Zobrazit minimální záznam

Local food: attitudes and behaviours of Czech consumers
dc.contributor.advisorZvěřinová, Iva
dc.creatorPešková, Veronika
dc.date.accessioned2021-03-25T23:37:40Z
dc.date.available2021-03-25T23:37:40Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/105331
dc.description.abstract(česky) Diplomová práce se zabývá problematikou lokálních potravin a analýzou faktorů ovlivňujících nákupní chování českých spotřebitelů. V teoretické části se nejdříve zaměřuje na problémy souvisejícími s definicí pojmu lokální potravina, a to s oporou taxonomie dimenzí blízkosti dle Eriksenové (2013). Dále rozebírá souvislosti zvýšeného zájmu o lokální produkci, mezi které patří anti-globalizační trendy, otázky ochrany životního prostředí a další hodnotové změny ve společnosti. Představeny jsou významné zahraniční i české výzkumy lokální produkce a spotřebitelského chování. Na závěr teoretické části jsou popsány vybrané teorie pro vysvětlení nákupního chování lokálních potravin, které jsou zároveň vhodné k představení teoretického podkladu pro výzkumné otázky a cíle práce. Jedná se především o Alphabet Theory (Zepeda & Deal, 2009), která vychází z dřívějších teorií Value-Belief-Norm Theory (Stern, Dietz, Abel, Guagnano, & Kalof, 1999) a Attitude-Behavior-Context Theory (Guagnano, Stern, & Dietz, 1995). Empirická část navazuje na teoretická východiska a obsahuje analýzu nákupního chování českého spotřebitele, kterou opírá jak o kvalitativní polo-strukturované rozhovory, tak o dotazníkové kvantitativní šetření populace České republiky ve věku 18-65 let reprezentativního na základě...cs_CZ
dc.description.abstract(in English): The diploma thesis deals with the issue of local foods and analyses factors influencing the purchasing behavior of Czech consumers. The theoretical part focuses on the problems related to the definition of local food, relying on the three domains of proximity taxonomy as proposed by Eriksen (2013). It further examines the reasons of increased interest in local production, which include anti-globalization trends, environmental issues and other value changes in society. Significant foreign and Czech research of local production and Czech consumer behavior is presented. At the end of the theoretical part, selected theories suitable for explaining the purchasing behavior of local foods as well giving insight into the theoretical foundation and research of this thesis are described. This is primarily the Alphabet Theory (Zepeda & Deal, 2009), which is based on earlier theories of Value-Belief-Norm Theory (Stern et al., 1999) and Attitude-Behavior-Context Theory (Guagnano et al., 1995). The empirical part builds on the theoretical basis and provides an analysis of the Czech consumer based on qualitative semi-structured interviews as well as a quantitative survey representative of Czech population aged 18 to 65 years in terms of selected sociodemographic characteristics. They give insight...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectconsumption|local food|organic food|environment|consumers|slow food|food chains|attitudes|behaviouren_US
dc.subjectspotřeba|lokální potraviny|ekologické potraviny|životní prostředí|spotřebitelé|slow food|potravinové řetězce|postoje|chovánícs_CZ
dc.titleKoncept lokálních potravin: postoje a chování českých spotřebitelůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-01-28
dc.description.departmentKatedra sociologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Sociologyen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId192376
dc.title.translatedLocal food: attitudes and behaviours of Czech consumersen_US
dc.contributor.refereeRichter, Eva
dc.identifier.aleph002225589
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologyen_US
thesis.degree.disciplineSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra sociologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Sociologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSociologyen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs(česky) Diplomová práce se zabývá problematikou lokálních potravin a analýzou faktorů ovlivňujících nákupní chování českých spotřebitelů. V teoretické části se nejdříve zaměřuje na problémy souvisejícími s definicí pojmu lokální potravina, a to s oporou taxonomie dimenzí blízkosti dle Eriksenové (2013). Dále rozebírá souvislosti zvýšeného zájmu o lokální produkci, mezi které patří anti-globalizační trendy, otázky ochrany životního prostředí a další hodnotové změny ve společnosti. Představeny jsou významné zahraniční i české výzkumy lokální produkce a spotřebitelského chování. Na závěr teoretické části jsou popsány vybrané teorie pro vysvětlení nákupního chování lokálních potravin, které jsou zároveň vhodné k představení teoretického podkladu pro výzkumné otázky a cíle práce. Jedná se především o Alphabet Theory (Zepeda & Deal, 2009), která vychází z dřívějších teorií Value-Belief-Norm Theory (Stern, Dietz, Abel, Guagnano, & Kalof, 1999) a Attitude-Behavior-Context Theory (Guagnano, Stern, & Dietz, 1995). Empirická část navazuje na teoretická východiska a obsahuje analýzu nákupního chování českého spotřebitele, kterou opírá jak o kvalitativní polo-strukturované rozhovory, tak o dotazníkové kvantitativní šetření populace České republiky ve věku 18-65 let reprezentativního na základě...cs_CZ
uk.abstract.en(in English): The diploma thesis deals with the issue of local foods and analyses factors influencing the purchasing behavior of Czech consumers. The theoretical part focuses on the problems related to the definition of local food, relying on the three domains of proximity taxonomy as proposed by Eriksen (2013). It further examines the reasons of increased interest in local production, which include anti-globalization trends, environmental issues and other value changes in society. Significant foreign and Czech research of local production and Czech consumer behavior is presented. At the end of the theoretical part, selected theories suitable for explaining the purchasing behavior of local foods as well giving insight into the theoretical foundation and research of this thesis are described. This is primarily the Alphabet Theory (Zepeda & Deal, 2009), which is based on earlier theories of Value-Belief-Norm Theory (Stern et al., 1999) and Attitude-Behavior-Context Theory (Guagnano et al., 1995). The empirical part builds on the theoretical basis and provides an analysis of the Czech consumer based on qualitative semi-structured interviews as well as a quantitative survey representative of Czech population aged 18 to 65 years in terms of selected sociodemographic characteristics. They give insight...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologiecs_CZ
thesis.grade.code2
dc.contributor.consultantVinopal, Jiří
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990022255890106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV