Zobrazit minimální záznam

Determination of selected elements in potato tubers by atomic absorption spectrometry
dc.contributor.advisorHraníček, Jakub
dc.creatorFořtová, Lucie
dc.date.accessioned2020-07-29T09:49:11Z
dc.date.available2020-07-29T09:49:11Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/119471
dc.description.abstractThe main aim of this bachelor thesis was a determination of the elements K, Mg, Ca, Na, Zn and Fe in the potato tubers and in their boiled solution using the method of flame atomic absorption spectrometry. The chosen samples were late consumer potato tubers of Granada cultivar (boiling type B). It was necessary to optimize working conditions before the sample analysis. The optimal flow rate of acetylene ranged from 2.0 to 2.5 l/min using the flame acetylene-air. The flame acetylene-nitrous oxide was used only for calcium with flow rate 6.0 l/min. The optimal height of a beam above the burner edge was measured in interval 5 to 7 pieces of defined scale mentioned in a manual for spectrometer GBC 933 AA. Using the optimal conditions, the basic characteristics for individual methods of determination were characterized (LOD, LOQ, LDR, sensitivity, repeatability). Limits of quantification were following: 78, 31, 7.0, 8.0, 190 and 71 μg/l for K, Na, Mg, Ca, Fe and Zn, respectively. The optimal conditions were used for the determination of the selected elements in samples. The solutions were prepared from diversely processed potato tubers (whole, whole without skin, chopped without skin, skin) by boiling into deionized water. After the samples had cooled down, the concentrated nitric acid was added...en_US
dc.description.abstractHlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovení prvků K, Mg, Ca, Na, Zn a Fe v bramborových hlízách a v jejich vyvařených roztocích metodou atomové absorpční spektrometrie s plamenovou atomizací. Vybraným vzorkem byly konzumní pozdní brambory odrůdy Granada (varný typ B). Před analýzou vzorků bylo nutné optimalizovat pracovní podmínky. Optimální průtoková rychlost acetylenu se pohybovala u plamene o složení acetylen-vzduch v rozmezí 2,0 až 2,5 l/min. Plamen acetylen-oxid dusný byl využit pouze pro vápník s průtokovou rychlostí 6,0 l/min. Optimální výška paprsku nad hranou hořáku byla naměřena v rozmezí 5 až 7 dílků definovaného měřítka u spektrometru GBC 933 AA. Za optimálních podmínek byly stanoveny charakteristiky metody pro dané prvky (LOD, LOQ, LDR, citlivost, opakovatelnost). Meze stanovitelnosti byly následující, pro draslík 78 μg/l, sodík 31 μg/l, hořčík 7,0 μg/l, vápník 8,0 μg/l, železo 190 μg/l a zinek 71 μg/l. Získané optimální podmínky byly užity pro stanovení vybraných prvků ve vzorcích. Roztoky vyvařených vzorků byly připraveny z různě zpracovaných brambor (v celku, v celku bez slupky, nakrájené bez slupky, slupka) povařením do deionizované vody, ke které se po vychlazení roztoků dodatečně přidala koncentrovaná kyselina dusičná (vznikl tak její 0,24% roztok). Výsledné koncentrace...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectAtomic absorption spektrometryen_US
dc.subjectflame atomizationen_US
dc.subjectpotato tubersen_US
dc.subjectmicrowave decompositionen_US
dc.subjectpotassiumen_US
dc.subjectsodiumen_US
dc.subjectmagnesiumen_US
dc.subjectcalciumen_US
dc.subjectzincen_US
dc.subjectironen_US
dc.subjectAtomová absorpční spektrometriecs_CZ
dc.subjectplamenová atomizacecs_CZ
dc.subjectbramborové hlízycs_CZ
dc.subjectmikrovlnný rozkladcs_CZ
dc.subjectdraslíkcs_CZ
dc.subjectsodíkcs_CZ
dc.subjecthořčíkcs_CZ
dc.subjectvápníkcs_CZ
dc.subjectzinekcs_CZ
dc.subjectželezocs_CZ
dc.titleStanovení vybraných prvků v bramborových hlízách pomocí atomové absorpční spektrometriecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-07-08
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId220363
dc.title.translatedDetermination of selected elements in potato tubers by atomic absorption spectrometryen_US
dc.contributor.refereeKozlík, Petr
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csHlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovení prvků K, Mg, Ca, Na, Zn a Fe v bramborových hlízách a v jejich vyvařených roztocích metodou atomové absorpční spektrometrie s plamenovou atomizací. Vybraným vzorkem byly konzumní pozdní brambory odrůdy Granada (varný typ B). Před analýzou vzorků bylo nutné optimalizovat pracovní podmínky. Optimální průtoková rychlost acetylenu se pohybovala u plamene o složení acetylen-vzduch v rozmezí 2,0 až 2,5 l/min. Plamen acetylen-oxid dusný byl využit pouze pro vápník s průtokovou rychlostí 6,0 l/min. Optimální výška paprsku nad hranou hořáku byla naměřena v rozmezí 5 až 7 dílků definovaného měřítka u spektrometru GBC 933 AA. Za optimálních podmínek byly stanoveny charakteristiky metody pro dané prvky (LOD, LOQ, LDR, citlivost, opakovatelnost). Meze stanovitelnosti byly následující, pro draslík 78 μg/l, sodík 31 μg/l, hořčík 7,0 μg/l, vápník 8,0 μg/l, železo 190 μg/l a zinek 71 μg/l. Získané optimální podmínky byly užity pro stanovení vybraných prvků ve vzorcích. Roztoky vyvařených vzorků byly připraveny z různě zpracovaných brambor (v celku, v celku bez slupky, nakrájené bez slupky, slupka) povařením do deionizované vody, ke které se po vychlazení roztoků dodatečně přidala koncentrovaná kyselina dusičná (vznikl tak její 0,24% roztok). Výsledné koncentrace...cs_CZ
uk.abstract.enThe main aim of this bachelor thesis was a determination of the elements K, Mg, Ca, Na, Zn and Fe in the potato tubers and in their boiled solution using the method of flame atomic absorption spectrometry. The chosen samples were late consumer potato tubers of Granada cultivar (boiling type B). It was necessary to optimize working conditions before the sample analysis. The optimal flow rate of acetylene ranged from 2.0 to 2.5 l/min using the flame acetylene-air. The flame acetylene-nitrous oxide was used only for calcium with flow rate 6.0 l/min. The optimal height of a beam above the burner edge was measured in interval 5 to 7 pieces of defined scale mentioned in a manual for spectrometer GBC 933 AA. Using the optimal conditions, the basic characteristics for individual methods of determination were characterized (LOD, LOQ, LDR, sensitivity, repeatability). Limits of quantification were following: 78, 31, 7.0, 8.0, 190 and 71 μg/l for K, Na, Mg, Ca, Fe and Zn, respectively. The optimal conditions were used for the determination of the selected elements in samples. The solutions were prepared from diversely processed potato tubers (whole, whole without skin, chopped without skin, skin) by boiling into deionized water. After the samples had cooled down, the concentrated nitric acid was added...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV