dc.contributor.advisor | Váchová, Alena | |
dc.creator | Svobodová, Bára | |
dc.date.accessioned | 2018-09-25T09:27:47Z | |
dc.date.available | 2018-09-25T09:27:47Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/101002 | |
dc.description.abstract | I focused on changes in eating habits of Czech people during a century. I have solved this problem by historical-comparative methods. I tried to highlight the possibilities of current eating habits and available ingredients in context of time. Using a questionnaire survey, I mapped the current use of certain foods typical of the Czech population, which I divided into 4 age categories. The division was as follows: younger 18 years, 19-30 years, 31-60 years and older than 61 years. I was also interested in the differences in consumption among the sexes. The questionnaires show that there are changes in consumption of some foods earlier and today: horse meat and turnips are used less frequently as same as cooking of soups of cooked milk and cheese soup, etc. On the contrary, consumption of meat and fruit has increased. To facilitate cooking work, semi-products are still used, men more than women use canned foods. I also found that in my sample of respondents there was a more moderate eating style amongst people, there were few people with strictly defined and special catering styles. Research has also found that most of the people in the diet today see a change in the diet. This fact is perceived positively, mainly in the sense of greater variety and availability of food. The results of this work surprisingly... | en_US |
dc.description.abstract | Zaměřila jsem se na změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století. Zvolený problém jsem řešila pomocí historicko-srovnávacích metod, kdy jsem se snažila v kontextu doby vyzdvihnout možnosti aktuálních stravovacích zvyklostí a dostupných surovin. Pomocí dotazníkového šetření jsem zmapovala dnešní používání některých potravin typických dříve u českého obyvatelstva, které jsem si rozdělila do 4 věkových kategorií. Dělení bylo následující: mladší 18 let, 19-30 let, 31-60 let a starší 61 let. Zajímaly mě také rozdíly v konzumaci mezi pohlavími. Z dotazníků vyplynulo, že existují změny v konzumaci některých potravin dříve a dnes: koňské maso a tuřín se už téměř nepoužívají, upadá vaření polévek ze svařeného mléka, polévky sýrové atd. Naopak došlo ke zvýšení konzumace masa a ovoce. K usnadnění práce při vaření se stále používají polotovary, muži více než ženy používají konzervy. Také jsem odhalila, že v mém vzorku respondentů převládá mezi lidmi umírněnější stravování, striktních vyznavačů přesně definovaných a zvláštních stravovacích stylů bylo málo. Provedeným výzkumem jsem zároveň zjistila, že většina oslovených vidí ve stravování dnes oproti minulosti změnu. Tento fakt vnímají pozitivně, hlavně ve smyslu větší pestrosti a dostupnosti stravy. Výsledky této práce překvapivě... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | nourishment | en_US |
dc.subject | age | en_US |
dc.subject | composition | en_US |
dc.subject | Czech kitchen | en_US |
dc.subject | alimentation | en_US |
dc.subject | superfood | en_US |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.subject | věk | cs_CZ |
dc.subject | složení | cs_CZ |
dc.subject | česká kuchyně | cs_CZ |
dc.subject | stravování | cs_CZ |
dc.subject | superpotraviny | cs_CZ |
dc.title | Změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2018 | |
dcterms.dateAccepted | 2018-09-04 | |
dc.description.department | Katedra pedagogiky | cs_CZ |
dc.description.faculty | Pedagogická fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Education | en_US |
dc.identifier.repId | 188139 | |
dc.title.translated | Changes in eating habits of Czech people during a century | en_US |
dc.contributor.referee | Kovaříková, Miroslava | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Chemistry Oriented at Education - Health Education | en_US |
thesis.degree.discipline | Chemie se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specialization in Education | en_US |
thesis.degree.program | Specializace v pedagogice | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Pedagogická fakulta::Katedra pedagogiky | cs_CZ |
uk.faculty-name.cs | Pedagogická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Education | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PedF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Chemie se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Chemistry Oriented at Education - Health Education | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace v pedagogice | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specialization in Education | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Zaměřila jsem se na změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století. Zvolený problém jsem řešila pomocí historicko-srovnávacích metod, kdy jsem se snažila v kontextu doby vyzdvihnout možnosti aktuálních stravovacích zvyklostí a dostupných surovin. Pomocí dotazníkového šetření jsem zmapovala dnešní používání některých potravin typických dříve u českého obyvatelstva, které jsem si rozdělila do 4 věkových kategorií. Dělení bylo následující: mladší 18 let, 19-30 let, 31-60 let a starší 61 let. Zajímaly mě také rozdíly v konzumaci mezi pohlavími. Z dotazníků vyplynulo, že existují změny v konzumaci některých potravin dříve a dnes: koňské maso a tuřín se už téměř nepoužívají, upadá vaření polévek ze svařeného mléka, polévky sýrové atd. Naopak došlo ke zvýšení konzumace masa a ovoce. K usnadnění práce při vaření se stále používají polotovary, muži více než ženy používají konzervy. Také jsem odhalila, že v mém vzorku respondentů převládá mezi lidmi umírněnější stravování, striktních vyznavačů přesně definovaných a zvláštních stravovacích stylů bylo málo. Provedeným výzkumem jsem zároveň zjistila, že většina oslovených vidí ve stravování dnes oproti minulosti změnu. Tento fakt vnímají pozitivně, hlavně ve smyslu větší pestrosti a dostupnosti stravy. Výsledky této práce překvapivě... | cs_CZ |
uk.abstract.en | I focused on changes in eating habits of Czech people during a century. I have solved this problem by historical-comparative methods. I tried to highlight the possibilities of current eating habits and available ingredients in context of time. Using a questionnaire survey, I mapped the current use of certain foods typical of the Czech population, which I divided into 4 age categories. The division was as follows: younger 18 years, 19-30 years, 31-60 years and older than 61 years. I was also interested in the differences in consumption among the sexes. The questionnaires show that there are changes in consumption of some foods earlier and today: horse meat and turnips are used less frequently as same as cooking of soups of cooked milk and cheese soup, etc. On the contrary, consumption of meat and fruit has increased. To facilitate cooking work, semi-products are still used, men more than women use canned foods. I also found that in my sample of respondents there was a more moderate eating style amongst people, there were few people with strictly defined and special catering styles. Research has also found that most of the people in the diet today see a change in the diet. This fact is perceived positively, mainly in the sense of greater variety and availability of food. The results of this work surprisingly... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogiky | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |