Show simple item record

Metabolic changes in tomato plants treated by oomycete Pythium oligandrum
dc.contributor.advisorRyšlavá, Helena
dc.creatorHalířová, Lucie
dc.date.accessioned2020-08-28T08:20:34Z
dc.date.available2020-08-28T08:20:34Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/120056
dc.description.abstractPythium oligandrum patří mezi unikátní mikroorganismy používané v biologické ochraně rostlin, která je stále častěji využívána v oblasti udržitelného zemědělství. Hledání nových perspektivních kmenů vyžaduje následnou analýzu z hlediska jejich vlivu na rostlinný metabolismus. V této práci byl sledován vliv moření semen rajčete jedlého (Solanum lycopersicum L. cv. Micro-Tom) izoláty Pythium oligandrum na metabolismus rostlin po vystavení infekci houbovým patogenem Alternaria brassicicola s důrazem na antioxidační systém. Alternaria brassicicola je nekrotrofní houbový patogen, který způsobuje černou skvrnitost na zemědělských plodinách, zejména z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Rozpoznání patogenu je spojeno s hypersenzitivní reakcí, jejímž základním znakem je tvorba superoxidových radikálů. Reaktivní formy kyslíku fungují v nízkých koncentracích jako signální molekuly, ale ve vysokých poškozují buněčné komponenty a vedou až k apoptóze buňky. K udržení redoxní rovnováhy využívá rostlina systém antioxidačních enzymů a antioxidantů. Aktivita vybraných antioxidačních enzymů katalasy a isoforem superoxiddismutasy byla po infekci patogenem Alternaria brassicicola zvýšena. Na druhé straně obsah fenolických látek, které jsou spjaté s antioxidační kapacitou, zůstal nezměněn. Také byla detekována zvýšená...cs_CZ
dc.description.abstractPythium oligandrum is one of the unique microorganisms increasingly used in biological plant protection in sustainable agriculture. The search for new promising strains requires subsequent analysis in terms of their effect on plant metabolism. In this work, the effect of tomato seed treatment (Solanum lycopersicum L. cv. Micro-Tom) by Pythium oligandrum isolates on plant metabolism after exposure to the fungal pathogen Alternaria brassicicola with emphasis on the antioxidant system was studied. Alternaria brassicicola is a necrotrophic fungal pathogen that causes black spots on agricultural crops, especially from the Brassicaceae family. Pathogen recognition is associated with a hypersensitivity reaction, which features formation of superoxide radicals. Reactive oxygen species function at low concentrations as signalling molecules, but at high concentrations they damage cellular components and lead to cell apoptosis. To maintain redox balance, the plant uses a system of antioxidant enzymes and antioxidants. The activity of selected antioxidant enzymes catalase and superoxide dismutase isoforms was increased after Alternaria brassicicola infection. On the other hand, the content of phenolic compounds, which are associated with antioxidant capacity, remained unchanged. The increase in activity of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleMetabolické změny v rostlinách rajčete ošetřené oomycetou Pythium oligandrumcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-07-27
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId197357
dc.title.translatedMetabolic changes in tomato plants treated by oomycete Pythium oligandrumen_US
dc.contributor.refereeDračínská, Helena
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPythium oligandrum patří mezi unikátní mikroorganismy používané v biologické ochraně rostlin, která je stále častěji využívána v oblasti udržitelného zemědělství. Hledání nových perspektivních kmenů vyžaduje následnou analýzu z hlediska jejich vlivu na rostlinný metabolismus. V této práci byl sledován vliv moření semen rajčete jedlého (Solanum lycopersicum L. cv. Micro-Tom) izoláty Pythium oligandrum na metabolismus rostlin po vystavení infekci houbovým patogenem Alternaria brassicicola s důrazem na antioxidační systém. Alternaria brassicicola je nekrotrofní houbový patogen, který způsobuje černou skvrnitost na zemědělských plodinách, zejména z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Rozpoznání patogenu je spojeno s hypersenzitivní reakcí, jejímž základním znakem je tvorba superoxidových radikálů. Reaktivní formy kyslíku fungují v nízkých koncentracích jako signální molekuly, ale ve vysokých poškozují buněčné komponenty a vedou až k apoptóze buňky. K udržení redoxní rovnováhy využívá rostlina systém antioxidačních enzymů a antioxidantů. Aktivita vybraných antioxidačních enzymů katalasy a isoforem superoxiddismutasy byla po infekci patogenem Alternaria brassicicola zvýšena. Na druhé straně obsah fenolických látek, které jsou spjaté s antioxidační kapacitou, zůstal nezměněn. Také byla detekována zvýšená...cs_CZ
uk.abstract.enPythium oligandrum is one of the unique microorganisms increasingly used in biological plant protection in sustainable agriculture. The search for new promising strains requires subsequent analysis in terms of their effect on plant metabolism. In this work, the effect of tomato seed treatment (Solanum lycopersicum L. cv. Micro-Tom) by Pythium oligandrum isolates on plant metabolism after exposure to the fungal pathogen Alternaria brassicicola with emphasis on the antioxidant system was studied. Alternaria brassicicola is a necrotrophic fungal pathogen that causes black spots on agricultural crops, especially from the Brassicaceae family. Pathogen recognition is associated with a hypersensitivity reaction, which features formation of superoxide radicals. Reactive oxygen species function at low concentrations as signalling molecules, but at high concentrations they damage cellular components and lead to cell apoptosis. To maintain redox balance, the plant uses a system of antioxidant enzymes and antioxidants. The activity of selected antioxidant enzymes catalase and superoxide dismutase isoforms was increased after Alternaria brassicicola infection. On the other hand, the content of phenolic compounds, which are associated with antioxidant capacity, remained unchanged. The increase in activity of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV