Příjem vápníku ve stravě u profesionálních hráčů golfu
Calcium intake in the diet of profesional golfers
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/107411Identifiers
Study Information System: 204244
Collections
- Kvalifikační práce [4527]
Author
Advisor
Referee
Michalská, Dana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
17. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
vápník, metabolismus, osteoporóza, výživa, golfKeywords (English)
calcium, metabolism, osteoporosis, nutrition, golfBakalářská práce se zabývá otázkou příjmu vápníku ve stravě u profesionálních hráčů golfu. Jedná se o skupinu v širokém věkovém rozmezí 18 až 66 let. V části jsou popsány základní funkce vápníku v potravinové zdroje, doporučené denní dávky a onemocnění související s vápníku. Teoretická část se zabývá také golfem, popisuje tento sport od jeho historie, přes provedení švihu, až po zatížení jednotlivých partií. Poukazuje na je zátěž při golfovém švihu, který je rizikový především pro bederní páteř. Kvůli fyzické zátěži, kterou golf způsobuje je nezbytné tělo správně před pohybem rozcvičit, a hlavně zajistit dostatečný příjem živin, mezi které z mikroživin patří především také vápník. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou kvantitativního dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit konzumaci potravin s vyšším obsahem vápníku u vybrané cílové skupiny, kterou jsou profesionální hráči golfu navštěvující Hostivaři v Praze. Výsledky jsou zhodnoceny pomocí grafů a jsou doporučenými denními dávkami vápníku.
This bachelor thesis deals with the intake of calcium within the nutrition of professional golfers. The group of examined individuals involves people aged 18 to 66 years old. The theoretical part describes the basic functions of calcium within an organism, its metabolism, food source, recommended daily intake and diseases related to calcium deficiency. Thetheoretical part also deals with golf, describes this sport from its history to the golf swing and strain of individual parts of human body. It refers to unilateral strain during the finish in golf swing, that is fatal mostly to lumbar spine. Due to the physical strain that golf causes, it is necessary to warm up the body properly before physical activity and mainly ensure sufficent nutrient intake to which calcium mainly belongs out of the group of micronutrients. The practical part involves a survey undertaken by means quantitative questionnaire survey, with its purpose to find out the food consumption with higher calcium content within the chosen target group, that comprises of professional golfers visiting the Golf Club Hostivař in Prague. The results are evaluated using graphs and are compared to recommended daily intake of calcium.