Show simple item record

The nutrical literacy of adolescents
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorChadimová, Zuzana
dc.date.accessioned2020-08-31T08:18:20Z
dc.date.available2020-08-31T08:18:20Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/120129
dc.description.abstractDospívání je etapou života, se kterou souvisí mnoho změn, jež jsou nedílnou součástí v profilování osobnosti. Připustíme-li, že dospívající jedinec řeší problematiku stravování, může být položena otázka: "Jakým způsobem získává, zpracovává a vyhodnocuje informace a zda je schopen aplikovat poznatky do svého stravovacího režimu". Tato práce si klade za cíle zjistit míru vlivu médií na jedince, zjistit míru znalostí adolescentů v oblasti zdravého životního stylu, zjistit četnost využívání získaných informací v přímé praxi. Zaměřuje se na skupinu středoškolských studentů, ve věkovém rozmezí 15-20 let s rozdělením dle charakteru vzdělání, a to mezi gymnázia a školy s uměleckým zaměřením. Dotazníkovou formou jsou ve výzkumné části v rámci mediálního prostředí a vlastního rozhodování studentů zjišťovány informace týkající se základů nutriční gramotnosti, schopnosti orientace v prostředí mnoha rozdílných výživových směrů. Závěrečná část pak posuzuje získané informace a porovnává jednotlivé preference ve vybraných rovinách, a to jak z celkového počtu adolescentů, tak i mezi zvolenými školami vzájemně. Šetřením bylo prokázáno, že lepší výsledky byly zjištěny u znalostí adolescentů a vlivu médií, než u četnosti využívání vlastních vědomostí v praxi. Toto nabízí další možnosti rozšíření této práce. Klíčová...cs_CZ
dc.description.abstractAdolescence is a stage of life that is associated with many changes that are an integral part of personality profiling. Admittedly, adolescents address the issue of eating, the question may be asked: "how does it acquire, process and evaluate information and whether it is able to apply knowledge to its diet". This work aims to determine the degree of influence of media on individuals, to determine the level of knowledge of adolescents in the field of healthy lifestyles, to find out the frequency of using the information obtained in direct practice. It focuses on a group of high school students aged 15-20 with a breakdown according to the nature of their education, including between grammar schools and art schools. The questionnaire form in the research part of the media environment and students' own decision-making information on the basics of nutritional literacy, ability to orientate in the environment of many different nutritional trends. The final part then assesses the acquired information and compares the individual preferences in selected levels, both from the total number of adolescents and between selected schools. The survey showed that better results were found in adolescents' knowledge and media influence than in the use of their knowledge in practice. This offers further...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectadolescencecs_CZ
dc.subjectbody imagecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectgramotnostcs_CZ
dc.subjectmédiacs_CZ
dc.subjectadolescentsen_US
dc.subjectbody imageen_US
dc.subjectnutritionsen_US
dc.subjecteducationen_US
dc.subjectmediaen_US
dc.titleNutriční gramotnost adolescentůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-06-24
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId218421
dc.title.translatedThe nutrical literacy of adolescentsen_US
dc.contributor.refereeKrmíčková, Jitka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDospívání je etapou života, se kterou souvisí mnoho změn, jež jsou nedílnou součástí v profilování osobnosti. Připustíme-li, že dospívající jedinec řeší problematiku stravování, může být položena otázka: "Jakým způsobem získává, zpracovává a vyhodnocuje informace a zda je schopen aplikovat poznatky do svého stravovacího režimu". Tato práce si klade za cíle zjistit míru vlivu médií na jedince, zjistit míru znalostí adolescentů v oblasti zdravého životního stylu, zjistit četnost využívání získaných informací v přímé praxi. Zaměřuje se na skupinu středoškolských studentů, ve věkovém rozmezí 15-20 let s rozdělením dle charakteru vzdělání, a to mezi gymnázia a školy s uměleckým zaměřením. Dotazníkovou formou jsou ve výzkumné části v rámci mediálního prostředí a vlastního rozhodování studentů zjišťovány informace týkající se základů nutriční gramotnosti, schopnosti orientace v prostředí mnoha rozdílných výživových směrů. Závěrečná část pak posuzuje získané informace a porovnává jednotlivé preference ve vybraných rovinách, a to jak z celkového počtu adolescentů, tak i mezi zvolenými školami vzájemně. Šetřením bylo prokázáno, že lepší výsledky byly zjištěny u znalostí adolescentů a vlivu médií, než u četnosti využívání vlastních vědomostí v praxi. Toto nabízí další možnosti rozšíření této práce. Klíčová...cs_CZ
uk.abstract.enAdolescence is a stage of life that is associated with many changes that are an integral part of personality profiling. Admittedly, adolescents address the issue of eating, the question may be asked: "how does it acquire, process and evaluate information and whether it is able to apply knowledge to its diet". This work aims to determine the degree of influence of media on individuals, to determine the level of knowledge of adolescents in the field of healthy lifestyles, to find out the frequency of using the information obtained in direct practice. It focuses on a group of high school students aged 15-20 with a breakdown according to the nature of their education, including between grammar schools and art schools. The questionnaire form in the research part of the media environment and students' own decision-making information on the basics of nutritional literacy, ability to orientate in the environment of many different nutritional trends. The final part then assesses the acquired information and compares the individual preferences in selected levels, both from the total number of adolescents and between selected schools. The survey showed that better results were found in adolescents' knowledge and media influence than in the use of their knowledge in practice. This offers further...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV