Show simple item record

Meat production and husbandary in developing and developed countries and its environmental impacts
dc.contributor.advisorFrouz, Jan
dc.creatorŠenfeldová, Štěpánka
dc.date.accessioned2020-02-17T15:23:15Z
dc.date.available2020-02-17T15:23:15Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/116424
dc.description.abstractAlthough animal husbandry is vitally important to most of us, it's impacts on nature are alarming. In this work I deal with the environmental impacts of keeping farm animals, in particular in the area of their impact on global climate change, soil contamination and pollution, atmospheric emissions, water management and the impact of animal husbandry on biodiversity. I also ask whether the impacts of animal husbandry differ in developed and developing regions of the world and look at future trends in animal husbandry. Meat consumption is rising significantly in developing countries, whereas in developed countries its production is, if anything, stagnant. The means of production differ fundamentally. The predominant form of production in the developed countries is intensive, which is primarily characterised by high concentration of the kept animals in halls and large production of manure, increased utility of animals and associated reduction in their numbers. The predominant form of production in developing countries is extensive, which is associated with increasing the numbers of animals, in particular by grazing. Keeping animals outside on pasture has a negative impacts on natural stands and the erosion process. A global reduction in meat consumption and the utilisation of new alternative...en_US
dc.description.abstractŽivočišná produkce je pro většinu z nás životně důležitá. Její dopady na přírodu jsou však alarmující. V této práci jsem se zabývala dopady chovu hospodářských zvířat na životní prostředí, zejména v oblasti jejich vlivu na globální klimatickou změnu, kontaminace a znečištění půd, emisemi v ovzduší, hospodařením s vodou a dopady chovu zvířat na biodiverzitu. Dále se zabývám otázkou, jak se dopady živočišné produkce liší v rozvojových a rozvinutých regionech světa a budoucími trendy v živočišné výrobě. V rozvojových zemích významně stoupá spotřeba masa, zatímco v rozvinutých zemích jeho produkce spíše stagnuje. Způsoby produkce se od sebe zásadně liší. V rozvinutých zemích převládá intenzivní forma výroby, která je charakteristická především vysokou koncentrací chovaných zvířat v halách a velkou produkcí hnoje, zvyšováním užitkovosti zvířat a s tím související snižování jejich počtu. V rozvojových zemích převládá extenzivní forma výroby, která souvisí se zvyšováním počtu zvířat, zejména pak pastevním způsobem. Chov zvířat venku na pastvě má negativní dopady na přírodní stanoviště a proces eroze. Jako vhodné řešení se nabízí celosvětové snížení spotřeby masa a využití nových alternativních řešení ve výživě pomocí hmyzích produktů. Klíčová slova: rozvojové a rozvinuté země, intenzivní výroba,...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectrozvojové a rozvinuté zeměcs_CZ
dc.subjectintenzivní výrobacs_CZ
dc.subjectextenzivní výrobacs_CZ
dc.subjectprodukcecs_CZ
dc.subjectspotřebacs_CZ
dc.subjectklimatická změnacs_CZ
dc.subjectznečištěnícs_CZ
dc.subjectemisecs_CZ
dc.subjectživočišná produkcecs_CZ
dc.subjectdeveloping and developed countriesen_US
dc.subjectintensive productionen_US
dc.subjectextensive productionen_US
dc.subjectproductionen_US
dc.subjectconsumptionen_US
dc.subjectclimate changeen_US
dc.subjectpollutionen_US
dc.subjectemissionsen_US
dc.subjectanimal husbandryen_US
dc.titleRozvoj živočišné produkce v rozvojových a rozvinutých zemích a jeho dopady na příroducs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-01-27
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId209454
dc.title.translatedMeat production and husbandary in developing and developed countries and its environmental impactsen_US
dc.contributor.refereeMatějíček, Luboš
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csŽivočišná produkce je pro většinu z nás životně důležitá. Její dopady na přírodu jsou však alarmující. V této práci jsem se zabývala dopady chovu hospodářských zvířat na životní prostředí, zejména v oblasti jejich vlivu na globální klimatickou změnu, kontaminace a znečištění půd, emisemi v ovzduší, hospodařením s vodou a dopady chovu zvířat na biodiverzitu. Dále se zabývám otázkou, jak se dopady živočišné produkce liší v rozvojových a rozvinutých regionech světa a budoucími trendy v živočišné výrobě. V rozvojových zemích významně stoupá spotřeba masa, zatímco v rozvinutých zemích jeho produkce spíše stagnuje. Způsoby produkce se od sebe zásadně liší. V rozvinutých zemích převládá intenzivní forma výroby, která je charakteristická především vysokou koncentrací chovaných zvířat v halách a velkou produkcí hnoje, zvyšováním užitkovosti zvířat a s tím související snižování jejich počtu. V rozvojových zemích převládá extenzivní forma výroby, která souvisí se zvyšováním počtu zvířat, zejména pak pastevním způsobem. Chov zvířat venku na pastvě má negativní dopady na přírodní stanoviště a proces eroze. Jako vhodné řešení se nabízí celosvětové snížení spotřeby masa a využití nových alternativních řešení ve výživě pomocí hmyzích produktů. Klíčová slova: rozvojové a rozvinuté země, intenzivní výroba,...cs_CZ
uk.abstract.enAlthough animal husbandry is vitally important to most of us, it's impacts on nature are alarming. In this work I deal with the environmental impacts of keeping farm animals, in particular in the area of their impact on global climate change, soil contamination and pollution, atmospheric emissions, water management and the impact of animal husbandry on biodiversity. I also ask whether the impacts of animal husbandry differ in developed and developing regions of the world and look at future trends in animal husbandry. Meat consumption is rising significantly in developing countries, whereas in developed countries its production is, if anything, stagnant. The means of production differ fundamentally. The predominant form of production in the developed countries is intensive, which is primarily characterised by high concentration of the kept animals in halls and large production of manure, increased utility of animals and associated reduction in their numbers. The predominant form of production in developing countries is extensive, which is associated with increasing the numbers of animals, in particular by grazing. Keeping animals outside on pasture has a negative impacts on natural stands and the erosion process. A global reduction in meat consumption and the utilisation of new alternative...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV