Zobrazit minimální záznam

Interaction of selected flavonoids with N-acetyltransferases
dc.contributor.advisorHodek, Petr
dc.creatorVeselá, Šárka
dc.date.accessioned2018-11-02T11:38:11Z
dc.date.available2018-11-02T11:38:11Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/103501
dc.description.abstractFlavonoids are natural compounds synthesized in plants as secondary metabolites. Due to broad range of their biological effects, for example we can mention antioxidant, hepatoprotective or antibacterial effects, flavonoids are increasingly used as a component in dietary supplements. Besides positive effects, some negative effects were observed, especially mutagenic and pro-oxidative properities. The biotransformation is an important process which is affected by flavonoids. Interactions between flavonoids and biotransformation enzymes in both phases of biotransformation are essential for the metabolism of drugs and carcinogenesis processes. In this bachelor thesis the influence of selected flavonoid compounds, myricetin and dihydromyricetin, on the activity of N-acetyltransferase 1 and 2, enzymes of second phase of biotransformation, was studied. Mainly the mechanism of this influence was tested. The inhibition of human recombinant and of N-acetyltransferase 1 and 2 by myricetin and dihydromyricetin was proved. The more in-depth study of interactions of N-acetyltransferase 1 and 2 with selected flavonoids shows that raising concentration of second substrate (p-aminobenzoic acid, sulfamethazine) does not lead to reduction of inhibition effect. Thus, it is highly probable that both flavonoids already...en_US
dc.description.abstractFlavonoidy jsou přírodní látky syntetizované v rostlinách jako sekundární metabolity. Vzhledem k široké škále jejich biologických účinků, z nichž můžeme zmínit například účinky antioxidační, hepatoprotektivní či antibakteriální, jsou v současné době stále více používány jako složka potravních doplňků. Kromě pozitivních účinků byly ovšem pozorovány i účinky nežádoucí, zejména mutagenní a pro-oxidační vliv. Velmi podstatným dějem, který je ovlivňován flavonoidními sloučeninami, je biotransformace. Interakce flavonoidů s biotransformačními enzymy, a to jak v I. fázi biotransformace, tak i ve fázi druhé, jsou zcela zásadní pro metabolismus léčiv a v této souvislosti také pro procesy karcinogenese. V této bakalářské práci byl studován vliv vybraných flavonoidů myricetinu a dihydromyricetinu na aktivitu N-acetyltransferasy 1 a 2, enzymů II. fáze biotranfsormace. Především byl zkoumán mechanismus tohoto působení. Experimentálně byla ověřena inhibice lidské rekombinantní N-acetyltransferasy 1 i 2 působením jak myricetinu, tak dihydromyricetinu. Hlubším studiem interakcí N-acetyltransferasy 1 a 2 s těmito vybranými flavonoidy bylo prokázáno, že zvýšení koncentrace druhého substrátu (p-aminobenzoová kyselina, sulfamethazin) nevede k potlačení inhibičního efektu. Je tedy velmi pravděpodobné, že oba flavonoidy...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectdihydromyricetincs_CZ
dc.subjectmyricetincs_CZ
dc.subjectinhibicecs_CZ
dc.subjectacetylacecs_CZ
dc.subjectdihydromyricetinen_US
dc.subjectmyricetinen_US
dc.subjectinhibitionen_US
dc.subjectacetylationen_US
dc.titleInterakce vybraných flavonoidů s N-acetyltransferasamics_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-13
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId197060
dc.title.translatedInteraction of selected flavonoids with N-acetyltransferasesen_US
dc.contributor.refereeBořek Dohalská, Lucie
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csFlavonoidy jsou přírodní látky syntetizované v rostlinách jako sekundární metabolity. Vzhledem k široké škále jejich biologických účinků, z nichž můžeme zmínit například účinky antioxidační, hepatoprotektivní či antibakteriální, jsou v současné době stále více používány jako složka potravních doplňků. Kromě pozitivních účinků byly ovšem pozorovány i účinky nežádoucí, zejména mutagenní a pro-oxidační vliv. Velmi podstatným dějem, který je ovlivňován flavonoidními sloučeninami, je biotransformace. Interakce flavonoidů s biotransformačními enzymy, a to jak v I. fázi biotransformace, tak i ve fázi druhé, jsou zcela zásadní pro metabolismus léčiv a v této souvislosti také pro procesy karcinogenese. V této bakalářské práci byl studován vliv vybraných flavonoidů myricetinu a dihydromyricetinu na aktivitu N-acetyltransferasy 1 a 2, enzymů II. fáze biotranfsormace. Především byl zkoumán mechanismus tohoto působení. Experimentálně byla ověřena inhibice lidské rekombinantní N-acetyltransferasy 1 i 2 působením jak myricetinu, tak dihydromyricetinu. Hlubším studiem interakcí N-acetyltransferasy 1 a 2 s těmito vybranými flavonoidy bylo prokázáno, že zvýšení koncentrace druhého substrátu (p-aminobenzoová kyselina, sulfamethazin) nevede k potlačení inhibičního efektu. Je tedy velmi pravděpodobné, že oba flavonoidy...cs_CZ
uk.abstract.enFlavonoids are natural compounds synthesized in plants as secondary metabolites. Due to broad range of their biological effects, for example we can mention antioxidant, hepatoprotective or antibacterial effects, flavonoids are increasingly used as a component in dietary supplements. Besides positive effects, some negative effects were observed, especially mutagenic and pro-oxidative properities. The biotransformation is an important process which is affected by flavonoids. Interactions between flavonoids and biotransformation enzymes in both phases of biotransformation are essential for the metabolism of drugs and carcinogenesis processes. In this bachelor thesis the influence of selected flavonoid compounds, myricetin and dihydromyricetin, on the activity of N-acetyltransferase 1 and 2, enzymes of second phase of biotransformation, was studied. Mainly the mechanism of this influence was tested. The inhibition of human recombinant and of N-acetyltransferase 1 and 2 by myricetin and dihydromyricetin was proved. The more in-depth study of interactions of N-acetyltransferase 1 and 2 with selected flavonoids shows that raising concentration of second substrate (p-aminobenzoic acid, sulfamethazine) does not lead to reduction of inhibition effect. Thus, it is highly probable that both flavonoids already...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code2


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV