vybraných prvků. Veškeré výsledky byly opatřeny statistickým vyhodnocením.cs_CZ
dc.description.abstractEN The aim of this thesis was to determine selected elements - chromium, manganese, copper, iron and zinc - in fruit and vegetable extracts. The method used for measurement was atomic absorption spectrometry with flame atomization. First, the optimal conditions for the measurement were found. Then the basic characteristics of the determination of each element under optimal conditions were determined. The determined optimal conditions were used in the analysis of real samples of extracts. The samples were appropriately diluted before measurement. The content of all 4 selected elements was determined in all 36 extracts from fruits and vegetables. All results were provided with statistical evaluation.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleAnalýza extraktů ovoce a zeleniny metodami atomové spektrometriecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-03
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId209075
dc.title.translatedAnalysis of fruits and vegetables extracts by atomic spectrometry methodsen_US
dc.contributor.refereeKozlík, Petr
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCZ V této bakalářské práci bylo cílem stanovit vybrané prvky, konkrétně chrom, měď, železo, mangan a zinek v extraktech ovoce a zeleniny. Metodou stanovení byla atomová absorpční spektrometrie s plamenovou atomizací. Před samotnou analýzou vzorků byla provedena optimalizace podmínek pro stanovení u jednotlivých prvků. Konkrétně byla stanovena optimální výška paprsku nad hranou hořáku a také bylo zjišťováno vhodné naředění vzorků. Následně byly stanoveny základní charakteristiky stanovení jednotlivých prvků za optimálních podmínek. Při analýze reálných vzorků extraktů byly používány zjištěné optimální podmínky. Připravené vzorky byly před samotným měřením vhodně naředěny. Ve všech 36 extraktech z ovoce a zeleniny byl stanoven obsah všech 4 vybraných prvků. Veškeré výsledky byly opatřeny statistickým vyhodnocením.cs_CZ
uk.abstract.enEN The aim of this thesis was to determine selected elements - chromium, manganese, copper, iron and zinc - in fruit and vegetable extracts. The method used for measurement was atomic absorption spectrometry with flame atomization. First, the optimal conditions for the measurement were found. Then the basic characteristics of the determination of each element under optimal conditions were determined. The determined optimal conditions were used in the analysis of real samples of extracts. The samples were appropriately diluted before measurement. The content of all 4 selected elements was determined in all 36 extracts from fruits and vegetables. All results were provided with statistical evaluation.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV