Zobrazit minimální záznam

The Influence of Italian Cuisine on Food Culture in the Czech Republic in the 20th Century
dc.contributor.advisorSoukup, Václav
dc.creatorHendrych, Miroslav
dc.date.accessioned2019-07-09T10:26:12Z
dc.date.available2019-07-09T10:26:12Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/107629
dc.description.abstract(cesky) Bakalářská práce se věnuje kultuře stravování v dějinách člověka. Hlavním tématem práce jsou difuzní procesy, které ovlivňovaly šíření jídla na území dnešní České republiky se zaměřením na vliv italské kuchyně, a to zejména v průběhu 20. století. Práce ukazuje, jak se měnila skladba jídelníčku, přístup ke stravě a jak se promítaly vlivy zahraniční, respektive italské kuchyně do podoby tuzemské kultury stravování. Pozornost je věnována nejen těmto otázkám, ale i nosičům, které hrály významnou distribuční roli. Akcentem na nosiče chce práce poukázat na jejich nezpochybnitelnou důležitost, ať už se jednalo o nádobí, kuchaře, restaurace, prodejny, výstavy či samotné konzumenty. Metoda sběru dat byla dvojího druhu. Pro teoretickou část práce probíhal sběr dat z archivních dokumentů, z dobových materiálů (např. z kuchařských knih nebo časopisů vycházejících na našem území ve 20. století). Další data byla získána z relevantní zahraniční i české odborné literatury zabývající se národní kulturou stravování. Po zpracování teoretické části probíhal sběr formou terénního výzkumu, jehož základem se stala dotazníková metoda doplněná polostrukturovanými rozhovory a oral history se zaměřením na reflexi a difuzi italské kuchyně u obyvatel České republiky. K interpretaci dat byla využita metoda komparativní...cs_CZ
dc.description.abstract(in English) The Bachelor thesis deals with a topic of food and food consumption in the history of mankind. The thesis is mostly concerned with the questions of diffusion processes, which influenced the diffusion of the Italian cuisine in the Czech Republic in the 20th century. It explores the changes in the structure of food consumption and in the approaches to food and eating and the impact of international, specifically Italian, cuisine on the Czech culinary culture. Not only these questions are discussed, the thesis investigates the bearers of traditions that have had an important distributing function as well. By accentuating the bearers, be it utensils, cooks, restaurants, shops, expositions or the consumers themselves, the thesis aims to demonstrate their unquestionable importance. Two data collection techniques have been used. The theoretical part of the thesis works with data collected from archival documents and historic period materials such as cookery books or magazines published in the 20th century. Another data have been collected from relevant foreign and Czech literature about national culinary cultures. The theoretical starting points having been explored, the next part of the thesis interprets data obtained from fieldwork. The conducted fieldwork was based on questionnaires...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectfood|eating|diffusion|cultural diffusion|food culture|industrialisation|Czech cuisine|cookery books|Italian cuisineen_US
dc.subjectstrava|stravování|difuze|kulturní difuze|kultura stravování|industrializace|česká kuchyně|kuchařské knihy|italská kuchyněcs_CZ
dc.titleVliv italské kuchyně na kulturu stravování na území České republiky ve 20. stoletícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-10
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId200490
dc.title.translatedThe Influence of Italian Cuisine on Food Culture in the Czech Republic in the 20th Centuryen_US
dc.contributor.refereePůtová, Barbora
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEtnologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnologyen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs(cesky) Bakalářská práce se věnuje kultuře stravování v dějinách člověka. Hlavním tématem práce jsou difuzní procesy, které ovlivňovaly šíření jídla na území dnešní České republiky se zaměřením na vliv italské kuchyně, a to zejména v průběhu 20. století. Práce ukazuje, jak se měnila skladba jídelníčku, přístup ke stravě a jak se promítaly vlivy zahraniční, respektive italské kuchyně do podoby tuzemské kultury stravování. Pozornost je věnována nejen těmto otázkám, ale i nosičům, které hrály významnou distribuční roli. Akcentem na nosiče chce práce poukázat na jejich nezpochybnitelnou důležitost, ať už se jednalo o nádobí, kuchaře, restaurace, prodejny, výstavy či samotné konzumenty. Metoda sběru dat byla dvojího druhu. Pro teoretickou část práce probíhal sběr dat z archivních dokumentů, z dobových materiálů (např. z kuchařských knih nebo časopisů vycházejících na našem území ve 20. století). Další data byla získána z relevantní zahraniční i české odborné literatury zabývající se národní kulturou stravování. Po zpracování teoretické části probíhal sběr formou terénního výzkumu, jehož základem se stala dotazníková metoda doplněná polostrukturovanými rozhovory a oral history se zaměřením na reflexi a difuzi italské kuchyně u obyvatel České republiky. K interpretaci dat byla využita metoda komparativní...cs_CZ
uk.abstract.en(in English) The Bachelor thesis deals with a topic of food and food consumption in the history of mankind. The thesis is mostly concerned with the questions of diffusion processes, which influenced the diffusion of the Italian cuisine in the Czech Republic in the 20th century. It explores the changes in the structure of food consumption and in the approaches to food and eating and the impact of international, specifically Italian, cuisine on the Czech culinary culture. Not only these questions are discussed, the thesis investigates the bearers of traditions that have had an important distributing function as well. By accentuating the bearers, be it utensils, cooks, restaurants, shops, expositions or the consumers themselves, the thesis aims to demonstrate their unquestionable importance. Two data collection techniques have been used. The theoretical part of the thesis works with data collected from archival documents and historic period materials such as cookery books or magazines published in the 20th century. Another data have been collected from relevant foreign and Czech literature about national culinary cultures. The theoretical starting points having been explored, the next part of the thesis interprets data obtained from fieldwork. The conducted fieldwork was based on questionnaires...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV