Zobrazit minimální záznam

Factors predisposing to the development of allergies XI.
dc.contributor.advisorJílek, Petr
dc.creatorŠtěpánková, Marie
dc.date.accessioned2017-04-04T11:05:05Z
dc.date.available2017-04-04T11:05:05Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/10682
dc.description.abstract1 SOUHRN Cílem naší studie bylo zhodnotit vliv možných rizikových faktorů na rozvoj alergického onemocnění v dětské populaci. Zkoumali jsme, zda výživa dítěte po narození, zažívací obtíže v době kojení a po jeho ukončení, tuky v domácí stravě, četnost masa v jídelníčku, péče o dítě, užívání dětské kosmetiky, věk dítěte při nástupu do jeslí, školky, školy, počet sourozenců v domácnosti může mít vliv na rozvoj alergie. Naše studie proběhla v roce 2005. Pro získání údajů jsme zvolili dotazníkovou metodu. Z rozeslaných 3845 dotazníků po celé České republice se nám vrátilo 2050, což je 54,3 %. Zkoumanou cílovou věkovou skupinou byly děti narozené v letech 1992 - 1994. Podle došlých údajů jsme děti rozdělili na alergické a nealergické a porovnávali výskyt jednotlivých faktorů u těchto dvou skupin. Z vyhodnocených dat jsme získali několik statisticky významných výsledků. Prvním sledovaným faktorem bylo kojení. Podle našeho vyhodnocení byl u dětí kojených ve 13.- 18. měsíci života výskyt alergií nižší (p  0,05). Naopak v případě výživy pouze náhradou mateřského mléka bylo procento alergiků podstatně vyšší (p  0,05). Dalším ze sledovaných faktorů byly zažívací obtíže v době kojení a po jeho ukončení. Nadýmáním v době kojení trpělo více alergických dětí než nealergických, a to i v případě po podání antibiotik....cs_CZ
dc.description.abstract1 SUMMARY Intention of our project was to sum up (evaluate) an effect of potential risk factors on a progress of allergic disorders in children (infant) population. We examined whether a nutrition of a child after birth, a frequency of meat in nourishment, a child care, a children cosmetic using, an age of child when enters nursery, play school, school, number of brothers or sisters in family can influence a progress of allergy. Our project realized in 2005. To obtain data we chose interview method. From 3.845-sent interview paper, we got back 2.050, which is 54.3%. Surveyed target group were children born in years 1992-1994. According to incoming data, we divided children into allergic and non-allergic and we compared occurrence of separate factors in these two groups. From data evaluation, we gained several statistically important offspring (outcome). The first tracked factor was breastfeeding. According to our evaluation, there was a lower occurrence of allergy (p  0,05) at breastfed children in 13. - 18. month. On the contrary, in the case of nutrition only by artificial feeding there were a significantly higher percentage of allergic children (p  0,05). Another from monitored factors was indigestion in the period of breastfeeding and after its stopping. More children that are allergic suffered by...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titlePredispoziční faktory vzniku alergií XI.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-06-04
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId17706
dc.title.translatedFactors predisposing to the development of allergies XI.en_US
dc.contributor.refereeKudláčková, Zděnka
dc.identifier.aleph000593323
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs1 SOUHRN Cílem naší studie bylo zhodnotit vliv možných rizikových faktorů na rozvoj alergického onemocnění v dětské populaci. Zkoumali jsme, zda výživa dítěte po narození, zažívací obtíže v době kojení a po jeho ukončení, tuky v domácí stravě, četnost masa v jídelníčku, péče o dítě, užívání dětské kosmetiky, věk dítěte při nástupu do jeslí, školky, školy, počet sourozenců v domácnosti může mít vliv na rozvoj alergie. Naše studie proběhla v roce 2005. Pro získání údajů jsme zvolili dotazníkovou metodu. Z rozeslaných 3845 dotazníků po celé České republice se nám vrátilo 2050, což je 54,3 %. Zkoumanou cílovou věkovou skupinou byly děti narozené v letech 1992 - 1994. Podle došlých údajů jsme děti rozdělili na alergické a nealergické a porovnávali výskyt jednotlivých faktorů u těchto dvou skupin. Z vyhodnocených dat jsme získali několik statisticky významných výsledků. Prvním sledovaným faktorem bylo kojení. Podle našeho vyhodnocení byl u dětí kojených ve 13.- 18. měsíci života výskyt alergií nižší (p  0,05). Naopak v případě výživy pouze náhradou mateřského mléka bylo procento alergiků podstatně vyšší (p  0,05). Dalším ze sledovaných faktorů byly zažívací obtíže v době kojení a po jeho ukončení. Nadýmáním v době kojení trpělo více alergických dětí než nealergických, a to i v případě po podání antibiotik....cs_CZ
uk.abstract.en1 SUMMARY Intention of our project was to sum up (evaluate) an effect of potential risk factors on a progress of allergic disorders in children (infant) population. We examined whether a nutrition of a child after birth, a frequency of meat in nourishment, a child care, a children cosmetic using, an age of child when enters nursery, play school, school, number of brothers or sisters in family can influence a progress of allergy. Our project realized in 2005. To obtain data we chose interview method. From 3.845-sent interview paper, we got back 2.050, which is 54.3%. Surveyed target group were children born in years 1992-1994. According to incoming data, we divided children into allergic and non-allergic and we compared occurrence of separate factors in these two groups. From data evaluation, we gained several statistically important offspring (outcome). The first tracked factor was breastfeeding. According to our evaluation, there was a lower occurrence of allergy (p  0,05) at breastfed children in 13. - 18. month. On the contrary, in the case of nutrition only by artificial feeding there were a significantly higher percentage of allergic children (p  0,05). Another from monitored factors was indigestion in the period of breastfeeding and after its stopping. More children that are allergic suffered by...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990005933230106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV