Zobrazit minimální záznam

Analysis of proteins and their changes in biological tissues
dc.creatorRudl Kulhavá, Lucie
dc.date.accessioned2021-05-20T12:49:50Z
dc.date.available2021-05-20T12:49:50Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/120467
dc.description.abstract(CZ) Proteiny jsou důležité biologicky aktivní látky organismu, jejich kvalitativní i kvantitativní složení rozhoduje o funkcích živého organismu. Analýzy proteinů v biologickém materiálu jsou významnou součástí biologického a lékařského výzkumu. Tato dizertace je věnována optimalizaci přípravy vzorků - biologického materiálu, a to zpracování vzorků v preanalytické fázi a jejich přípravě pro vlastní analýzy a zavádění nových postupů v jejich přípravě pro příslušné analýzy. U jednotlivých biologických materiálů byly vždy optimalizovány podmínky použitých analytických metod jednorozměrné a dvourozměrné gelové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie. Získané výsledky byly statisticky zpracovány a navrženy další možné přístupy k výzkumu zmíněných problematik. Hlavním studovaným biologickým materiálem byla lidská slina a to s ohledem na orální zdraví. Byla provedena srovnávací studie vzorků lidské sliny, která byla získána od lidí se sanovanou (ošetřenou) denticí a lidí se zdravou denticí. Bylo studováno složení sedimentu (část vzorku celkové sliny získán centrifugací) ve vztahu k zubnímu kazu. Byly nalezeny odlišné exprese identifikovaných proteinů ve sledovaných skupinách lidí se sanovanou a zdravou denticí. Pomocí přístupu label-free kvantifikace byly prokázány rozdíly v proteinovém zastoupení ve...cs_CZ
dc.description.abstract(EN) Proteins are the important biologically active substances for the organism, their qualitative and quantitative composition determines thein function in the organism. Protein analysis in biological material is an important part of biological and medical research. This dissertation is focused on the optimalization of sample preparation - the biological materials - namely the pre-analytical phase of sample processing and their preparation for their own analases and also introducing new procedures in theie praparation. The conditions of individual analysis approaches were always optimized by means of one- dimensional and two-dimensional gel electrophoresis and mass spectrometry. The obtained results were statistically evaluated and other possible approaches to futher research were outlined. The main biological material studied was human saliva with regard to oral health. Comparative study of human saliva was performed (human saliva obtained from caries-free and caries-susceptible people). The saliva composition of individual fractions was investigated with regard to oral health. The study was carried out to compare differences in the abundances of proteins in the saliva of caries-free and caries-susceptible persons, based on label-free mass spectrometry quantification, and to perform a gender...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectproteinsen_US
dc.subjectbiological tissuesen_US
dc.subjectmodern separation methods in combination with mass spectrometryen_US
dc.subjectproteinycs_CZ
dc.subjectbiologické tkáněcs_CZ
dc.subjectmoderní separační metody v kombinaci s hmotnostní spektrometriícs_CZ
dc.titleAnalýza proteinů a jejich změn v biologických tkáníchcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-03
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId226162
dc.title.translatedAnalysis of proteins and their changes in biological tissuesen_US
dc.identifier.aleph002381480
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineAnalytical Chemistryen_US
thesis.degree.disciplineAnalytická chemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
thesis.degree.programChemiecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAnalytická chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAnalytical Chemistryen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.cs(CZ) Proteiny jsou důležité biologicky aktivní látky organismu, jejich kvalitativní i kvantitativní složení rozhoduje o funkcích živého organismu. Analýzy proteinů v biologickém materiálu jsou významnou součástí biologického a lékařského výzkumu. Tato dizertace je věnována optimalizaci přípravy vzorků - biologického materiálu, a to zpracování vzorků v preanalytické fázi a jejich přípravě pro vlastní analýzy a zavádění nových postupů v jejich přípravě pro příslušné analýzy. U jednotlivých biologických materiálů byly vždy optimalizovány podmínky použitých analytických metod jednorozměrné a dvourozměrné gelové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie. Získané výsledky byly statisticky zpracovány a navrženy další možné přístupy k výzkumu zmíněných problematik. Hlavním studovaným biologickým materiálem byla lidská slina a to s ohledem na orální zdraví. Byla provedena srovnávací studie vzorků lidské sliny, která byla získána od lidí se sanovanou (ošetřenou) denticí a lidí se zdravou denticí. Bylo studováno složení sedimentu (část vzorku celkové sliny získán centrifugací) ve vztahu k zubnímu kazu. Byly nalezeny odlišné exprese identifikovaných proteinů ve sledovaných skupinách lidí se sanovanou a zdravou denticí. Pomocí přístupu label-free kvantifikace byly prokázány rozdíly v proteinovém zastoupení ve...cs_CZ
uk.abstract.en(EN) Proteins are the important biologically active substances for the organism, their qualitative and quantitative composition determines thein function in the organism. Protein analysis in biological material is an important part of biological and medical research. This dissertation is focused on the optimalization of sample preparation - the biological materials - namely the pre-analytical phase of sample processing and their preparation for their own analases and also introducing new procedures in theie praparation. The conditions of individual analysis approaches were always optimized by means of one- dimensional and two-dimensional gel electrophoresis and mass spectrometry. The obtained results were statistically evaluated and other possible approaches to futher research were outlined. The main biological material studied was human saliva with regard to oral health. Comparative study of human saliva was performed (human saliva obtained from caries-free and caries-susceptible people). The saliva composition of individual fractions was investigated with regard to oral health. The study was carried out to compare differences in the abundances of proteins in the saliva of caries-free and caries-susceptible persons, based on label-free mass spectrometry quantification, and to perform a gender...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU
dc.identifier.lisID990023814800106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV