Show simple item record

Knowledge of nurses about dietary and drinking regime for haemodialysis patients
dc.contributor.advisorHakenová, Renata
dc.creatorMitevová, Kateřina
dc.date.accessioned2018-09-25T09:01:13Z
dc.date.available2018-09-25T09:01:13Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/100971
dc.description.abstractThis thesis focuses on general nurses' knowledge of dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. It consists of two parts - theoretical and practical. Theoretical part overviews the kidney anatomy, physiology, renal failure, education, psychosocial circumstances, current options of haemodialysis treatment, dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. The information in the theoretical part comes from the National Medical Library's resources as well from the electronic sources obtained via Medline, PubMed and Web of Science. Quantitative research in the form of voluntary, anonymous questionnaire using polar questions was used for the elaboration of the practical part of the thesis. In total, 200 questionnaires were distributed. 162 of them were returned and 12 of these were discarded for incompleteness. Respondents were recruited among general nurses from haemodialysis centres and intensive care units. Five hypotheses were stated prior to the statistical processing of the data and the results are evaluated in the discussion section. The aim of the thesis was to assess the level general nurses' knowledge in the area of dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. The patients' options for acquiring information on this topic as well as who is the most common...en_US
dc.description.abstractDiplomová práce je zaměřena na vědomosti všeobecných sester ohledně dietního a pitného režimu hemodialyzovaných pacientů. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá stručně anatomií, fyziologií ledvin, selháním ledvin, edukací, psychosociální problematikou hemodialyzovaných pacientů, současnými možnostmi hemodialyzační léčby, dietním a pitným režimem hemodialyzovaných pacientů. Podklady pro zpracování teoretické části diplomové práce jsem čerpala z Národní lékařské knihovny. Zahraniční zdroje v elektronické formě byly vyhledávány především pomocí elektronických databází Medline, PubMed a Web of Science. Pro vypracování praktické části byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu formou dobrovolného, anonymního dotazníkového šetření pomocí uzavřených otázek. Bylo rozdáno 200 dotazníků, návratnost byla 162 a dvanáct dotazníků bylo pro neúplnost vyplnění vyřazeno. Respondenti byli všeobecné sestry z hemodialyzačních jednotek a jednotek intenzivní péče. Před statistickým zpracováním dotazníků jsem stanovila pět hypotéz, jejich výsledky hodnotím v diskusi. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaká je úroveň znalostí všeobecných sester v oblasti dietního a pitného režimu hemodialyzovaných pacientů, posoudit možnosti získávání vědomostí o této problematice a také...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecthemodialysisen_US
dc.subjectdietary and drinking regimeen_US
dc.subjectnurseen_US
dc.subjecteducationen_US
dc.subjectknowledgeen_US
dc.subjectHemodialýzacs_CZ
dc.subjectdietní a pitný režimcs_CZ
dc.subjectsestracs_CZ
dc.subjectedukacecs_CZ
dc.subjectpacientcs_CZ
dc.subjectznalostics_CZ
dc.titleZnalosti sester o dietním a pitném režimu u hemodialyzovaných pacientůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-04
dc.description.departmentInstitute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId177797
dc.title.translatedKnowledge of nurses about dietary and drinking regime for haemodialysis patientsen_US
dc.contributor.refereeKordulová, Pavla
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineIntensive Careen_US
thesis.degree.disciplineIntenzivní péčecs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csIntenzivní péčecs_CZ
uk.degree-discipline.enIntensive Careen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce je zaměřena na vědomosti všeobecných sester ohledně dietního a pitného režimu hemodialyzovaných pacientů. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá stručně anatomií, fyziologií ledvin, selháním ledvin, edukací, psychosociální problematikou hemodialyzovaných pacientů, současnými možnostmi hemodialyzační léčby, dietním a pitným režimem hemodialyzovaných pacientů. Podklady pro zpracování teoretické části diplomové práce jsem čerpala z Národní lékařské knihovny. Zahraniční zdroje v elektronické formě byly vyhledávány především pomocí elektronických databází Medline, PubMed a Web of Science. Pro vypracování praktické části byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu formou dobrovolného, anonymního dotazníkového šetření pomocí uzavřených otázek. Bylo rozdáno 200 dotazníků, návratnost byla 162 a dvanáct dotazníků bylo pro neúplnost vyplnění vyřazeno. Respondenti byli všeobecné sestry z hemodialyzačních jednotek a jednotek intenzivní péče. Před statistickým zpracováním dotazníků jsem stanovila pět hypotéz, jejich výsledky hodnotím v diskusi. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaká je úroveň znalostí všeobecných sester v oblasti dietního a pitného režimu hemodialyzovaných pacientů, posoudit možnosti získávání vědomostí o této problematice a také...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses on general nurses' knowledge of dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. It consists of two parts - theoretical and practical. Theoretical part overviews the kidney anatomy, physiology, renal failure, education, psychosocial circumstances, current options of haemodialysis treatment, dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. The information in the theoretical part comes from the National Medical Library's resources as well from the electronic sources obtained via Medline, PubMed and Web of Science. Quantitative research in the form of voluntary, anonymous questionnaire using polar questions was used for the elaboration of the practical part of the thesis. In total, 200 questionnaires were distributed. 162 of them were returned and 12 of these were discarded for incompleteness. Respondents were recruited among general nurses from haemodialysis centres and intensive care units. Five hypotheses were stated prior to the statistical processing of the data and the results are evaluated in the discussion section. The aim of the thesis was to assess the level general nurses' knowledge in the area of dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. The patients' options for acquiring information on this topic as well as who is the most common...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
thesis.grade.code2


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV