Show simple item record

Etnography of diet and cathering at home for elderly people
dc.contributor.advisorNovotná, Hedvika
dc.creatorŽůrková, Jaroslava
dc.date.accessioned2020-08-21T16:08:35Z
dc.date.available2020-08-21T16:08:35Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/101956
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá problematikou stravování v domově pro seniory v Praze, na kterou nahlíží ze sociokulturního hlediska. Hlavním cílem je proniknout do světa stravy a stravování seniorů žijících v totální instituci, která se vyznačuje specifickými rysy zasahujícími do práv a osobních svobod jejích klientů. Domov pro seniory je zavázán k dodržování legislativních nařízení zákona o sociálních službách a interních směrnic domova pro seniory, přičemž soulad legislativních nařízení a aspektů stravování, mezi které patří způsob stolování, konzumace pokrmů, prostředí, ve kterém konzumace pokrmů probíhá, ale i aktéři participující na přípravě a podávání pokrmů, je vyjednáván v rámci setkání stravovací komise. Vztahy mezi výše uvedenými vrstvami zachycuje etnografická studie, která podává celkový obraz stravovacího procesu se svými specifiky. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že se stravovací proces stává individualizovanou činností na mnoha úrovních, díky čemuž klienti mohou autonomně rozhodovat o jeho průběhu. Přesto jsou personálu i klientům známy limity, které naopak individualizaci brání. Klíčová slova: strava - pokrm - stravování - senior - totální instituce - etnografická studie - individualizacecs_CZ
dc.description.abstractThe diploma thesis deals with the issue of catering in the home for elderly people in Prague. The topic is reviewed from a socio-cultural point of view. The main objective is to penetrate the world of diet and catering of seniors living in a total institution, which is characterized by specific features affecting the rights and personal freedoms of its clients. The home for elderly people is committed to comply with the statutory regulations of the Social Services Act as well as its own internal guidelines, while the compliance with legislation and various aspects of catering, including dining, eating, the environment in which food is consumed, as well as those participating in preparation and serving of meals is negotiated at a committee. The relationship between the layers above is captured by an ethnographic study that gives an overall picture of the catering process with all its specifics. Research has revealed that the catering process is becoming an individualized activity at many levels, enabling clients to make autonomous decisions about the process. Nevertheless, staff and clients are aware of limits that prevent individualisation. Key words: diet - meal - catering - senior - total institution - ethnographic study - individualizationen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectdieten_US
dc.subjectmealen_US
dc.subjectcateringen_US
dc.subjectsenioren_US
dc.subjecttotal institutionen_US
dc.subjectethnographic studyen_US
dc.subjectindividualizationen_US
dc.subjectstravacs_CZ
dc.subjectpokrmcs_CZ
dc.subjectstravovánícs_CZ
dc.subjectseniorcs_CZ
dc.subjecttotální institucecs_CZ
dc.subjectetnografická studiecs_CZ
dc.subjectindividualizacecs_CZ
dc.titleEtnografická studie stravy a stravování v Domově pro seniorycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-13
dc.description.departmentDepartment of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
dc.description.departmentKatedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId161636
dc.title.translatedEtnography of diet and cathering at home for elderly peopleen_US
dc.contributor.refereeRůžička, Michal
dc.identifier.aleph002202428
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
thesis.degree.disciplineŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
thesis.degree.programSocial Policy and Social Worken_US
thesis.degree.programSociální politika a sociální prácecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Management and Supervision in Social and Health Care Organisationsen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csŘízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacíchcs_CZ
uk.degree-discipline.enManagement and Supervision in Social and Health Care Organizationsen_US
uk.degree-program.csSociální politika a sociální prácecs_CZ
uk.degree-program.enSocial Policy and Social Worken_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá problematikou stravování v domově pro seniory v Praze, na kterou nahlíží ze sociokulturního hlediska. Hlavním cílem je proniknout do světa stravy a stravování seniorů žijících v totální instituci, která se vyznačuje specifickými rysy zasahujícími do práv a osobních svobod jejích klientů. Domov pro seniory je zavázán k dodržování legislativních nařízení zákona o sociálních službách a interních směrnic domova pro seniory, přičemž soulad legislativních nařízení a aspektů stravování, mezi které patří způsob stolování, konzumace pokrmů, prostředí, ve kterém konzumace pokrmů probíhá, ale i aktéři participující na přípravě a podávání pokrmů, je vyjednáván v rámci setkání stravovací komise. Vztahy mezi výše uvedenými vrstvami zachycuje etnografická studie, která podává celkový obraz stravovacího procesu se svými specifiky. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že se stravovací proces stává individualizovanou činností na mnoha úrovních, díky čemuž klienti mohou autonomně rozhodovat o jeho průběhu. Přesto jsou personálu i klientům známy limity, které naopak individualizaci brání. Klíčová slova: strava - pokrm - stravování - senior - totální instituce - etnografická studie - individualizacecs_CZ
uk.abstract.enThe diploma thesis deals with the issue of catering in the home for elderly people in Prague. The topic is reviewed from a socio-cultural point of view. The main objective is to penetrate the world of diet and catering of seniors living in a total institution, which is characterized by specific features affecting the rights and personal freedoms of its clients. The home for elderly people is committed to comply with the statutory regulations of the Social Services Act as well as its own internal guidelines, while the compliance with legislation and various aspects of catering, including dining, eating, the environment in which food is consumed, as well as those participating in preparation and serving of meals is negotiated at a committee. The relationship between the layers above is captured by an ethnographic study that gives an overall picture of the catering process with all its specifics. Research has revealed that the catering process is becoming an individualized activity at many levels, enabling clients to make autonomous decisions about the process. Nevertheless, staff and clients are aware of limits that prevent individualisation. Key words: diet - meal - catering - senior - total institution - ethnographic study - individualizationen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra řízení a supervize v soc. a zdrav. organizacíchcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990022024280106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV