Health, Happiness and Consumption of Sugary Goods
Zdraví, štěstí a spotřeba cukru
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/117654Identifikátory
SIS: 213772
Kolekce
- Kvalifikační práce [18160]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Opatrný, Matěj
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie a finance
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
9. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (anglicky)
sugar demand, happiness, life satisfaction, health, healthy lifestyle, consumer demandspotřeby cukru, štěstí a životní spokojenosti. Avšak o asociacích mezi spotřebou cukru na jedné straně a štěstím (životní spokojeností) na druhé, se toho ví málo, hlavně pokud je zároveň zkoumán i vlyv jiných důležitých faktorů jako je zdraví, stravovací návyky a v neposlední řadě i závislosti, které by potencionálně mohli mít efekt na spotřebu cukru i životní spokojenost. Tato práce vyplňuje danou mezeru ve výzkumu. Data zjišťované na úrovni jednotlivce, získána z INHERIT průzkumu vícero zemí jsou použita na analýzu determinantů v pěti evropských zemích, České republice, Lotyšsku, Portugalsku, Španělsku a Spojeném Království. Analýza se opíra o několik ekonometrických modelů, včetně negativního binomického, logit, multinomického logit a bivariate probit modelu. Zjistili jsme, že mladí lidé, lidé s dětmi a muži konzumují více porcí cukru. Vyšší konzumace cukru je korelována i s kouřením, a špatným zdravotním stavem, obzvlášť s gastrointestinálními onemocněními, které jsou pravděpodobně výsledkem těchto zdraví nepříznivých návyků. Mnohé z vysvětlujících proměnných které mají pozitivní vztah ke konzumaci cukru mají ke štěstí a životní spokojenosti vztah opačného charakteru. Vyšší příjem činí lidi šťastnějšími a spokojenějšími, avšak jeho vlyv na spotřebu cukru není signifikantní, nebo má malý negativní efekt,...
Numerous studies have examined socio-economic and demographic determinants of sugar consumption, happiness, and life satisfaction. However, little is still known about association between sugar consumption on one side and happiness (or life satisfaction), on the other side, in particular, if we control for other key factors such as health, dietary patterns, or even addictive behaviour that all potentially affect both sugar consumption and life satisfaction. This thesis fills this research gap. Individual-level data obtained from the INHERIT multi-country survey are used to analyse these determinants in five European countries, the Czech Republic, Latvia, Portugal, Spain, and the United Kingdom. The analysis is relying on several econometric models for count and limited dependent variable data, including negative binomial, logit, multinomial logit, and bivariate probit. We found that younger, respondents with children, and in particular males are eating more portions of sugary goods. Higher consumption of sugary goods is also correlated with eating more meat and smoking, and bad health status, gastrointestinal disease in particular, that is likely consequence of these healthadverse habits. Many of the explanatory variables which are positively associated with sugar consumption, tend to have opposite...