• Alternativní směry stravování a jejich vnímání lidmi ve věku 18-27 

      Defence status: DEFENDED
      Mokrejšová, Andrea (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2018)
      Date of defense: 14. 6. 2018
      1 Abstrakt: Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku alternativních způsobů stravování, jejich znalostí a vnímání mladými lidmi z České republiky. Práce je rozdělena na dvě části; teoretickou a praktickou. V ...
    • Bezlepková dieta - fakta a mýty 

      Defence status: DEFENDED
      Hejduk Bobková, Barbora (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2017)
      Date of defense: 5. 9. 2017
      The aim of this bachelor thesis was to gain a comprehensive view of the gluten-free diet and to confirm or refute the claim that the gluten-free diet became a fashion trend in nutrition. The theoretical part explains the ...
    • Fermentované potraviny jako součást dnešní výživy 

      Defence status: DEFENDED
      Sochůrková, Veronika (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2022)
      Date of defense: 8. 6. 2022
      This bachelor thesis is devoted to fermented foods, which play an important role in human nutrition around the world. These include foods such as fermented milk products, fermented meat and fish products, fermented cereals, ...
    • Nutriční terapie u pacientů s chronickým onemocněním ledvin 

      Defence status: DEFENDED
      Mokrejšová, Andrea (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2021)
      Date of defense: 7. 9. 2021
      Nutriční terapie je u dialyzovaných pacientů velmi významná. Základem stravy při hemodialyzační léčbě je dostatečný energetický příjem, navýšený příjem bílkovin, který odpovídá potřebě dialyzovaného pacienta. Pro pacienty ...
    • Nutriční význam, kvalita a účinné doporučené dávky doplňků stravy EPA/DHA 

      Defence status: DEFENDED
      Krčmářová, Miluše (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2020)
      Date of defense: 27. 8. 2020
      Tuky by měly být chápány jako nezbytná součást stravy a jejich příjem by se měl posuzovat z hlediska energetického, z poměru tuků a ostatních živin ve stravě a také z hlediska druhu mastných kyselin v nich obsažených. Po ...
    • Potravinové alergie a intolerance - fakta a mýty 

      Defence status: DEFENDED
      Češková, Blanka (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2017)
      Date of defense: 27. 6. 2017
      Onemocnění spojená s přecitlivělostí na potraviny, mezi které se řadí potravinové alergie i potravinové intolerance, jsou celosvětově na vzestupu. Alergická onemocnění se v ekonomicky vyspělých státech dle WHO stala největší ...
    • Prenatální a perinatální rizikové faktory dětské obezity 

      Defence status: DEFENDED
      Šmídová, Radka (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2021)
      Date of defense: 3. 6. 2021
      Diploma thesis is divided into a theoretical and practical part. I dedicated the theoretical part not only to prenatal and perinatal obesity risk factors, but also to diagnosis, management, health complications and prevention. ...
    • Probiotika, prebiotika, synbiotika - jsou vůbec účinná? 

      Defence status: DEFENDED
      Šmídová, Zuzana (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2019)
      Date of defense: 17. 6. 2019
      Probiotika a prebiotika tvoří důležitou součást naší stravy a mají řadu pozitivních účinků na lidský organizmus. Jejich kombinací vznikají synbiotika. Cílem práce bylo v teoretické části vytvořit ucelený přehled dosavadních ...
    • Příjem vlákniny ve vyspělých zemích a možnosti jeho zvyšování v populaci 

      Defence status: DEFENDED
      Ježková, Kristýna (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2018)
      Date of defense: 4. 9. 2018
      This diploma thesis deals with fiber intake and possibilities of its increase. The main aim of the thesis is to evaluate the actual intake of fiber in the population and to find out whether people actually know what fiber ...
    • Vliv konzumace cukrů na rozvoj dětské obezity a přidružených komorbidit 

      Defence status: DEFENDED
      Šmídová, Zuzana (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2021)
      Date of defense: 7. 9. 2021
      Problematika konzumace cukru, slazených potravin a nápojů, zdravotních rizik z ní plynoucích a též změny životního stylu je v současné populaci velmi aktuální, přičemž negativní důsledky pozorujeme již v dětském věku. Cílem ...
    • Vliv nepravidelného stravovacího a pohybového režimu na vznik dětské obezity 

      Defence status: DEFENDED
      Horáčková, Simona (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2021)
      Date of defense: 9. 6. 2021
      Tématem této bakalářské práce je dětská obezita, která je v současné době stále velkou výzvou nejen české pediatrie. Práce se zaměřuje zejména na souvislost mezi dětskou obezitou a nepravidelným stravovacím a pohybovým ...
    • Vliv sociálního a finančního zázemí rodiny na vznik dětské obezity 

      Defence status: DEFENDED
      Vokurková, Zuzana (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2018)
      Date of defense: 27. 6. 2018
      Obezita je celosvětově velice závažný zdravotní a sociálně ekonomický problém dnešní doby. Dětská obezita představuje vyšší riziko výskytu obezity a dalších přidružených zdravotních potíží v pozdějším, dospělém věku. Jak ...
    • Vliv životního stylu a sociálního zázemí rodiny na vznik dětské obezity 

      Defence status: DEFENDED
      Voová, Tra Giang (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2020)
      Date of defense: 11. 6. 2020
      část práce se zaměřuje na dětskou obezitu, tedy na příčiny jejího vzniku, jaká obnáší zdravotní rizika, jak jí lze předejít a případně léčit. Zabývá se také vlivem životního stylu a sociálního zázemí rodiny na vznik dětské ...
    • Výživová a zdravotní tvrzení na obalech potravin 

      Defence status: DEFENDED
      Laštovičková, Jitka (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2017)
      Date of defense: 7. 9. 2017
      Food producers must provide food packaging with a mandatory nutrition label in conformity with the contemporary food legislation of the Europian Union. There have been several changes of the legislation in last 10 years. ...

      © 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

      Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

      Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

      DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
      Theme by 
      @mire NV