Zobrazit minimální záznam

Interaction of gut microbiota with selected flavonoids
dc.contributor.advisorHodek, Petr
dc.creatorBalatka, Štěpán
dc.date.accessioned2019-10-16T16:21:58Z
dc.date.available2019-10-16T16:21:58Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/109082
dc.description.abstractMikroflóra nacházející se na povrchu a uvnitř lidského těla je velmi rozsáhlý systém. Velmi významnou a stále ještě ne zcela prozkoumanou oblastí je střevní mikroflóra gastrointestinálního traktu. Střevní mikroflóru tvoří mnoho druhů bakterií, virů, hub nebo některé jednobuněčné eukaryotní heterotrofní organismy. Střevní mikroflóra se účastní například syntézy vitamínů, trávení polysacharidů nebo při ukládání tuků. Významně se zapojuje do metabolismu cizorodých látek a trávení potravy. Cizorodé látky mohou svým působením ovlivňovat složení střevní mikroflóry. Nesmí se opomíjet, že složení střevní mikroflóry se liší u jednotlivých jedinců a je proměnlivé během života. Metabolismus cizorodých látek ve vztahu k lidskému organismu je celosvětovým předmětem studií. Tato práce je věnována metabolismu myricetinu a jeho vlivu na trávicí trakt zdravého jedince a celiaka. Dále je studováno, zda myricetin ovlivňuje biodiverzitu střevních bakterií. Odebrané fekální vzorky od dárce A (celiak) a B (zdravý) byly inkubovány v čase 0, 3 a 6 hodin v McDougallově pufru s myricetinem. Dále byly zkoumány metodou RP-HPLC. Cílem bylo zjistit, zda se přidaný myricetin metabolizuje vykultivovanými bakteriemi na další metabolit (např. dihydromyricetin). Při analýze byl zjištěn úbytek myricetinu v průběhu 6 hodin u obou...cs_CZ
dc.description.abstractThe microflora located on the surface of and inside the human body is a very large system. The intestinal microflora of the gastrointestinal tract is a very important and still not fully explored area. The intestinal microflora consists of many types of bacteria, viruses, fungi or some single-cell eukaryotic heterotrophic organisms. The intestinal microflora is involved, for example, in the synthesis of vitamins, digestion of polysacharides or in the storing of fats. It is significantly involved in the metabolism of foreign substances and digestion of food. The activity of foreign substances can influence the composition of the intestinal microflora. It must not be forgotten that the composition of the intestinal microflora differs in separate individuals and is changeable during life. The metabolism of foreign substances in relation to the human organism is a subject of global studies. This work is devoted to the metabolism of myricetin and its influence on the digestive tract of a healthy individual and a person with celiac disease. It is also studied whether myricetin affects the biodiversity of intestinal bacteria. The collected stool samples from donor A (a person with celiac disease) and B (a healthy control) were incubated at 0, 3 and 6 hours in McDougall buffer with myricetin. They were...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectintestinal microfloraen_US
dc.subjectmyricetinen_US
dc.subjectmetabolismen_US
dc.subjectbiodiversityen_US
dc.subjectceliac diseaseen_US
dc.subjectstřevní mikroflóracs_CZ
dc.subjectmyricetincs_CZ
dc.subjectmetabolismuscs_CZ
dc.subjectbiodiverzitacs_CZ
dc.subjectceliakiecs_CZ
dc.titleInterakce střevní mikroflóry s vybranými flavonoidycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-09-05
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId207248
dc.title.translatedInteraction of gut microbiota with selected flavonoidsen_US
dc.contributor.refereeKoblihová, Jitka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMikroflóra nacházející se na povrchu a uvnitř lidského těla je velmi rozsáhlý systém. Velmi významnou a stále ještě ne zcela prozkoumanou oblastí je střevní mikroflóra gastrointestinálního traktu. Střevní mikroflóru tvoří mnoho druhů bakterií, virů, hub nebo některé jednobuněčné eukaryotní heterotrofní organismy. Střevní mikroflóra se účastní například syntézy vitamínů, trávení polysacharidů nebo při ukládání tuků. Významně se zapojuje do metabolismu cizorodých látek a trávení potravy. Cizorodé látky mohou svým působením ovlivňovat složení střevní mikroflóry. Nesmí se opomíjet, že složení střevní mikroflóry se liší u jednotlivých jedinců a je proměnlivé během života. Metabolismus cizorodých látek ve vztahu k lidskému organismu je celosvětovým předmětem studií. Tato práce je věnována metabolismu myricetinu a jeho vlivu na trávicí trakt zdravého jedince a celiaka. Dále je studováno, zda myricetin ovlivňuje biodiverzitu střevních bakterií. Odebrané fekální vzorky od dárce A (celiak) a B (zdravý) byly inkubovány v čase 0, 3 a 6 hodin v McDougallově pufru s myricetinem. Dále byly zkoumány metodou RP-HPLC. Cílem bylo zjistit, zda se přidaný myricetin metabolizuje vykultivovanými bakteriemi na další metabolit (např. dihydromyricetin). Při analýze byl zjištěn úbytek myricetinu v průběhu 6 hodin u obou...cs_CZ
uk.abstract.enThe microflora located on the surface of and inside the human body is a very large system. The intestinal microflora of the gastrointestinal tract is a very important and still not fully explored area. The intestinal microflora consists of many types of bacteria, viruses, fungi or some single-cell eukaryotic heterotrophic organisms. The intestinal microflora is involved, for example, in the synthesis of vitamins, digestion of polysacharides or in the storing of fats. It is significantly involved in the metabolism of foreign substances and digestion of food. The activity of foreign substances can influence the composition of the intestinal microflora. It must not be forgotten that the composition of the intestinal microflora differs in separate individuals and is changeable during life. The metabolism of foreign substances in relation to the human organism is a subject of global studies. This work is devoted to the metabolism of myricetin and its influence on the digestive tract of a healthy individual and a person with celiac disease. It is also studied whether myricetin affects the biodiversity of intestinal bacteria. The collected stool samples from donor A (a person with celiac disease) and B (a healthy control) were incubated at 0, 3 and 6 hours in McDougall buffer with myricetin. They were...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV