Show simple item record

Study of thermal and photodegradation of beer and other fermented beverages
dc.contributor.advisorGabriel, Petr
dc.creatorŠkoda, Jakub
dc.date.accessioned2018-11-02T11:41:53Z
dc.date.available2018-11-02T11:41:53Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/103521
dc.description.abstractIn this thesis the optical changes of beers and model beer solutions during their photodegradation were studied. The optical changes - change of absorbance - were measured on the prototype of apparatus COLORTURB and were correlated with sensory tested intensity of the lightstruck flavour of beer and with riboflavin content in samples. High correlation between the lightstruck flavour intensity, the loss of absorbance at the wavelength of 450 nm and the riboflavin content loss was found. The partial recovery of the absorbance for both beers and model beer solutions was found and was attributed to the riboflavin photoproducts transformation.en_US
dc.description.abstractV rámci práce byly studovány optické změny piv a modelových roztoků během jejich světelné degradace. Optické změny - změny absorbance - byly měřeny na prototypu přístroje COLORTURB a byly korelovány se senzorickými změnami intenzity letinkové příchuti vzorků zjišťovanými degustačním panelem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a s obsahem riboflavinu ve vzorku. Byla nalezena korelace mezi intenzitou letinkové příchuti, poklesem absorbance na vlnové délce 450 nm a poklesem obsahu riboflavinu. U světelně poškozených piv i u modelových vzorků riboflavinu, cysteinu a hořkých látek - isohumulonů - byl objeven částečný návrat hodnot absorbance na této vlnové délce, zapříčiněný přeměnou fotoproduktů riboflavinu.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.subjectOptická spektroskopiecs_CZ
dc.subjectpivocs_CZ
dc.subjectfotodegradacecs_CZ
dc.subjectletinková příchuťcs_CZ
dc.subjectoptical spectroscopyen_US
dc.subjectbeeren_US
dc.subjectphotodegradationen_US
dc.subjectlightstruck flavouren_US
dc.titleStudium tepelné a světelné degradace piva a dalších fermentovaných nápojůcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-30
dc.description.departmentKatedra makromolekulární fyzikycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Macromolecular Physicsen_US
dc.description.facultyFaculty of Mathematics and Physicsen_US
dc.description.facultyMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.identifier.repId205002
dc.title.translatedStudy of thermal and photodegradation of beer and other fermented beveragesen_US
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineBiophysics and Chemical Physicsen_US
thesis.degree.disciplineBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
thesis.degree.programFyzikacs_CZ
thesis.degree.programPhysicsen_US
uk.faculty-name.csMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Mathematics and Physicsen_US
uk.faculty-abbr.csMFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
uk.degree-discipline.enBiophysics and Chemical Physicsen_US
uk.degree-program.csFyzikacs_CZ
uk.degree-program.enPhysicsen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csV rámci práce byly studovány optické změny piv a modelových roztoků během jejich světelné degradace. Optické změny - změny absorbance - byly měřeny na prototypu přístroje COLORTURB a byly korelovány se senzorickými změnami intenzity letinkové příchuti vzorků zjišťovanými degustačním panelem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a s obsahem riboflavinu ve vzorku. Byla nalezena korelace mezi intenzitou letinkové příchuti, poklesem absorbance na vlnové délce 450 nm a poklesem obsahu riboflavinu. U světelně poškozených piv i u modelových vzorků riboflavinu, cysteinu a hořkých látek - isohumulonů - byl objeven částečný návrat hodnot absorbance na této vlnové délce, zapříčiněný přeměnou fotoproduktů riboflavinu.cs_CZ
uk.abstract.enIn this thesis the optical changes of beers and model beer solutions during their photodegradation were studied. The optical changes - change of absorbance - were measured on the prototype of apparatus COLORTURB and were correlated with sensory tested intensity of the lightstruck flavour of beer and with riboflavin content in samples. High correlation between the lightstruck flavour intensity, the loss of absorbance at the wavelength of 450 nm and the riboflavin content loss was found. The partial recovery of the absorbance for both beers and model beer solutions was found and was attributed to the riboflavin photoproducts transformation.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta, Katedra makromolekulární fyzikycs_CZ
thesis.grade.codeP


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: dspace (at) is.cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV