Zobrazit minimální záznam

Legislative requirements for labeling of food information in Czech Republic and how it reflects consumer expectations
dc.contributor.advisorVáchová, Alena
dc.creatorStratílková, Veronika
dc.date.accessioned2019-09-26T11:23:13Z
dc.date.available2019-09-26T11:23:13Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/108857
dc.description.abstractThis bachelor thesis discusses legislative requirements for packed food and how it reflects consumers expectation. The theoretical part of the work clarifies general requirements for packed in food Czech Republic based on Regulation of European parliament and council and Czech national laws and decrees. Special attention is paid to requirements for labeling of the meat and cold meat products. The practical part of the thesis which has been realized by using the questionnaire survey method, focus on detection of circumstances which are important for consumers and for their decision making when they buying food. At the same time, it was investigated how the legislation requirements reflect consumer needs for labeling of food. Results of this research are discussed in the debate. It has been found out strong consumer's need to know the origin of the food. This circumstance is very important for consumers especially for meat and cold meat products. Based on the information obtained has been created proposals for improvements, such as introduction of rules how to make this information clearer for consumer. For example, it might be set up mandatory rule to communicate information about origin of food on the front of pack. KEYWORDS Packaging, packed food, legislation requirements for labeling food, meat,...en_US
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá požadavky na informace na obalech potravin a jak ty reflektují potřeby spotřebitele. V teoretické části práce jsou shrnuty obecné požadavky na označování balených potravin v České republice, které jsou zakotveny v nařízeních Evropské unie, zákonech a provádějících vyhláškách. Zvláštní pozornost je pak věnována masu a masným výrobkům a polotovarům, na které jsou kladeny i další speciální nároky týkající se jejich označování. V praktické části formou dotazníkového šetření zjišťuji, jaké faktory jsou důležité pro spotřebitele při nákupu potravin a zda je legislativní požadavky na obal reflektují nebo zda by bylo vhodné zavést nějaká zlepšení. Provedeným výzkumem byla zjištěna potřeba spotřebitelů na lepší označování země původu potraviny. Tento faktor je pro část spotřebitelů důležitý u potravin obecně, ale zejména u masa a masných výrobků se jedná spolu se vzhledem o faktor rozhodující. Na základě zjištěných informací doporučuji, aby pro označování původu potravin byla zavedena jasná pravidla, která informaci pro spotřebitele zpřehlední. Může se jednat například o povinné uvedení informace o původu potraviny na přední straně obalu. KLÍČOVÁ SLOVA Potraviny, balené potraviny, legislativa týkající se balených potravin, maso, masné výrobky a polotovary.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectPotravinycs_CZ
dc.subjectbalené potravinycs_CZ
dc.subjectlegislativa týkající se balených potravincs_CZ
dc.subjectmasocs_CZ
dc.subjectmasné výrobky a polotovarycs_CZ
dc.subjectPackagingen_US
dc.subjectpacked fooden_US
dc.subjectlegislation requirements for labeling fooden_US
dc.subjectmeaten_US
dc.subjectcold meat productsen_US
dc.titleLegislativní požadavky na označování balených potraviny v České republice a jak reflektují očekávání spotřebitelůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-09-03
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId191942
dc.title.translatedLegislative requirements for labeling of food information in Czech Republic and how it reflects consumer expectationsen_US
dc.contributor.refereeKovaříková, Miroslava
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePedagogika - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.disciplinePedagogy - Health Educationen_US
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPedagogika - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enPedagogy - Health Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá požadavky na informace na obalech potravin a jak ty reflektují potřeby spotřebitele. V teoretické části práce jsou shrnuty obecné požadavky na označování balených potravin v České republice, které jsou zakotveny v nařízeních Evropské unie, zákonech a provádějících vyhláškách. Zvláštní pozornost je pak věnována masu a masným výrobkům a polotovarům, na které jsou kladeny i další speciální nároky týkající se jejich označování. V praktické části formou dotazníkového šetření zjišťuji, jaké faktory jsou důležité pro spotřebitele při nákupu potravin a zda je legislativní požadavky na obal reflektují nebo zda by bylo vhodné zavést nějaká zlepšení. Provedeným výzkumem byla zjištěna potřeba spotřebitelů na lepší označování země původu potraviny. Tento faktor je pro část spotřebitelů důležitý u potravin obecně, ale zejména u masa a masných výrobků se jedná spolu se vzhledem o faktor rozhodující. Na základě zjištěných informací doporučuji, aby pro označování původu potravin byla zavedena jasná pravidla, která informaci pro spotřebitele zpřehlední. Může se jednat například o povinné uvedení informace o původu potraviny na přední straně obalu. KLÍČOVÁ SLOVA Potraviny, balené potraviny, legislativa týkající se balených potravin, maso, masné výrobky a polotovary.cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis discusses legislative requirements for packed food and how it reflects consumers expectation. The theoretical part of the work clarifies general requirements for packed in food Czech Republic based on Regulation of European parliament and council and Czech national laws and decrees. Special attention is paid to requirements for labeling of the meat and cold meat products. The practical part of the thesis which has been realized by using the questionnaire survey method, focus on detection of circumstances which are important for consumers and for their decision making when they buying food. At the same time, it was investigated how the legislation requirements reflect consumer needs for labeling of food. Results of this research are discussed in the debate. It has been found out strong consumer's need to know the origin of the food. This circumstance is very important for consumers especially for meat and cold meat products. Based on the information obtained has been created proposals for improvements, such as introduction of rules how to make this information clearer for consumer. For example, it might be set up mandatory rule to communicate information about origin of food on the front of pack. KEYWORDS Packaging, packed food, legislation requirements for labeling food, meat,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
thesis.grade.code3


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV