dc.contributor.advisor | Mádlová, Pavla | |
dc.creator | Andrysíková, Šárka | |
dc.date.accessioned | 2019-10-17T11:18:05Z | |
dc.date.available | 2019-10-17T11:18:05Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/109160 | |
dc.description.abstract | Key words: old age, specifics of old age, nutrition, nutritional literacy The diploma thesis deals with the issue of nutrition in the senior population. It focuses on the level of knowledge and ability to use the information obtained. The theoretical part informs about the demographic development of the population, describes the signs of aging and old age, and further summarizes the general nutritional recommendations suitable for the elderly population. The empirical part analyzes the knowledge and information obtained from respondents through anonymous questionnaires. The aim of this work is to find out the level of knowledge of seniors about healthy nutrition and interest in the issue. A nutritionally balanced diet helps to strengthen health and thereby improve the quality of life of seniors. | en_US |
dc.description.abstract | Klíčová slova: stáří, specifika stárnutí, výživa, nutriční gramotnost Diplomová práce pojednává o problematice výživy u seniorské populace. Je zaměřena na úroveň znalostí a schopnosti využití získaných informací. Teoretická část je věnována demografickému vývoji populace, popisuje projevy stárnutí a stáří, shrnuje obecná výživová doporučení vhodná pro seniorskou populaci. Empirická část práce analyzuje poznatky a informace získané od respondentů prostřednictvím anonymních dotazníků. Cílem práce je zjistit úroveň znalostí seniorů o zdravé výživě a zájem o danou problematiku. Nutričně vyvážená strava napomáhá upevňovat zdraví a tím i zvyšovat kvalitu života seniorů. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | stáří | cs_CZ |
dc.subject | specifika stárnutí | cs_CZ |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.subject | nutriční gramotnost | cs_CZ |
dc.subject | old age | en_US |
dc.subject | specifics of old age | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | nutritional literacy | en_US |
dc.title | Povědomí seniorské populace o zásadách zdravé výživy | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2019 | |
dcterms.dateAccepted | 2019-09-06 | |
dc.description.department | 3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 193579 | |
dc.title.translated | Awareness of senior citizens about the principles of healthy nutrition | en_US |
dc.contributor.referee | Novák, František | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Dietitian with Specialization | en_US |
thesis.degree.discipline | Nutriční specialista | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.degree.program | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční specialista | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Dietitian with Specialization | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Klíčová slova: stáří, specifika stárnutí, výživa, nutriční gramotnost Diplomová práce pojednává o problematice výživy u seniorské populace. Je zaměřena na úroveň znalostí a schopnosti využití získaných informací. Teoretická část je věnována demografickému vývoji populace, popisuje projevy stárnutí a stáří, shrnuje obecná výživová doporučení vhodná pro seniorskou populaci. Empirická část práce analyzuje poznatky a informace získané od respondentů prostřednictvím anonymních dotazníků. Cílem práce je zjistit úroveň znalostí seniorů o zdravé výživě a zájem o danou problematiku. Nutričně vyvážená strava napomáhá upevňovat zdraví a tím i zvyšovat kvalitu života seniorů. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Key words: old age, specifics of old age, nutrition, nutritional literacy The diploma thesis deals with the issue of nutrition in the senior population. It focuses on the level of knowledge and ability to use the information obtained. The theoretical part informs about the demographic development of the population, describes the signs of aging and old age, and further summarizes the general nutritional recommendations suitable for the elderly population. The empirical part analyzes the knowledge and information obtained from respondents through anonymous questionnaires. The aim of this work is to find out the level of knowledge of seniors about healthy nutrition and interest in the issue. A nutritionally balanced diet helps to strengthen health and thereby improve the quality of life of seniors. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze | cs_CZ |
thesis.grade.code | 3 | |