Show simple item record

Dietary habits during long triathlon
dc.contributor.advisorKovářová, Lenka
dc.creatorTeplá, Jana
dc.date.accessioned2018-09-27T10:00:01Z
dc.date.available2018-09-27T10:00:01Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/101226
dc.description.abstractTitle: Dietary Habits during Long Triathlon Objectives: The main objective of this thesis is to prepare alternative diets from three selected manufacturers offering sports nutrition. Another objective was to ascertain the eating habits of triathletes during race in long triathlon, and their comparison. Methods: We carried out determination of the eating habits of triathletes via a survey. Eleven triathletes on various performance levels participated in the survey. We ascertained in particular the amount of kJ, carbohydrates and volume of liquids intake during a race, the average of kJ, carbohydrates and volume of liquids intake per 1 hour of the race, the average of carbohydrates intake per 1 kg of the racer weight and 1 hour of the race, and then we compared these data with the recommended values. According to the recommended values and products of selected manufacturers, we prepared three diets with a schedule so that they suited sportsmen of 80 kg in weight who can finish the race under 5 hours. Results: 2 racers complied with the recommended values of kJ intake, 5 racers exceeded these values and 4 racers did not reach the values. 4 racers complied with the recommended values of carbohydrates intake, whereas 2 racers exceeded these values and 5 racers did not reach the values. The two fastest...en_US
dc.description.abstractNázev: Stravovací návyky při dlouhém triatlonu Cíle: Hlavním cílem této práce je vypracování tří možných jídelníčků z výrobků tří vybraných firem nabízejících sportovní výživu. Dalším cílem je zjištění stravovacích návyků triatletů během závodů v dlouhém triatlonu. Metody: Zjišťování stravovacích návyků triatletů jsme realizovali prostřednictvím ankety. Ankety se zúčastnilo 11 triatletů s různou výkonností. Zjišťovali jsme především množství přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin během závodu, průměr přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin za 1 hodinu závodu, průměr přijatých sacharidů na 1 kg hmotnosti závodníka za 1 hodinu závodu a následně porovnávali s doporučovanými hodnotami. Dle doporučených hodnot a výrobků vybraných firem jsme sestavili tři jídelníčky s časovým harmonogramem tak, aby vyhovovaly sportovcům, kteří mají hmotnost 80 kg a závod zvládnou za 5 hodin. Výsledky: Doporučené hodnoty přijatých kJ splnili 2 závodníci, 5 závodníků hodnoty překročilo a 4 závodníci hodnot nedosáhli. Doporučené hodnoty přijatých sacharidů splnili 4 závodníci, 2 závodníci hodnoty překročili a 5 závodníků hodnot nedosáhlo. Dva nejrychlejší závodníci hodnoty překročili, naopak dva nejpomalejší závodníci hodnot nedosáhli. Při splnění doporučeného množství přijatých sacharidů ve vytvořených jídelníčcích se podařilo...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecttriathlonen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectfood supplementsen_US
dc.subjectraceen_US
dc.subjectsurveyen_US
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjecttriatloncs_CZ
dc.subjectjídelníčekcs_CZ
dc.subjectdoplňky stravy. závodcs_CZ
dc.subjectanketacs_CZ
dc.titleStravovací návyky při dlouhém triatlonucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-06
dc.description.departmentLaboratoř sportovní motorikycs_CZ
dc.description.facultyFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Physical Education and Sporten_US
dc.identifier.repId178429
dc.title.translatedDietary habits during long triathlonen_US
dc.contributor.refereeCoufalová, Klára
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePhysical Education and Sporten_US
thesis.degree.disciplineTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.programPhysical Education and Sporten_US
thesis.degree.programTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.faculty-name.csFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Physical Education and Sporten_US
uk.faculty-abbr.csFTVScs_CZ
uk.degree-discipline.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-discipline.enPhysical Education and Sporten_US
uk.degree-program.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-program.enPhysical Education and Sporten_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNázev: Stravovací návyky při dlouhém triatlonu Cíle: Hlavním cílem této práce je vypracování tří možných jídelníčků z výrobků tří vybraných firem nabízejících sportovní výživu. Dalším cílem je zjištění stravovacích návyků triatletů během závodů v dlouhém triatlonu. Metody: Zjišťování stravovacích návyků triatletů jsme realizovali prostřednictvím ankety. Ankety se zúčastnilo 11 triatletů s různou výkonností. Zjišťovali jsme především množství přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin během závodu, průměr přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin za 1 hodinu závodu, průměr přijatých sacharidů na 1 kg hmotnosti závodníka za 1 hodinu závodu a následně porovnávali s doporučovanými hodnotami. Dle doporučených hodnot a výrobků vybraných firem jsme sestavili tři jídelníčky s časovým harmonogramem tak, aby vyhovovaly sportovcům, kteří mají hmotnost 80 kg a závod zvládnou za 5 hodin. Výsledky: Doporučené hodnoty přijatých kJ splnili 2 závodníci, 5 závodníků hodnoty překročilo a 4 závodníci hodnot nedosáhli. Doporučené hodnoty přijatých sacharidů splnili 4 závodníci, 2 závodníci hodnoty překročili a 5 závodníků hodnot nedosáhlo. Dva nejrychlejší závodníci hodnoty překročili, naopak dva nejpomalejší závodníci hodnot nedosáhli. Při splnění doporučeného množství přijatých sacharidů ve vytvořených jídelníčcích se podařilo...cs_CZ
uk.abstract.enTitle: Dietary Habits during Long Triathlon Objectives: The main objective of this thesis is to prepare alternative diets from three selected manufacturers offering sports nutrition. Another objective was to ascertain the eating habits of triathletes during race in long triathlon, and their comparison. Methods: We carried out determination of the eating habits of triathletes via a survey. Eleven triathletes on various performance levels participated in the survey. We ascertained in particular the amount of kJ, carbohydrates and volume of liquids intake during a race, the average of kJ, carbohydrates and volume of liquids intake per 1 hour of the race, the average of carbohydrates intake per 1 kg of the racer weight and 1 hour of the race, and then we compared these data with the recommended values. According to the recommended values and products of selected manufacturers, we prepared three diets with a schedule so that they suited sportsmen of 80 kg in weight who can finish the race under 5 hours. Results: 2 racers complied with the recommended values of kJ intake, 5 racers exceeded these values and 4 racers did not reach the values. 4 racers complied with the recommended values of carbohydrates intake, whereas 2 racers exceeded these values and 5 racers did not reach the values. The two fastest...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Laboratoř sportovní motorikycs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV