Zobrazit minimální záznam

Psychosocial issues of nourishment of the elderly
dc.contributor.advisorOndrušová, Jiřina
dc.creatorŠaldová, Kristýna
dc.date.accessioned2019-07-15T10:09:50Z
dc.date.available2019-07-15T10:09:50Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/108137
dc.description.abstractV ČESKÉM JAZYCE Diplomová práce se zabývá psychosociální problematikou stravování seniorů. Teoretická část je věnována jak oblasti zdraví, zdravému životnímu stylu u seniorů, tak také nemocem a fyzickým obtížím typickým pro stáří. Jsou zde popsány geriatrické syndromy, které se vyskytují u seniorů, a zároveň také psychosociální aspekty jejich výživy. Ve čtvrté kapitole jsou uvedeny aktuální dokumenty, které jsou úzce spjaty se stravou. Výživa seniorů je však stěžejní kapitolou celé práce, neboť je v ní popsáno, jakým způsobem probíhá strava seniorů v domácím prostředí a v rezidenční péči. Záměrem poslední kapitoly teoretické části je seznámit čtenáře s Domovem ANNA, v němž proběhlo na začátku roku 2019výzkumné šetření, jež je součástí diplomové práce. Šetření proběhlo dotazníkovou metodou, a respondenty se stali jak klienti z již zmiňovaného Domova ANNA, tak ti z domácího prostředí, kteří žijí v Českém Brodě. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda mají senioři v rezidenční péči kvalitnější (pestřejší a vyváženější) stravu oproti starším osobám, které žijí v domácím prostředí a jak ovlivňují kvalitu jejich stravování psychosociální a ekonomické faktory.cs_CZ
dc.description.abstractV ANGLICKÉM JAZYCE The diploma thesis deals with psychosocial problems of seniors' alimentation. The theoretical part focuses on the area of health, healthy lifestyle of elderly people, and also on the diseases and physical problems typical for old age. The geriatric syndromes, which occur in old age, as well as psychosocial aspects of the nutrition of seniors, are described there. The fourth chapter presents up-to-date documents that are closely related to alimentation. The nutrition of seniors is a crucial chapter of the whole thesis, because it describes how the alimentation of seniors is carried out in the home environment and how in residential care. The aim of the last chapter in the theoretical part is to present to the reader the "Domov ANNA", where the research survey (which is a part of the thesis) was realized at the beginning of the year 2019. The survey was carried out using a questionnaire method among clients of the above-mentioned "Domov ANNA" and also seniors living at home in Český Brod. The aim of the research was to find out if the elderly in residential care have better (more varied and balanced) diet in comparison with the elderly who live and eat at home and how psychosocial and economic factors influence the quality of their nutrition.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Husitská teologická fakultacs_CZ
dc.subjectSenioren_US
dc.subjectresidential careen_US
dc.subjecthome environmenten_US
dc.subjectpsychosocial issuesen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectSeniorcs_CZ
dc.subjectrezidenční péčecs_CZ
dc.subjectdomácí prostředícs_CZ
dc.subjectpsychosociální problematikacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titlePsychosociální problematika stravování seniorůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-24
dc.description.departmentHTF - Katedra psychosociálních věd a etikycs_CZ
dc.description.facultyHussite Theological Facultyen_US
dc.description.facultyHusitská teologická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId200261
dc.title.translatedPsychosocial issues of nourishment of the elderlyen_US
dc.contributor.refereeČedík, Miloslav
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSocial and Charity Worken_US
thesis.degree.disciplineSociální a charitativní prácecs_CZ
thesis.degree.programSocial Worken_US
thesis.degree.programSociální prácecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csHusitská teologická fakulta::HTF - Katedra psychosociálních věd a etikycs_CZ
uk.faculty-name.csHusitská teologická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enHussite Theological Facultyen_US
uk.faculty-abbr.csHTFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociální a charitativní prácecs_CZ
uk.degree-discipline.enSocial and Charity Worken_US
uk.degree-program.csSociální prácecs_CZ
uk.degree-program.enSocial Worken_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV ČESKÉM JAZYCE Diplomová práce se zabývá psychosociální problematikou stravování seniorů. Teoretická část je věnována jak oblasti zdraví, zdravému životnímu stylu u seniorů, tak také nemocem a fyzickým obtížím typickým pro stáří. Jsou zde popsány geriatrické syndromy, které se vyskytují u seniorů, a zároveň také psychosociální aspekty jejich výživy. Ve čtvrté kapitole jsou uvedeny aktuální dokumenty, které jsou úzce spjaty se stravou. Výživa seniorů je však stěžejní kapitolou celé práce, neboť je v ní popsáno, jakým způsobem probíhá strava seniorů v domácím prostředí a v rezidenční péči. Záměrem poslední kapitoly teoretické části je seznámit čtenáře s Domovem ANNA, v němž proběhlo na začátku roku 2019výzkumné šetření, jež je součástí diplomové práce. Šetření proběhlo dotazníkovou metodou, a respondenty se stali jak klienti z již zmiňovaného Domova ANNA, tak ti z domácího prostředí, kteří žijí v Českém Brodě. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda mají senioři v rezidenční péči kvalitnější (pestřejší a vyváženější) stravu oproti starším osobám, které žijí v domácím prostředí a jak ovlivňují kvalitu jejich stravování psychosociální a ekonomické faktory.cs_CZ
uk.abstract.enV ANGLICKÉM JAZYCE The diploma thesis deals with psychosocial problems of seniors' alimentation. The theoretical part focuses on the area of health, healthy lifestyle of elderly people, and also on the diseases and physical problems typical for old age. The geriatric syndromes, which occur in old age, as well as psychosocial aspects of the nutrition of seniors, are described there. The fourth chapter presents up-to-date documents that are closely related to alimentation. The nutrition of seniors is a crucial chapter of the whole thesis, because it describes how the alimentation of seniors is carried out in the home environment and how in residential care. The aim of the last chapter in the theoretical part is to present to the reader the "Domov ANNA", where the research survey (which is a part of the thesis) was realized at the beginning of the year 2019. The survey was carried out using a questionnaire method among clients of the above-mentioned "Domov ANNA" and also seniors living at home in Český Brod. The aim of the research was to find out if the elderly in residential care have better (more varied and balanced) diet in comparison with the elderly who live and eat at home and how psychosocial and economic factors influence the quality of their nutrition.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Husitská teologická fakulta, HTF - Katedra psychosociálních věd a etikycs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV