Show simple item record

The effects of natural antioxidants in the model of protein glycation
dc.contributor.advisorDršata, Jaroslav
dc.creatorŠvehlová, Klára
dc.date.accessioned2017-04-04T10:55:39Z
dc.date.available2017-04-04T10:55:39Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/10633
dc.description.abstractÚčinky antioxidantů přírodního původu v modelu glykace proteinů V diplomové práci jsem se zabývala přímým a nepřímým vlivem antioxidantů přírodního původu (hydroxyskořicových kyselin) na aktivitu enzymu aspartátaminotransferázy a vztahy mezi strukturou jednotlivých kyselin a jejich účinkem. Používala jsem nový model glykace aspartátaminotransferázy methylglyoxalem, který na katedře biochemických věd FaF UK HK dosud nebyl zkoušen. Zjistila jsem vztah mezi strukturou vybraných hydroxyskořicových kyselin a jejich účinkem. Se zvyšujícím se počtem hydroxylových skupin se zvyšoval antiglykační účinek. Methylglyoxalový model glykace se osvědčil a lze jej využívat i při dalších experimentech s jinými látkami. Dále jsem pozorovala interakce mezi kyselinami a samotným enzymem pomocí absorpční a fluorescenční spektroskopie. Ze získaných spekter je patrná interakce jednotlivých kyselin s enzymem, pravděpodobně se váží pouze na jeho proteinovou část, nikoli na koenzym. Účinek všech hydroxyskořicových kyselin byl závislý na jejich koncentraci.cs_CZ
dc.description.abstractThe effects of natural antioxidants in the model of protein glycation In my diploma thesis, I was concerned with direct and indirect effects of antioxidants of natural origin (hydroxycinnamic acids, HCAs) on the catalytic activity of aspartate aminotransferase as well as structure-activity relationship of individual HCAs. I used new model of methylglyoxal-induced glycation of aspartate aminotransferase, which has not been tested at the Department of Biochemical Science, Faculty of Pharmacy so far. I observed the structure-activity relationship of selected HCAs. Their antiglycation effect increased with the increasing number of hydroxyl groups. The methylglyoxal model of glycation proved to be suitable for farther research of other compounds. Further, I observed the interactions between HCAs and the molecule of enzyme itself using absorption and fluorescence spectroscopy. Those interactions were apparent at the acquired spectra. HCAs bind most probably only to the protein part of the enzyme and not to the coenzyme. The effect of all HCAs was concentration-dependent.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleÚčinky antioxidantů přírodního původu v modelu glykace proteinůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-06-01
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId17804
dc.title.translatedThe effects of natural antioxidants in the model of protein glycationen_US
dc.contributor.refereeBoušová, Iva
dc.identifier.aleph000886389
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csÚčinky antioxidantů přírodního původu v modelu glykace proteinů V diplomové práci jsem se zabývala přímým a nepřímým vlivem antioxidantů přírodního původu (hydroxyskořicových kyselin) na aktivitu enzymu aspartátaminotransferázy a vztahy mezi strukturou jednotlivých kyselin a jejich účinkem. Používala jsem nový model glykace aspartátaminotransferázy methylglyoxalem, který na katedře biochemických věd FaF UK HK dosud nebyl zkoušen. Zjistila jsem vztah mezi strukturou vybraných hydroxyskořicových kyselin a jejich účinkem. Se zvyšujícím se počtem hydroxylových skupin se zvyšoval antiglykační účinek. Methylglyoxalový model glykace se osvědčil a lze jej využívat i při dalších experimentech s jinými látkami. Dále jsem pozorovala interakce mezi kyselinami a samotným enzymem pomocí absorpční a fluorescenční spektroskopie. Ze získaných spekter je patrná interakce jednotlivých kyselin s enzymem, pravděpodobně se váží pouze na jeho proteinovou část, nikoli na koenzym. Účinek všech hydroxyskořicových kyselin byl závislý na jejich koncentraci.cs_CZ
uk.abstract.enThe effects of natural antioxidants in the model of protein glycation In my diploma thesis, I was concerned with direct and indirect effects of antioxidants of natural origin (hydroxycinnamic acids, HCAs) on the catalytic activity of aspartate aminotransferase as well as structure-activity relationship of individual HCAs. I used new model of methylglyoxal-induced glycation of aspartate aminotransferase, which has not been tested at the Department of Biochemical Science, Faculty of Pharmacy so far. I observed the structure-activity relationship of selected HCAs. Their antiglycation effect increased with the increasing number of hydroxyl groups. The methylglyoxal model of glycation proved to be suitable for farther research of other compounds. Further, I observed the interactions between HCAs and the molecule of enzyme itself using absorption and fluorescence spectroscopy. Those interactions were apparent at the acquired spectra. HCAs bind most probably only to the protein part of the enzyme and not to the coenzyme. The effect of all HCAs was concentration-dependent.en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990008863890106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV