Show simple item record

Energy expenditure and nutritional substrate utilization in critically ill patients.
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorKorvasová, Hana
dc.date.accessioned2019-08-16T09:47:33Z
dc.date.available2019-08-16T09:47:33Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/108567
dc.description.abstractThis thesis deals with the measurement of (resting) energy expenditure and oxidation of nutritional substrates in critically ill patients, according to variously given nutritional support. The comparison of nutritional substrate incomes followed recommendation of the ESPEN guidance. Patients were examined by indirect calorimetry. This study included 9 critically ill patients on the ventilator, of which 1 patient was spontaneously breathing. (Resting) energy expenditure and oxidation of individual nutritional substrates were determined from the measured values. Firstly, the measurements were taken on fasting patients (without nutritional support). Secondly, a low caloric nutrition (1370  296.7 kcal/day) and lastly, normocaloric nutrition (2169.802  500.926 kcal/day) were given. This study also demonstrated the inaccuracy of resting energy expenditure estimation using predictive equations (the Harris-Benedict equation specifically), compared to the measured (R)EE by indirect calorimetry. According to the results of the HB-equation, resting energy expenditure decreased with increasing nutritional support. However, indirect calorimetry values showed the opposite, namely the increase in (resting) energy expenditure with increasing nutritional support. A statistically significant difference was found...en_US
dc.description.abstractTato práce řeší měření (klidového) energetického výdeje a oxidace nutričních substrátů u kriticky nemocných pacientů v závislosti na různě podané nutriční podpoře. Porovnání příjmů nutričních substrátů probíhalo dle standardního doporučení ESPEN. Pacienti byli vyšetřovaní pomocí metody nepřímé kalorimetrie. Tato studie zahrnovala 9 kriticky nemocných pacientů na ventilátoru, z toho 1 pacienta spontánně dýchajícího. Z naměřených hodnot byl zjištěn (klidový) energetický výdej a oxidace jednotlivých nutričních substrátů. Měření probíhalo nejprve nalačno (bez podání nutriční podpory), poté po podání nízkokalorické výživy (1370  296,7 kcal/den), a nakonec po podání normokalorické výživy (2169,802  500,926 kcal/den). Studie také prokázala nepřesnost odhadu klidového energetického výdeje pomocí predikčních rovnic (konkrétně dle Harris-Benedictovy rovnice), oproti měřenému (R)EE nepřímou kalorimetrií. Z výsledků HB-rovnice klidový energetický výdej s narůstající nutriční podporou klesal. Naměřené hodnoty pomocí nepřímé kalorimetrie však ukázaly opak, a to nárůst (klidového) energetického výdeje s narůstající nutriční podporou. Statisticky významný rozdíl byl nalezen při hodnocení tohoto rozdílu REE (%) mezi pacienty nalačno a pacienty, kterým byla podávaná normokalorická výživa (p = 0,032). U oxidací...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectEnergetický výdejcs_CZ
dc.subjectkriticky nemocný pacientcs_CZ
dc.subjectEnergy expenditureen_US
dc.subjectcritical ill patienten_US
dc.titleEnergetický výdej a utilizace nutričních substrátů u kriticky nemocných pacientů.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-04
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId185129
dc.title.translatedEnergy expenditure and nutritional substrate utilization in critically ill patients.en_US
dc.contributor.refereeHavel, Eduard
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce řeší měření (klidového) energetického výdeje a oxidace nutričních substrátů u kriticky nemocných pacientů v závislosti na různě podané nutriční podpoře. Porovnání příjmů nutričních substrátů probíhalo dle standardního doporučení ESPEN. Pacienti byli vyšetřovaní pomocí metody nepřímé kalorimetrie. Tato studie zahrnovala 9 kriticky nemocných pacientů na ventilátoru, z toho 1 pacienta spontánně dýchajícího. Z naměřených hodnot byl zjištěn (klidový) energetický výdej a oxidace jednotlivých nutričních substrátů. Měření probíhalo nejprve nalačno (bez podání nutriční podpory), poté po podání nízkokalorické výživy (1370  296,7 kcal/den), a nakonec po podání normokalorické výživy (2169,802  500,926 kcal/den). Studie také prokázala nepřesnost odhadu klidového energetického výdeje pomocí predikčních rovnic (konkrétně dle Harris-Benedictovy rovnice), oproti měřenému (R)EE nepřímou kalorimetrií. Z výsledků HB-rovnice klidový energetický výdej s narůstající nutriční podporou klesal. Naměřené hodnoty pomocí nepřímé kalorimetrie však ukázaly opak, a to nárůst (klidového) energetického výdeje s narůstající nutriční podporou. Statisticky významný rozdíl byl nalezen při hodnocení tohoto rozdílu REE (%) mezi pacienty nalačno a pacienty, kterým byla podávaná normokalorická výživa (p = 0,032). U oxidací...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with the measurement of (resting) energy expenditure and oxidation of nutritional substrates in critically ill patients, according to variously given nutritional support. The comparison of nutritional substrate incomes followed recommendation of the ESPEN guidance. Patients were examined by indirect calorimetry. This study included 9 critically ill patients on the ventilator, of which 1 patient was spontaneously breathing. (Resting) energy expenditure and oxidation of individual nutritional substrates were determined from the measured values. Firstly, the measurements were taken on fasting patients (without nutritional support). Secondly, a low caloric nutrition (1370  296.7 kcal/day) and lastly, normocaloric nutrition (2169.802  500.926 kcal/day) were given. This study also demonstrated the inaccuracy of resting energy expenditure estimation using predictive equations (the Harris-Benedict equation specifically), compared to the measured (R)EE by indirect calorimetry. According to the results of the HB-equation, resting energy expenditure decreased with increasing nutritional support. However, indirect calorimetry values showed the opposite, namely the increase in (resting) energy expenditure with increasing nutritional support. A statistically significant difference was found...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV