Show simple item record

Changes in eating habits of Czech people during a century
dc.contributor.advisorVáchová, Alena
dc.creatorSvobodová, Bára
dc.date.accessioned2018-09-25T09:27:47Z
dc.date.available2018-09-25T09:27:47Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/101002
dc.description.abstractI focused on changes in eating habits of Czech people during a century. I have solved this problem by historical-comparative methods. I tried to highlight the possibilities of current eating habits and available ingredients in context of time. Using a questionnaire survey, I mapped the current use of certain foods typical of the Czech population, which I divided into 4 age categories. The division was as follows: younger 18 years, 19-30 years, 31-60 years and older than 61 years. I was also interested in the differences in consumption among the sexes. The questionnaires show that there are changes in consumption of some foods earlier and today: horse meat and turnips are used less frequently as same as cooking of soups of cooked milk and cheese soup, etc. On the contrary, consumption of meat and fruit has increased. To facilitate cooking work, semi-products are still used, men more than women use canned foods. I also found that in my sample of respondents there was a more moderate eating style amongst people, there were few people with strictly defined and special catering styles. Research has also found that most of the people in the diet today see a change in the diet. This fact is perceived positively, mainly in the sense of greater variety and availability of food. The results of this work surprisingly...en_US
dc.description.abstractZaměřila jsem se na změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století. Zvolený problém jsem řešila pomocí historicko-srovnávacích metod, kdy jsem se snažila v kontextu doby vyzdvihnout možnosti aktuálních stravovacích zvyklostí a dostupných surovin. Pomocí dotazníkového šetření jsem zmapovala dnešní používání některých potravin typických dříve u českého obyvatelstva, které jsem si rozdělila do 4 věkových kategorií. Dělení bylo následující: mladší 18 let, 19-30 let, 31-60 let a starší 61 let. Zajímaly mě také rozdíly v konzumaci mezi pohlavími. Z dotazníků vyplynulo, že existují změny v konzumaci některých potravin dříve a dnes: koňské maso a tuřín se už téměř nepoužívají, upadá vaření polévek ze svařeného mléka, polévky sýrové atd. Naopak došlo ke zvýšení konzumace masa a ovoce. K usnadnění práce při vaření se stále používají polotovary, muži více než ženy používají konzervy. Také jsem odhalila, že v mém vzorku respondentů převládá mezi lidmi umírněnější stravování, striktních vyznavačů přesně definovaných a zvláštních stravovacích stylů bylo málo. Provedeným výzkumem jsem zároveň zjistila, že většina oslovených vidí ve stravování dnes oproti minulosti změnu. Tento fakt vnímají pozitivně, hlavně ve smyslu větší pestrosti a dostupnosti stravy. Výsledky této práce překvapivě...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectnourishmenten_US
dc.subjectageen_US
dc.subjectcompositionen_US
dc.subjectCzech kitchenen_US
dc.subjectalimentationen_US
dc.subjectsuperfooden_US
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectvěkcs_CZ
dc.subjectsloženícs_CZ
dc.subjectčeská kuchyněcs_CZ
dc.subjectstravovánícs_CZ
dc.subjectsuperpotravinycs_CZ
dc.titleZměny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho stoletícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-04
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.identifier.repId188139
dc.title.translatedChanges in eating habits of Czech people during a centuryen_US
dc.contributor.refereeKovaříková, Miroslava
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChemistry Oriented at Education - Health Educationen_US
thesis.degree.disciplineChemie se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csChemie se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enChemistry Oriented at Education - Health Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csZaměřila jsem se na změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století. Zvolený problém jsem řešila pomocí historicko-srovnávacích metod, kdy jsem se snažila v kontextu doby vyzdvihnout možnosti aktuálních stravovacích zvyklostí a dostupných surovin. Pomocí dotazníkového šetření jsem zmapovala dnešní používání některých potravin typických dříve u českého obyvatelstva, které jsem si rozdělila do 4 věkových kategorií. Dělení bylo následující: mladší 18 let, 19-30 let, 31-60 let a starší 61 let. Zajímaly mě také rozdíly v konzumaci mezi pohlavími. Z dotazníků vyplynulo, že existují změny v konzumaci některých potravin dříve a dnes: koňské maso a tuřín se už téměř nepoužívají, upadá vaření polévek ze svařeného mléka, polévky sýrové atd. Naopak došlo ke zvýšení konzumace masa a ovoce. K usnadnění práce při vaření se stále používají polotovary, muži více než ženy používají konzervy. Také jsem odhalila, že v mém vzorku respondentů převládá mezi lidmi umírněnější stravování, striktních vyznavačů přesně definovaných a zvláštních stravovacích stylů bylo málo. Provedeným výzkumem jsem zároveň zjistila, že většina oslovených vidí ve stravování dnes oproti minulosti změnu. Tento fakt vnímají pozitivně, hlavně ve smyslu větší pestrosti a dostupnosti stravy. Výsledky této práce překvapivě...cs_CZ
uk.abstract.enI focused on changes in eating habits of Czech people during a century. I have solved this problem by historical-comparative methods. I tried to highlight the possibilities of current eating habits and available ingredients in context of time. Using a questionnaire survey, I mapped the current use of certain foods typical of the Czech population, which I divided into 4 age categories. The division was as follows: younger 18 years, 19-30 years, 31-60 years and older than 61 years. I was also interested in the differences in consumption among the sexes. The questionnaires show that there are changes in consumption of some foods earlier and today: horse meat and turnips are used less frequently as same as cooking of soups of cooked milk and cheese soup, etc. On the contrary, consumption of meat and fruit has increased. To facilitate cooking work, semi-products are still used, men more than women use canned foods. I also found that in my sample of respondents there was a more moderate eating style amongst people, there were few people with strictly defined and special catering styles. Research has also found that most of the people in the diet today see a change in the diet. This fact is perceived positively, mainly in the sense of greater variety and availability of food. The results of this work surprisingly...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
thesis.grade.code2


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV