Show simple item record

Preparation of spray-dried lactose from high concentrated aqueous solutions
dc.contributor.advisorSvačinová, Petra
dc.creatorSouchová, Pavlína
dc.date.accessioned2019-06-27T09:51:30Z
dc.date.available2019-06-27T09:51:30Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/106840
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Pavlína Souchová Název diplomové práce: Příprava sprejově sušené laktosy z vodných roztoků o vysoké koncentraci V této práci byl posuzován vliv vyšší koncentrace vodného roztoku laktosy sušené při různých teplotách na vlastnosti sprejově sušeného prášku. Pro hodnocení byly připraveny roztoky laktosy s koncentracemi 30 %, 40 % a 50 %. Každý roztok byl sprejově sušen při třech vstupních teplotách: 180 řC, 200 řC a 220 řC. U získaných částic byly hodnoceny geometrické charakteristiky metodou optické mikroskopie a tepelné vlastnosti s využitím diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na základě výsledků bylo zjištěno, že v porovnání s výchozí surovinou (D-laktosa monohydrát) došlo u sprejově sušených vzorků k tvorbě sférických hladkých částic, u kterých se mírně snížila velikost. Většina částic se nacházela ve velikostním rozmezí 2,5-15 μm. Ve velmi malém množství se naopak vyskytovaly částice menší než 2,5 μm a větší než 20 μm. Během sprejového sušení byly pozorovány mírné změny ve velikosti částic v závislosti na vstupní teplotě. Na termogramech získaných metodou DSC se nacházely křivky odpovídající skelnému přechodu, krystalizaci, dehydrataci a teplotě...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Pavlína Souchová Title of Thesis: Preparation of spray-dried lactose from high concentrated aqueous solutions In this work, the effect of higher concentration of lactose aqueous solution dried at different temperatures on the properties of spray-dried powder was evaluated. Lactose solutions with concentrations of 30 %, 40 % and 50 % were prepared for evaluation. Each solution was spray dried at three inlet temperatures: 180 řC, 200 řC and 220 řC. The geometrical characteristics of the obtained particles were evaluated by optical microscopy and thermal properties using differential scanning calorimetry (DSC). Based on the results, it was found that, compared to the original material (D-lactose monohydrate), spray-dried samples contained spherical particles with the smooth surface, which slightly decreased in size. Most of the particles were in the range of 2.5 to 15 μm. On the contrary, particles smaller than 2.5 μm and larger than 20 μm occurred in very small quantities. During spray drying, slight changes in particle size were observed as a function of the inlet temperature. DSC thermograms showed glass transition temperature, crystallization and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titlePříprava sprejově sušené laktosy z vodných roztoků o vysoké koncentracics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-06
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId194015
dc.title.translatedPreparation of spray-dried lactose from high concentrated aqueous solutionsen_US
dc.contributor.refereeVraníková, Barbora
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Pavlína Souchová Název diplomové práce: Příprava sprejově sušené laktosy z vodných roztoků o vysoké koncentraci V této práci byl posuzován vliv vyšší koncentrace vodného roztoku laktosy sušené při různých teplotách na vlastnosti sprejově sušeného prášku. Pro hodnocení byly připraveny roztoky laktosy s koncentracemi 30 %, 40 % a 50 %. Každý roztok byl sprejově sušen při třech vstupních teplotách: 180 řC, 200 řC a 220 řC. U získaných částic byly hodnoceny geometrické charakteristiky metodou optické mikroskopie a tepelné vlastnosti s využitím diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na základě výsledků bylo zjištěno, že v porovnání s výchozí surovinou (D-laktosa monohydrát) došlo u sprejově sušených vzorků k tvorbě sférických hladkých částic, u kterých se mírně snížila velikost. Většina částic se nacházela ve velikostním rozmezí 2,5-15 μm. Ve velmi malém množství se naopak vyskytovaly částice menší než 2,5 μm a větší než 20 μm. Během sprejového sušení byly pozorovány mírné změny ve velikosti částic v závislosti na vstupní teplotě. Na termogramech získaných metodou DSC se nacházely křivky odpovídající skelnému přechodu, krystalizaci, dehydrataci a teplotě...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Pavlína Souchová Title of Thesis: Preparation of spray-dried lactose from high concentrated aqueous solutions In this work, the effect of higher concentration of lactose aqueous solution dried at different temperatures on the properties of spray-dried powder was evaluated. Lactose solutions with concentrations of 30 %, 40 % and 50 % were prepared for evaluation. Each solution was spray dried at three inlet temperatures: 180 řC, 200 řC and 220 řC. The geometrical characteristics of the obtained particles were evaluated by optical microscopy and thermal properties using differential scanning calorimetry (DSC). Based on the results, it was found that, compared to the original material (D-lactose monohydrate), spray-dried samples contained spherical particles with the smooth surface, which slightly decreased in size. Most of the particles were in the range of 2.5 to 15 μm. On the contrary, particles smaller than 2.5 μm and larger than 20 μm occurred in very small quantities. During spray drying, slight changes in particle size were observed as a function of the inlet temperature. DSC thermograms showed glass transition temperature, crystallization and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV