Show simple item record

Calcium intake in the diet of profesional golfers
dc.contributor.advisorRaška, Ivan
dc.creatorChlubnová, Kateřina
dc.date.accessioned2019-07-08T10:02:39Z
dc.date.available2019-07-08T10:02:39Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/107411
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá otázkou příjmu vápníku ve stravě u profesionálních hráčů golfu. Jedná se o skupinu v širokém věkovém rozmezí 18 až 66 let. V části jsou popsány základní funkce vápníku v potravinové zdroje, doporučené denní dávky a onemocnění související s vápníku. Teoretická část se zabývá také golfem, popisuje tento sport od jeho historie, přes provedení švihu, až po zatížení jednotlivých partií. Poukazuje na je zátěž při golfovém švihu, který je rizikový především pro bederní páteř. Kvůli fyzické zátěži, kterou golf způsobuje je nezbytné tělo správně před pohybem rozcvičit, a hlavně zajistit dostatečný příjem živin, mezi které z mikroživin patří především také vápník. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou kvantitativního dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit konzumaci potravin s vyšším obsahem vápníku u vybrané cílové skupiny, kterou jsou profesionální hráči golfu navštěvující Hostivaři v Praze. Výsledky jsou zhodnoceny pomocí grafů a jsou doporučenými denními dávkami vápníku.cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis deals with the intake of calcium within the nutrition of professional golfers. The group of examined individuals involves people aged 18 to 66 years old. The theoretical part describes the basic functions of calcium within an organism, its metabolism, food source, recommended daily intake and diseases related to calcium deficiency. Thetheoretical part also deals with golf, describes this sport from its history to the golf swing and strain of individual parts of human body. It refers to unilateral strain during the finish in golf swing, that is fatal mostly to lumbar spine. Due to the physical strain that golf causes, it is necessary to warm up the body properly before physical activity and mainly ensure sufficent nutrient intake to which calcium mainly belongs out of the group of micronutrients. The practical part involves a survey undertaken by means quantitative questionnaire survey, with its purpose to find out the food consumption with higher calcium content within the chosen target group, that comprises of professional golfers visiting the Golf Club Hostivař in Prague. The results are evaluated using graphs and are compared to recommended daily intake of calcium.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcalciumen_US
dc.subjectmetabolismen_US
dc.subjectosteoporosisen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectgolfen_US
dc.subjectvápníkcs_CZ
dc.subjectmetabolismuscs_CZ
dc.subjectosteoporózacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectgolfcs_CZ
dc.titlePříjem vápníku ve stravě u profesionálních hráčů golfucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-17
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId204244
dc.title.translatedCalcium intake in the diet of profesional golfersen_US
dc.contributor.refereeMichalská, Dana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá otázkou příjmu vápníku ve stravě u profesionálních hráčů golfu. Jedná se o skupinu v širokém věkovém rozmezí 18 až 66 let. V části jsou popsány základní funkce vápníku v potravinové zdroje, doporučené denní dávky a onemocnění související s vápníku. Teoretická část se zabývá také golfem, popisuje tento sport od jeho historie, přes provedení švihu, až po zatížení jednotlivých partií. Poukazuje na je zátěž při golfovém švihu, který je rizikový především pro bederní páteř. Kvůli fyzické zátěži, kterou golf způsobuje je nezbytné tělo správně před pohybem rozcvičit, a hlavně zajistit dostatečný příjem živin, mezi které z mikroživin patří především také vápník. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou kvantitativního dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit konzumaci potravin s vyšším obsahem vápníku u vybrané cílové skupiny, kterou jsou profesionální hráči golfu navštěvující Hostivaři v Praze. Výsledky jsou zhodnoceny pomocí grafů a jsou doporučenými denními dávkami vápníku.cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis deals with the intake of calcium within the nutrition of professional golfers. The group of examined individuals involves people aged 18 to 66 years old. The theoretical part describes the basic functions of calcium within an organism, its metabolism, food source, recommended daily intake and diseases related to calcium deficiency. Thetheoretical part also deals with golf, describes this sport from its history to the golf swing and strain of individual parts of human body. It refers to unilateral strain during the finish in golf swing, that is fatal mostly to lumbar spine. Due to the physical strain that golf causes, it is necessary to warm up the body properly before physical activity and mainly ensure sufficent nutrient intake to which calcium mainly belongs out of the group of micronutrients. The practical part involves a survey undertaken by means quantitative questionnaire survey, with its purpose to find out the food consumption with higher calcium content within the chosen target group, that comprises of professional golfers visiting the Golf Club Hostivař in Prague. The results are evaluated using graphs and are compared to recommended daily intake of calcium.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code3


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV