Show simple item record

Nutrition of seniors in selected facilities of the social services of the Hradec Kralove Region
dc.contributor.advisorSobotka, Luboš
dc.creatorZindulková, Lucie
dc.date.accessioned2018-09-18T11:49:01Z
dc.date.available2018-09-18T11:49:01Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/100856
dc.description.abstractThe thesis deals with seniors' diet in selected social services facilities of the Kralovehradecky region. The main aim of this project is to establish what kind of diet from a quantitative and qualitative point of view is served to the clients of these social services facilities. This was accomplished by collecting and subsequently analyzing in the lab all meals served daily for the duration of 7 days. Furthermore, there was an evaluation of the variety of food conducted. This evaluation was accomplished by observing the menu for a period of one month. Points were awarded only for non-repetitive foods and meals. The evaluation was based on the dietary diversity coefficient. This Diploma project also deals with clients' actual consumption of the served food in social services facilities. There was a client survey conducted, namely, the Mini Nutritional Assessment short form. This was done along with recording the clients' physical activity. Key words: nutrition, senior, Kralovehradecky regionen_US
dc.description.abstractDiplomová práce pojednává o výživě seniorů ve vybraných zařízeních sociálních služeb Královéhradeckého kraje. Cílem práce je zjistit, jaká strava je klientům sociálních služeb podávaná, jak po stránce kvalitativní, tak po stránce kvantitativní. To bylo ověřeno pomocí sedmidenního odběru celodenní stravy, u které byla provedena laboratorní analýza nutričního složení stravy. Dále bylo provedeno hodnocení pestrosti stravy na základě sledování jídelního lístku po dobu jednoho měsíce. Pouze za neopakující se potraviny a pokrmy bylo přidělováno bodové ohodnocení. Vyhodnocení bylo provedeno na základě koeficientu pestrosti stravy. Diplomová práce se dále zabývá reálnou konzumací podávané stravy klienty v zařízeních sociálních služeb. U klientů bylo provedeno dotazníkové šetření Mini Nutritional Assessment short form a záznam pohybové aktivity. Klíčová slova: výživa, senior, Královéhradecký krajcs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectseniorcs_CZ
dc.subjectKrálovéhradecký krajcs_CZ
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectsenioren_US
dc.subjectKralovehradecky regionen_US
dc.titleVýživa seniorů ve vybraných zařízeních sociálních služeb Královéhradeckého krajecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-08-28
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId196992
dc.title.translatedNutrition of seniors in selected facilities of the social services of the Hradec Kralove Regionen_US
dc.contributor.refereePsutka, Jan
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce pojednává o výživě seniorů ve vybraných zařízeních sociálních služeb Královéhradeckého kraje. Cílem práce je zjistit, jaká strava je klientům sociálních služeb podávaná, jak po stránce kvalitativní, tak po stránce kvantitativní. To bylo ověřeno pomocí sedmidenního odběru celodenní stravy, u které byla provedena laboratorní analýza nutričního složení stravy. Dále bylo provedeno hodnocení pestrosti stravy na základě sledování jídelního lístku po dobu jednoho měsíce. Pouze za neopakující se potraviny a pokrmy bylo přidělováno bodové ohodnocení. Vyhodnocení bylo provedeno na základě koeficientu pestrosti stravy. Diplomová práce se dále zabývá reálnou konzumací podávané stravy klienty v zařízeních sociálních služeb. U klientů bylo provedeno dotazníkové šetření Mini Nutritional Assessment short form a záznam pohybové aktivity. Klíčová slova: výživa, senior, Královéhradecký krajcs_CZ
uk.abstract.enThe thesis deals with seniors' diet in selected social services facilities of the Kralovehradecky region. The main aim of this project is to establish what kind of diet from a quantitative and qualitative point of view is served to the clients of these social services facilities. This was accomplished by collecting and subsequently analyzing in the lab all meals served daily for the duration of 7 days. Furthermore, there was an evaluation of the variety of food conducted. This evaluation was accomplished by observing the menu for a period of one month. Points were awarded only for non-repetitive foods and meals. The evaluation was based on the dietary diversity coefficient. This Diploma project also deals with clients' actual consumption of the served food in social services facilities. There was a client survey conducted, namely, the Mini Nutritional Assessment short form. This was done along with recording the clients' physical activity. Key words: nutrition, senior, Kralovehradecky regionen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV