Show simple item record

Zdraví, štěstí a spotřeba cukru
dc.contributor.advisorŠčasný, Milan
dc.creatorHanusová, Klára
dc.date.accessioned2020-06-30T07:55:57Z
dc.date.available2020-06-30T07:55:57Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/117654
dc.description.abstractNumerous studies have examined socio-economic and demographic determinants of sugar consumption, happiness, and life satisfaction. However, little is still known about association between sugar consumption on one side and happiness (or life satisfaction), on the other side, in particular, if we control for other key factors such as health, dietary patterns, or even addictive behaviour that all potentially affect both sugar consumption and life satisfaction. This thesis fills this research gap. Individual-level data obtained from the INHERIT multi-country survey are used to analyse these determinants in five European countries, the Czech Republic, Latvia, Portugal, Spain, and the United Kingdom. The analysis is relying on several econometric models for count and limited dependent variable data, including negative binomial, logit, multinomial logit, and bivariate probit. We found that younger, respondents with children, and in particular males are eating more portions of sugary goods. Higher consumption of sugary goods is also correlated with eating more meat and smoking, and bad health status, gastrointestinal disease in particular, that is likely consequence of these healthadverse habits. Many of the explanatory variables which are positively associated with sugar consumption, tend to have opposite...en_US
dc.description.abstractspotřeby cukru, štěstí a životní spokojenosti. Avšak o asociacích mezi spotřebou cukru na jedné straně a štěstím (životní spokojeností) na druhé, se toho ví málo, hlavně pokud je zároveň zkoumán i vlyv jiných důležitých faktorů jako je zdraví, stravovací návyky a v neposlední řadě i závislosti, které by potencionálně mohli mít efekt na spotřebu cukru i životní spokojenost. Tato práce vyplňuje danou mezeru ve výzkumu. Data zjišťované na úrovni jednotlivce, získána z INHERIT průzkumu vícero zemí jsou použita na analýzu determinantů v pěti evropských zemích, České republice, Lotyšsku, Portugalsku, Španělsku a Spojeném Království. Analýza se opíra o několik ekonometrických modelů, včetně negativního binomického, logit, multinomického logit a bivariate probit modelu. Zjistili jsme, že mladí lidé, lidé s dětmi a muži konzumují více porcí cukru. Vyšší konzumace cukru je korelována i s kouřením, a špatným zdravotním stavem, obzvlášť s gastrointestinálními onemocněními, které jsou pravděpodobně výsledkem těchto zdraví nepříznivých návyků. Mnohé z vysvětlujících proměnných které mají pozitivní vztah ke konzumaci cukru mají ke štěstí a životní spokojenosti vztah opačného charakteru. Vyšší příjem činí lidi šťastnějšími a spokojenějšími, avšak jeho vlyv na spotřebu cukru není signifikantní, nebo má malý negativní efekt,...cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectsugar demanden_US
dc.subjecthappinessen_US
dc.subjectlife satisfactionen_US
dc.subjecthealthen_US
dc.subjecthealthy lifestyleen_US
dc.subjectconsumer demanden_US
dc.titleHealth, Happiness and Consumption of Sugary Goodsen_US
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-06-09
dc.description.departmentInstitut ekonomických studiícs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Economic Studiesen_US
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.identifier.repId213772
dc.title.translatedZdraví, štěstí a spotřeba cukrucs_CZ
dc.contributor.refereeOpatrný, Matěj
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEconomics and Financeen_US
thesis.degree.disciplineEkonomie a financecs_CZ
thesis.degree.programEconomicsen_US
thesis.degree.programEkonomické teoriecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut ekonomických studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of Economic Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkonomie a financecs_CZ
uk.degree-discipline.enEconomics and Financeen_US
uk.degree-program.csEkonomické teoriecs_CZ
uk.degree-program.enEconomicsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csspotřeby cukru, štěstí a životní spokojenosti. Avšak o asociacích mezi spotřebou cukru na jedné straně a štěstím (životní spokojeností) na druhé, se toho ví málo, hlavně pokud je zároveň zkoumán i vlyv jiných důležitých faktorů jako je zdraví, stravovací návyky a v neposlední řadě i závislosti, které by potencionálně mohli mít efekt na spotřebu cukru i životní spokojenost. Tato práce vyplňuje danou mezeru ve výzkumu. Data zjišťované na úrovni jednotlivce, získána z INHERIT průzkumu vícero zemí jsou použita na analýzu determinantů v pěti evropských zemích, České republice, Lotyšsku, Portugalsku, Španělsku a Spojeném Království. Analýza se opíra o několik ekonometrických modelů, včetně negativního binomického, logit, multinomického logit a bivariate probit modelu. Zjistili jsme, že mladí lidé, lidé s dětmi a muži konzumují více porcí cukru. Vyšší konzumace cukru je korelována i s kouřením, a špatným zdravotním stavem, obzvlášť s gastrointestinálními onemocněními, které jsou pravděpodobně výsledkem těchto zdraví nepříznivých návyků. Mnohé z vysvětlujících proměnných které mají pozitivní vztah ke konzumaci cukru mají ke štěstí a životní spokojenosti vztah opačného charakteru. Vyšší příjem činí lidi šťastnějšími a spokojenějšími, avšak jeho vlyv na spotřebu cukru není signifikantní, nebo má malý negativní efekt,...cs_CZ
uk.abstract.enNumerous studies have examined socio-economic and demographic determinants of sugar consumption, happiness, and life satisfaction. However, little is still known about association between sugar consumption on one side and happiness (or life satisfaction), on the other side, in particular, if we control for other key factors such as health, dietary patterns, or even addictive behaviour that all potentially affect both sugar consumption and life satisfaction. This thesis fills this research gap. Individual-level data obtained from the INHERIT multi-country survey are used to analyse these determinants in five European countries, the Czech Republic, Latvia, Portugal, Spain, and the United Kingdom. The analysis is relying on several econometric models for count and limited dependent variable data, including negative binomial, logit, multinomial logit, and bivariate probit. We found that younger, respondents with children, and in particular males are eating more portions of sugary goods. Higher consumption of sugary goods is also correlated with eating more meat and smoking, and bad health status, gastrointestinal disease in particular, that is likely consequence of these healthadverse habits. Many of the explanatory variables which are positively associated with sugar consumption, tend to have opposite...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut ekonomických studiícs_CZ
thesis.grade.codeA
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV