Zobrazit minimální záznam

Lactose intolerance
dc.contributor.advisorHubáček, Jaroslav
dc.creatorKašpárková, Týna
dc.date.accessioned2019-10-16T15:32:05Z
dc.date.available2019-10-16T15:32:05Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/108937
dc.description.abstract(v AJ) The diploma thesis deals with problém called lactose introlerance. The theoretical part focuses primarily on what lactose, lactase and lactose inttolerance are. Its types, causes and symptoms, occurrence in the population (Czech and worldwide), diagnostic possibilities, both genetic and non-genetic and possible ways of prevention and treatment of this metabolic disorder. Other processed points are nutritional values of milk and dairy products, their importance in the diet, processing of milk and dairy products and their possible alternatives in the form of lactose-free milk preparations and so-called vegetable milk. The aim of the practical part of the thesis was to find out the respondents' awareness of lactose and lactose intolerance. Their consumpiton of milk and dairy products and knowledge and consumption of its plant substitutes. The results were examined by means of questionnaire survey, which was attended by both the ''lay'' public and persons with health education or health care. My result was that most respondents knew about the problem of lactose introlerance and its characteristics, up to 89.5 % of all tested. However, the public is less aware of the importance of milk and dairy products in the diet to prevent certain diseases. keywords: lactose intolerance, lactose, lactase,...en_US
dc.description.abstract(v ČJ) Bakalářská práce pojednává o problému zvaném laktózová intolerance. Teoretická část je zaměřena primárně na to, co je to laktóza, laktáza a laktózová intolerance. Její typy, příčiny a příznaky, výskyt v populaci (Čechách i celosvětově), možnosti diagnostiky, a to jak genetické, tak negenetické a možné způsoby prevence a léčby této metabolické poruchy. Dalšími zpracovanými body jsou výživové hodnoty mléka a mléčných výrobků, jejich důležitost ve stravě, zpracování mléka a mléčných výrobků a jejich možné alternativy ve formě bezlaktózových mléčných přípravků a tzv. rostlinných mlék. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zjistit povědomost respondentů o laktóze a laktózové intoleranci. Jejich konzumaci mléka a mléčných výrobků a znalost a konzumace jeho rostlinných náhrad. Výsledky byly zkoumány pomocí dotazníkového šetření, kterého se účastnila jak ,,laická" veřejnost, tak osoby zdravotnicky vzdělané nebo pracující ve zdravotnictví. Mým výsledkem bylo zjištění, že většina respondentů ví o problému laktózové intolerance a její charakteristice, až 89,5 % všech testovaných. Menší povědomí má veřejnost však o důležitosti mléka a mléčných výrobků ve stravě z hlediska prevence některých onemocnění. klíčová slova: Laktózová intolerance, laktóza, laktáza, diagnostika, alergie na kravské mléko,...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectLaktózová intolerancecs_CZ
dc.subjectlaktózacs_CZ
dc.subjectlaktázacs_CZ
dc.subjectdiagnostikacs_CZ
dc.subjectalergie na kravské mlékocs_CZ
dc.subjecthypolaktáziecs_CZ
dc.subjectalaktáziecs_CZ
dc.subjectsacharidcs_CZ
dc.subjectmléčný cukrcs_CZ
dc.subjectlactose intoleranceen_US
dc.subjectlactoseen_US
dc.subjectlactaseen_US
dc.subjectdiagnosisen_US
dc.subjectcow's milk allergyen_US
dc.subjecthypolactasiaen_US
dc.subjectalactasiaen_US
dc.subjectcarbohydrateen_US
dc.subjectmilk sugaren_US
dc.titleLaktózová intolerancecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-09-04
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId204243
dc.title.translatedLactose intoleranceen_US
dc.contributor.refereeTrachta, Pavel
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.cs(v ČJ) Bakalářská práce pojednává o problému zvaném laktózová intolerance. Teoretická část je zaměřena primárně na to, co je to laktóza, laktáza a laktózová intolerance. Její typy, příčiny a příznaky, výskyt v populaci (Čechách i celosvětově), možnosti diagnostiky, a to jak genetické, tak negenetické a možné způsoby prevence a léčby této metabolické poruchy. Dalšími zpracovanými body jsou výživové hodnoty mléka a mléčných výrobků, jejich důležitost ve stravě, zpracování mléka a mléčných výrobků a jejich možné alternativy ve formě bezlaktózových mléčných přípravků a tzv. rostlinných mlék. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zjistit povědomost respondentů o laktóze a laktózové intoleranci. Jejich konzumaci mléka a mléčných výrobků a znalost a konzumace jeho rostlinných náhrad. Výsledky byly zkoumány pomocí dotazníkového šetření, kterého se účastnila jak ,,laická" veřejnost, tak osoby zdravotnicky vzdělané nebo pracující ve zdravotnictví. Mým výsledkem bylo zjištění, že většina respondentů ví o problému laktózové intolerance a její charakteristice, až 89,5 % všech testovaných. Menší povědomí má veřejnost však o důležitosti mléka a mléčných výrobků ve stravě z hlediska prevence některých onemocnění. klíčová slova: Laktózová intolerance, laktóza, laktáza, diagnostika, alergie na kravské mléko,...cs_CZ
uk.abstract.en(v AJ) The diploma thesis deals with problém called lactose introlerance. The theoretical part focuses primarily on what lactose, lactase and lactose inttolerance are. Its types, causes and symptoms, occurrence in the population (Czech and worldwide), diagnostic possibilities, both genetic and non-genetic and possible ways of prevention and treatment of this metabolic disorder. Other processed points are nutritional values of milk and dairy products, their importance in the diet, processing of milk and dairy products and their possible alternatives in the form of lactose-free milk preparations and so-called vegetable milk. The aim of the practical part of the thesis was to find out the respondents' awareness of lactose and lactose intolerance. Their consumpiton of milk and dairy products and knowledge and consumption of its plant substitutes. The results were examined by means of questionnaire survey, which was attended by both the ''lay'' public and persons with health education or health care. My result was that most respondents knew about the problem of lactose introlerance and its characteristics, up to 89.5 % of all tested. However, the public is less aware of the importance of milk and dairy products in the diet to prevent certain diseases. keywords: lactose intolerance, lactose, lactase,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code3


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV